ZIARUL de Sibiu incheie, astazi, serialul dedicat afacerilor pe care primarii si viceprimarii din judet le au. Totodata, incepe unul nou, dedicat afacerilor pe care le au consilierii locali. Oameni alesi sa oranduiasca legislatia locala si care, astfel, au printre primii acces la informatiile despre banii publici. Surpriza episodului de azi: primarul din Vurpar, Mihai Lienerth.

Pe site-ul Consiliului Judetean, acolo unde ar trebui postate declaratiile de avere si de interese ale alesilor din judet, nu apare nimic legat de Vurpar. Probabil tocmai de aceea pare mai surprinzator faptul ca primarul Mihail Lienerth apare ca asociat in doua societati comerciale. In plus, are si autorizatie de persoana fizica.

Una din cele doua societati se ocupa cu fabricarea painii si isi are sediul in Sibiu, pe Calea Turnisorului.

O situatie demna de remarcat are si primarul din Orlat, Aurel Gata. In declaratia sa de avere, alaturi de cele aproximativ 500 de milioane depozite in banca, el s-a trecut ca asociat la SC Fluidic SRL si la SC Trailersib. In datele Registrului Comertulu, Aurel Gata apare ca asociat la SC Trailersib si la SC Kroner Metal SRL.

In plus, Gata a scris in declaratia de avere faptul ca, din cele 43 de milioane de lei vechi, profit inregistrat de SC Trailersib, el a incasat dividende de aproximativ 140 de milioane de lei vechi.

ZIARUL de Sibiu continua dezvaluirile legate de afacerile celor care i-ati votat acum doi ani cu cei care ocupa acum functii in consiliile locale. Cei de la Medias sunt singurii din intreg judetul care respecta legile privind declararea averilor.

Primarul din Orlat, Aurel Gata, isi poate regasi numele in cadrul a doua societati comerciale: Trailersib SRL si Kroner Metal SRL. Trailersib isi are sediul in Sibiu, pe strada Strandului si este inregistrata din octombrie 1999. Afacerea nu a dat semne sa mearga foarte bine anul trecut, cand profitul este pe minus.

In declaratia de avere data de primar in martie anul trecut, Gata a declarat ca a incasat de la Trailersib dividende de 140 de milioane de lei vechi, dividende ce corespund anului 2004. Si nici acum doi ani lucrurile nu au mers foarte bine, din moment ce, cu un angajat, profitul obtinut a fost de 43 de milioane de lei vechi, la o cifra de afaceri de 848 de milioane.

In ce priveste cealalta societate unde apare numele primarului din Orlat, Aurel Gata, datele Ministerului Finantelor nu includ si datele contabile ale respectivei firme, cu sediul in Cristian.

Tot la Orlat, viceprimarul Ioan Milea apare ca asociat in cadrul Cartoful Cooperativa Agricola. Tot la o societate cooperativa apare ca asociat si viceprimarul din Porumbacu de Jos, Martiniuc Ioan. Consumcoop Porumbacu de Jos a avut pe 2005 un profit de 3544 RON, la o cifra de afaceri de 221.000 RON. La aceeasi societate, ca asociat apare si secretarul Liviu Munteanu.

In categoria celor cu afaceri, dar relativ nesemnificative face parte primarul din Rasinari, pe numele caruia apare inregistrata o parte din Asociatia familiala Bara Paraschiva.

Firme fara date

Primarul din Slimnic, Virgil Sorostinean, este asociat la SC Delcos SRL, cu sediul in Rusi, firma inregistrata din 1993, dar despre care Ministerul Finantelor nu mai are nici o data din 2003. Cam aceeasi situatie este cu societatea viceprimarului, Ioan Surean, societate ce poarta numele de Pan Elma SRL.

La Seica Mica, primarul Marius-Emil Urian apare in datele Registrului Comertului ca fiind asociat la SC Elme Lacto SRL, cu sediul in Sorostin. In datele Ministerului Finantelor nu au putut fi regasite, insa, alte specificatii despre aceasta firma.

Surpriza: primarul din Vurpar

Pe site-ul Consiliului Judetean, acolo unde ar trebui postate declaratiile de avere si de interese ale alesilor din judet, nu apare nimic legat de Vurpar. Probabil tocmai de aceea pare mai surprinzator faptul ca primarul Mihail Lienerth apare ca asociat in doua societati comerciale. In plus, are si autorizatie de persoana fizica.

Prima societate unde apare ca asociat primarul din Vurpar, Sivurom SRL, avea drept obiect de activitate comertul cu amanuntul. Spunem avea, deoarece din datele MF rezulta ca administratorii societatii amintite nu au mai depus nici un bilant contabil din 2002. An in care societatea a mers pe pierdere.

Nu acelasi lucru se poate spune de SC Linel SRL, societate cu sediul in Sibiu, pe Calea Turnisorului. Infiintata in 2002, cand Lienerth era primar, societatea are ca obiect de activitate fabricarea painii. Anul trecut, societatea lui Lienerth a avut o cifra de afaceri de 52.785 RON si o pierdere bruta de 3.748 RON.

Acum doi ani, aceeasi societate a avut o cifra de afaceri de aproximativ 118.254 RON.

Consilierii locali. Astazi, Mediasul

Administratia locala din Medias este singura de acest fel din judet care are postate pe site si declaratiile de interese. Astfel, orice cetatean al Sibiului poate vedea ca democratul Marcel Piteiu are actiuni la BRD - 25.776, in valoare de 800 de milioane de lei vechi si la SIF Oltenia, in valoare aproximativa de 300 de milioane de lei vechi.

Sau ca un alt consilier local, Nicolae Floca, este actionar la Salflom SRL si la Salconserv. Maria Alecusan a trecut in declaratia de avere ca este asociata la o societate, fara sa treaca numele acesteia. Noi am descoperit ca aceasta societate se numeste SC Eva Consult SRL si a fost infiintata abia in vara acestui an.