Democratii le-au prezentat, luni seara, colegilor liberali un proiect de fuziune. Potrivit liderului democrat, Emil Boc, au fost doar discutii amiabile, in perspectiva faptului ca Alianta este incompleta fara aceasta fuziune.

Liberalii clujeni spun ca discutiile purtate cu PD s-au referit la eventuale candidaturi pe liste comune, la viitoarele alegeri, fuziunea propriu-zisa fiind un proiect de durata.

Presedintele PD Emil Boc a declarat ieri la Cluj ca membrii PD le-au prezentat colegilor liberali o propunere de fuziune in cadrul unei intalniri desfasurate la inceputul acestei saptamani.

Liderul Emil Boc este de parere ca Alianta este incompleta in lipsa acestei fuziuni, in conditiile in care urmeaza un ciclu electoral care debuteaza anul viitor cu alegerile pentru Parlamentul European, urmate de alegeri locale si apoi parlamentare.

Presedintele PD a afirmat ca discutiile au fost amiabile. Liberalii au luat act de propunerile colegilor de Alianta, urmand sa se pronunte in viitorul apropiat asupra acestei chestiuni.

Chiar daca pot exista unele incompatibilitati intre doctrina PD si PNL, Emil Boc considera ca pana si in interiorul Partidului Popular European se regaseste o latura liberala, ceea ce inseamna ca nu exista nici un impediment in calea fuziunii celor doua partide.

Potrivit unor surse din Alianta, citate de NewsIn, democratii si-au mentinut oferta din iarna trecuta, adica fuziune in regim de egalitate si aderarea la Partidul Popular European. Aceleasi surse spun ca liberalii nu au fost foarte incantati si au cerut ca cele doua partide sa participe pe liste comune, in proportie egala, la alegerile pentru Parlamentul European.

Mai mult, potrivit NewsIn, in cazul in care ar accepta organizarea de alegeri anticipate, liberalii vor un raport de unu la unu pe liste si detinerea functiei de premier prin rotatie de catre PNL si PD, cu garantarea a inca doi ani in fruntea Guvernului pentru premierul Calin Popescu Tariceanu.

Liberalii clujeni considera ca deocamdata s-a discutat doar despre o eventuala fuziune in contextul viitoarelor alegeri, la care s-a referit si Emil Boc. Astfel, membrii PNL Cluj considera benefica o candidatura pe liste comune a PNL si PD. Potrivit liberalului clujean Horea Uioreanu, discutiile purtate cu colegii de Alianta au vizat o fuziune pentru perioada electorala care se apropie.

Deputatul liberal apreciaza insa ca “fuziunea propriu-zisa este o problema pe termen lung, un proiect de viitor”.

In ciuda rezervei etalate de liberali, Boc se arata foarte increzator in ideea fuziunii, cel mai bun argument al reusitei proiectului fiind, in opinia sa, “experienta celor doua partide”. Nu se asteapa totusi un raspuns rapid din partea PNL-ului, mai ales ca “nu au fost discutii de genul: pistolul la tampla, dai raspunsul maine”, a precizat glumet liderul democrat.