Ca urmare a politicii de epurare a securistilor din mediul politic romanesc, Traian Basescu i-a chemat din posturile de ambasadori pe doi “reprezentanti” ai fostei nomenclaturi comuniste. Anca Roxana Visan, care pana in prezent era ambasador in Noua Zeelanda, si Emil Rapcea, ambasador in Nigeria, au fost chemati “la vatra” de catre Basescu.

Pe de alta parte, presedintele Basescu l-a numit pe criticul literar Nicolae Manolescu in functia de ambasador al Romaniei la UNESCO.

De asemenea, printre noii “unsi” ai presedintelui se numara Gheorghe Valcu, care a ajuns ambasador in Republica Indonezia, si Stelian Stoian, diplomat cu state vechi, ambasador si sef al Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei de la Strasbourg.

Daca Emil Rapcea mai era inca ieri la post, dand declaratii despre presupusul roman rapit, Anca Visan isi daduse demisia din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de ceva timp. Se pare ca tanara speranta a diplomatiei romanesti, Anca Visan a renuntat la diplomatie pentru un post de consilier al presedintelui PSD, Mircea Geoana, dupa cum declara surse din partid.

Visan urmeaza sa fie rasplatita pentru gestul sau cu un fotoliu intr-un viitor guvern format de social-democrati. De altfel, istoria a aratat ca actuala clasa politica este “impanata” de numerosi diplomati care au renuntat la o cariera “externa” in favoarea politicii interne.

PSD are cel putin sase exemple in acest sens: Adrian Nastase, Mircea Geoana, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu, Ioan Mircea Pascu, Adrian Severin. Toti plecati din “bancile” Ministerului de Externe.

Manolescu l-a trecut pe Goma la index

Criticul literar Nicolae Manolescu este ambasador al Romaniei, cu acte in regula, la UNESCO. Pe langa activitatea literara, care il promoveaza pe Nicolae Manolescu drept unul dintre exponentii culturii romanesti, acesta se mai poate “mandri” si cu faptul ca a votat, impreuna cu Ana Blandiana, excluderea lui Paul Goma din Uniunea Scriitorilor in 1977.

De altfel, criticului Manolescu se pare ca i-au mai ramas unele reminescente din perioada comunista, pentru ca Paul Goma inca mai este tinta unei critici manolesciene, intrucat acesta continua sa relateze despre tragedia basarabeana.

Chiar din 1990, Manolescu a dat dovada de o prezenta de spirit demna de un abil om politic, colaborand cu Ion Iliescu la continuarea politicii “de trecut” in Romania. In perioada ceausista, Manolescu a rezistat prin cultura, ocupand diferite posturi si pozitii universitare in tara.

Pentru meritele lui deosebite, acelasi Manolescu este acum rasplatit cu un “ingrat” post de ambasador la Paris, pe care l-a acceptat doar fiindca ii place sa locuiasca in “orasul luminilor”.

Visan - fiica PCR

Fostul ambasador al Romaniei in Australia, Anca Roxana Visan, de la Canberra, a facut si ea parte din nomenclatura ceausista. Visan este fiica fostului ministru Nicula, omul de casa al Elenei Ceausescu. Anca Visan a lucrat ca director general in cadrul Directiei pentru Politici de Securitate, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Aceasta a fost numita politic de catre Ion Iliescu la Canberra, pe ultima suta de metri, inainte de alegerile prezidentiale din 2004. Anca Roxana Visan se numara printre fostii securisti acoperiti care au fost nominalizati de catre senatorul Eugen Mihaescu.

Mihaescu a publicat o lista a diplomatilor care ar trebui retrasi de la posturile din strainatate, criticand in acelasi timp mentinerea diplomatiei romanesti in stadiul de feuda a fostilor securisti “acoperiti”.

Senatorul Eugen Mihaescu a apreciat ca “Balaurul MAE vegheaza ca ordinea mostenita din anii ‘47, cand la conducerea sa s-a aflat Ana Pauker, sa nu fie clintita”.

Lista lui Mihaescu contine nume ca Magda Michaela Botez, Traian Chebeleu, Constantin Grigorie, Oliviu Gherman, Valerica Epure, Liviu Aurelian Bota, Anca Roxana Visan, Ionut Suseanu, Adrian Cosmin Vierita, Lazar Comanescu, Nineta Barbulescu, Nicolae Iordache - diplomati care s-au facut remarcati fie prin incompetenta, fie prin promovarea sistemului “pile-cunostinte-relatii”, fosti membri ai nomenclaturii Partidului Comunist.

Rapcea - seful lui “Teroare”

Emil Rapcea s-a nascut pe data de 15 octombrie 1945 la Bucuresti. A absolvit Academia de Studii Economice si cursuri postuniversitare de relatii internationale si este doctor in stiinte economice. A activat ca economist in numeroase intreprinderi de comert exterior in perioada 1968-1975.

Intre 1975-1976 a absolvit cursuri postuniversitare. In perioada ‘76 si ‘77 a fost secretar III MAE, 1977-1979 secretar III la Ambasada Romaniei la Teheran, 1979-1989, secretar II la Ambasada Romaniei la Islamabad. Intre 1980-1986 a fost secretar II in MAE. De asemenea, intre ‘86 si 1990 a ocupat postul de inspector general in Ministerul Comertului Interior.

A fost secretar I, secretar II si consilier la Ambasada Romaniei la Lagos, Nigeria incepand cu anul 1990. Veriga de legatura intre Emil Rapcea si generalul Silviu Predoiu se formeaza in anul 1993 cand cel din urma este numit secretar III la Ambasada Romaniei din Lagos - Nigeria.

Generalul Predoiu este fiul unui securist de frunte. Tatal generalului a fost seful CI de la Inspectoratul General al Militiei. In 1989, acesta indeplinea functia de inspector-sef al Inspectoratului Ministerului de Interne din Giurgiu. Cetatenii furiosi l-au fugarit pe strada in decembrie ‘89.

Predoiu senior a fost bun prieten cu tatal directorului SIE Gheorghe Fulga, colonel de militie, fost sef al Serviciului de Paza si Ordine din Militia Brasov.

PSD - liftul lui Predoiu

In anul 2000, Silviu Predoiu era locotenent-colonel. Dupa numai trei ani, a fost numit de Fulga director si avansat general de brigada pentru serviciile aduse PSD, iar in 2001 a fost numit seful Directiei Antitero. Intre 2002 si 2003 a fost sef la Directia Protectie Interna din SIE, iar in 2004 a fost avansat sef la Directia Generala de Securitate. Colegii il descriu ca un pesedist inrait.

Cu dosarul generalului in mana, Basescu l-a numit in noiembrie 2005 prim-adjunct al SIE. Silviu Predoiu s-a nascut pe 5 august 1958, la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Geologie-Geografie Bucuresti. A lucrat in perioada 1984-1985 la ICE Geomin.

La interventia tatalui sau (care a lucrat la UM 0195 Contrainformatii cu generalul Mot), intre 1985 si 1993, Predoiu si-a desfasurat activitatea la Regia Autonoma Metale Rare Bucuresti. Aceasta regie apartinea de Ministerul de Interne si era un refugiu pentru agentii Securitatii deconspirati sau cu probleme.

Dupa ce a terminat Facultatea de Geologie, Silviu Predoiu a facut, intre ‘86 si ‘88, scoala de securisti de la Branesti. A lucrat ca ofiter acoperit in comertul exterior si a fost retras in “Centrala” in 1990.