Aceasta este dilema autoritatilor de la Protectia Copilului si Inspectoratul Scolar, in cazul unui elev cu HIV, care isi terorizeaza colegii. Zeci de parinti din Agarbicu au anuntat intentia de a-si retrage copii de la scoala din cauza elevului de 16 ani. Baiatul este infectat cu virusul HIV, insa colegii sustin ca ii inteapa intentionat si ii stropeste in pauze cu sange.

Elevul este acum exmatriculat pentru trei zile pe motiv ca ar avea un comportament violent

Elevul are 16 ani si de trei luni a fost transferat de la scoala speciala din localitatea Ighis, la Agarbiciu. De atunci problemele se tin lant. Pentru ca este infectat cu HIV, conducerea centrului de Plasament nr. 9, a incercat sa il ajute pe copil sa aiba o viata normala, fara a fi discriminat. Din pacate la scoala Generala pe care o urmeaza, nu se poate integra.

Ieri, de exemplu, mai mult de un sfert din elevi nu s-au prezentat la cursuri, de frica acestui elev. „Eu una nu mi-am mai lasat fetita, care este in clasa a 3-a. Am inteles ca mai multi elevi sunt acasa si cred ca este foarte periculos acest baiat. Mi-a spus fetita ca se inteapa cu un ac si apoi ii inteapa si pe ei sau ii stropeste cu sange.

In plus este destul de grav, stiu ca se poate infecta si daca un tantar il inteapa pe el si apoi pe un alt copil”, spune mama unei eleve.

Au cerut transferul

Situatia pare scapata de sub control la Scoala Generala din Agarbiciu. O clasa intreaga de elevi a cerut transferul la alte unitati scolare, tocmai din cauza acestui elev. „Impreuna cu mai multi parinti am discutat cazul elevului infectat cu HIV si nu ni se pare corect ce se intampla.

Asa ne-am decis sa ne transferam copii la alte scoli, pentru ca acesta reprezinta un pericol pentru noi”, spune tatal unuia dintre elevi. „Am stat de vorba cu parintii, mai multi au spus ca isi vor retrage copii, pentru ca le e frica de elevul acesta. Vom vedea ce se va intampla”, spune Petru Neamtu, invatator la Scoala Generala din Agarbiciu.

Directoarea scolii a luat masuri in acest sens si vrea sa rezolve aceasta problema. „Elevul are un comportament violent motiv pentru care in prezent este eliminat din scoala pentru trei zile. Intr-adevar sunt mai multe cereri de transfer, din partea unor elevi.

Noi am sesizat Protectia Copilului si Inspectoratul Scolar si asteptam sa vedem ce se poate face”, spune Alina Marcovei, directoarea Scolii Generale din Agarbiciu.

Copilul nu recunoaste

Desi la adresa lui sunt zeci reclamatii, baiatul de 16 ani nu recunoaste nimic. Sustine ca directoare scolii a inceput tot scandalul acesta. „Eu nu le-am facut la colegii mei nimic si nu cred ca ei se plang de mine. Sunt sigur ca directoarea de la scoala are ceva cu mine. Eu de cand am venit de la Ighisu am simtit ca nu ma suporta”, spune elevul de 16 ani.

Va fi mutat

Conducerea Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sibiu a fost sesizata pentru a rezolva aceasta problema, pentru ca altfel, parintii spun ca nu isi vor mai trimite copiii la scoala. Directoarea DGASPC Sibiu a luat deja masuri urgente in acest caz.

„Am fost sesizati ca sunt probleme cu scoala si comunitatea din Agarbiciu si acum facem demersuri pentru a gasi un furnizor de servicii sociale pentru acest copil. Am facut o cerere la Constanta, pentru ca acesta sa fie transferat acolo si asteptam acum raspunsul”, spune Laura Vilsan, directorul executiv al DGASPC Sibiu.

Gabriela ROMAN