Dupa trei luni de dezbateri aprinse si licitatii amanate, Primaria Cluj-Napoca va selecta, in cursul acestei zile, firma care va ridica un cartier rezidential in zona Lombului.

Proiectul ambitios a declansat o adevarata cursa intre societatile Impact SA si Iberest SA, singurele calificate conform cerintelor din caietul de sarcini pentru asocierea cu municipalitatea clujeana pe o perioada de zece ani. Consiliul Local va pune la dispozitie o suprafata de 200 de ha de teren, situat la un km de oras, pe care vor fi ridicate locuintele.

Potrivit unor surse, batalia stransa dusa de cele doua firme calificate va fi castigata, cel mai probabil, de Impact SA.

Asocierea cu CL Cluj-Napoca pentru construirea cartierului de locuinte pe Dealul Lomb a starnit interesul societatilor Impact SA din Bucuresti si Iberest Portugalia. Suprafata destinata locuintelor va ocupa maxim 70% din terenul de 200 ha pus la dispozitie de CL, iar beneficiari vor fi 369 de tineri casatoriti, 300 de revolutionari si 60 de veterani de razboi.

Proiectul a fost dezbatut inca din luna iulie, iar dupa o serie de amanari si discutii aprinse legate de firma care va executa lucrarile, inclusiv cele de viabilizare a zonei, comisia de licitatie, din care fac parte viceprimarul Boros Janos, directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, sefa Directiei Fondului Imobiliar de Stat, Stefania Ferencz, sefa Directiei Domeniului Public si Privat, Dacia

Crisan, si cinci consilieri locali de la PD, PNL, UDMR respectiv PSD, va stabili in cursul acestei zile castigatorul.

Firma Impact, cea care a pierdut recent licitatia pentru constructiile din cartierul Tineretului in fata firmei Polus, a luat-o de la capat si a participat la licitatia pentru cartierul de locuinte din Dealul Lombului.

Ioan Popp, directorul Impact, a declarat recent pentru BZA ca, daca va castiga licitatia, va investi in Dealul Lombului 300 de milioane de euro. Firma mai are investitii in Bucuresti, Constanta, Ploiesti si Oradea. Impact se ocupa de constructia de vile, blocuri, birouri, dar si de amenajarea de zone edilitare.

“La ora actuala exista premisele ca noi si Primaria Cluj-Napoca sa putem colabora si sper ca intelegeti ca acesta este un mesaj pacifist pe care il transmitem, pentru ca vrem intr-adevar foarte mult sa facem o treaba buna in acest oras, in care se construieste atat de mult”.

Firma Impact s-a angajat sa dea Primariei Cluj-Napoca 75 de locuinte sociale si 33 la suta din terenul construit, spre deosebire de firma Iberest care da CL cele 75 de locuinte, insa doar 27 la suta din suprafata construita.

Participarea investitorului la constituirea societatii comerciale va fi in cota parte de 49% din capitalul social, echivalent in lei. Investitorul mai trebuie sa realizeze o unitate de invatamant, un sediu primarie de cartier, un sediu de politie si un cabinet medical. Tot investitorului privat ii revine obligatia de a realiza parcari, zone verzi si iluminatul public pentru intregul cartier.

Impact isi ia revansa

Directorul Impact, Ioan Popp, s-a declarat castigator inaintea licitatiei, considerand ca a facut Primariei o oferta mai buna decat Iberest. Surse avizate au confirmat faptul ca Impact va fi solutia agreata pentru construirea cartierului pe Dealul Lomb, “drept recompensa” pentru infrangerea inregistrata la licitatia pentru Cartierul Tineretului.

Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din actiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridica la aproximativ 15 milioane dolari.

Potrivit aceleiasi publicatii, Popp detine circa 31% din actiunile companiei Impact, care a ajuns in cei peste 12 ani la un capital social de 8,6 milioane euro si la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea de piata a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Compania, sub indrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vandut in total peste 500 de case noi in zona Baneasa, iar de un an lucreaza la un microcartier in Constanta. Dan Ioan Popp se numara, de altfel, si printre cei 24 de fondatori ai BVB.

Impact SA a fost in centrul unor scandaluri legate de doua proiecte de locuinte rezidentiale, unul in Constanta, celalalt la Oradea, generate de neintelegeri intre beneficiari (persoane fizice) si societatea lui Popp.

Iberest, puricata de membrii comisiei

Iberest SA din Vatra Dornei a fost infiintata in septembrie 2006, prin urmare o experienta similara proiectului de anvergura din zona Lomb nu intra in discutie. Insa, societatea are in “aparare” un consortiu format din cinci firme portugheze si romanesti. Firma-mama activeaza de 77 de ani in Portugalia, iar de 10 ani activitatea acesteia a depasit granitele Portugaliei.

Iberest are sediul social in Vatra Dornei, iar holdingul format are deja in lucru un proiect de anvergura, in judetul Suceava, ce vizeaza realizarea unui cartier de 338 locuinte. Cu toate acestea, au fost suspiciuni legate de potentialul Iberest pentru construirea unui complex rezidential de aproximativ 1000 de locuinte, asa cum e cel din zona Lomb.

Desi la deschiderea ofertelor dosarul Iberest a fost acceptat de comisie (pe criteriile: experienta similara, ilustrarea urbanistica a planului si oferta concreta), dupa o analiza mai amanuntita a dosarului, unii dintre cei abilitati sa decida care e castigatorul licitatiei nu au mai fost siguri ca Iberest intruneste conditiile de eligibilitate.

Sorin Apostu, directorul tehnic al Primariei, a cerut un raport serviciului juridic pentru clarificarea situatiei, motivand lipsa de experienta a societatii, pentru ca investitiile mai mari de 10 milioane de euro revin firmelor care compun consortiul, insa nu si Iberest din Vatra Dornei.

Pe de alta parte, presa a relatat ca angajati din cadrul Primariei Cluj-Napoca ar avea relatii de rudenie cu unii dintre actionarii Iberest.

Contactat telefonic de redactorii BZA, Sorin Apostu a declarat ca nu este sigur daca astazi se va decide castigatorul licitatiei. In mod oficial, “se intruneste comisia pentru a vedea simularile de planuri urbanistice”.