Judecatorii Curtii de Apel Cluj au inaintat un memoriu presedintelui Traian Basescu impotriva modificarilor introduse in Codul de procedura penala prin Legea nr. 356/2006 si in Legea nr. 303/2004 privind Statutul magistratilor. Memoriul se alatura actiunii de protest initiate de judecatorii din toata tara.

Judecatorii sunt nemultumiti de faptul ca dreptul statului de a se indrepta impotriva aceluia care, cu reacredinta sau din neglijenta, a provocat situatia generatoare de daune s-a transformat in obligatie. Protestul magistratilor a venit ca urmare a transformarii din drept al statului in obligatia acestuia de a porni actiune in regres.

Aceasta masura a fost resimtita de catre judecatori ca o ingradire a independentei lor. In memoriul adresat presedintelui este specificat faptul ca, prin modificarile aduse, “au fost incalcate toate normele europene vizand independenta judecatorului”.

Colectivul de judecatori de pe langa Curtea de Apel Cluj se teme ca de acum incolo vor fi obligati sa judece dosarele penale cu teama de a nu incala vreo obligatie procedurala, fapta pe care “cineva” sa o considere “reacredinta” sau “neglijenta”. Judecatorii sustin ca aceste norme noi vor duce la instabilitate in actul de justitie.

In plus, Calin Zamfirescu, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a declarat ca actiunea va continua pana la rezolvarea problemei generate de activitatea clandestina a unor avocati, constituiti in barouri constitutionale.