Dupa caderea fuziunii cu BVB, Bursa de la Sibiu incearca sa supravietuiesca facand concurenta pe toate froturile cu Bursa din Bucuresti. Presedintele bursei sibiene a anuntat ca tranzactionarea actiunilor va incepe la Sibiu pana in 1 ianuarie 2007, lucru considerat nerealist de specialisti.

Acestia vad mai degraba o fuziune a bursei sibiene cu burse internationale, in pole position aflandu-se din nou bursa din Budapesta.

Stirea bomba potrivit careia Bursa din Sibiu va tranzactiona actiuni a fost lansata de Teodor Ancuta, ieri. Acesta a declarat ca BMFMS nu se teme de concurenta si ca este posibil sa tranzactioneze actiuni inca de anul acesta.

“Sibiul nu se teme de concurenta, si, pentru ca actionarii sai sa nu piarda bani, va demara cat mai rapid implementarea actiunilor si a indicilor, pentru acestia din urma fiind deja depusa documentatia la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Cel tarziu la 1 ianuarie 2007 bursa sibiana va oferi si o piata spot unde sa fie tranzactionate actiuni", a afirmat Ancuta, citat de Mediafax.

Declaratia presedintelui BMFMS vine la scurt timp dupa decizia BVB de a incepe dezvoltarea unei platforme pentru derivate, care sa intrerupa monopolul detinut pe acest sector de bursa sibiana. Dezvoltarea acestei platforme ar aduce o lovitura dura bursei sibiene, care, potrivit specialistilor, risca sa piarda clienti in favoarea Bucurestiului.

Prin anuntul facut ieri, Teodor Ancuta arata ca Sibiul inca nu depune armele si considera ca are puterea sa lupte cu puternicul rival din Bucuresti. De altfel, ideea dezvoltarii unei platforme pentru tranzactionarea actiunilor la Sibiu a mai fost lansata o data, in luna iulie a acestui an, in momentul in care negocierile de fuziune dintre cele doua burse erau in plina desfasurare.

Atunci, brokerii au cerut convocarea Adunarii Generale a Actionarilor de la BMFMS, pentru a aproba infiintarea unei piete de actiuni la Sibiu, separata de cea de la Bucuresti. Ideea a durat insa doua zile, borkerii hotarandu-se in cele din urma sa retraga solicitarea.

Oficialii celor trei societati mari de brokeraj de la Sibiu, HTI Valori Mobiliare, Broker Cluj si Swiss Capital, care au facut solicitarea initiala, au aratat in iulie ca doresc ca pana la finalizarea fuziunii cu Bursa din Bucuresti sa nu mai faca nici un demers dintre cele propuse.

Intre timp, problema fuziunii s-a lamurit complet, iar ideea infiintarii unei piete de actiuni la Sibiu a fost readusa in discutie.

Lupta cu muntele BVB

Unii analisti vad declaratia lui Teodor Ancuta, legata de tranzactionarea actiunilor la Sibiu, ca pe o diversiune. Motivul este termenul considerat nerealist al infiintarii pietei pentru tranzactionare. Pentru a putea face acest lucru, Sibiul trebuie sa mai intai sa dezvolte o platforma, cu specialisti proprii sau sa o cumpere.

Este nevoie de asemenea de o Casa de decontare si de contracte cu regsitrele de actiuni ori realizarea unui registru propriu. Cel mai greu lucru este insa convingerea societatilor sa se listeze la Sibiu. Practic, Bursa din Sibiu va trebui ori sa convinga clientii BVB sa vina la Sibiu, ori sa aduca la Sibiu firme care inca nu sunt cotate la bursa. “Este foarte greu sa incepi asa ceva.

Nici o firma nu va veni sa se listeze la o bursa cu lichiditate zero, asa cum ar fi bursa de actiuni la Sibiu, la infiintare. Ideea listarii unei societati este sa atraga finantare, sa fie prezenta pe o bursa cu lichiditate mare”, considera Laurentiu Fugaru, directorul filialei Sibiu a SSIF Broker SA.

Fuziune cu Budapesta?

Un scenariu care este luat in considerare, legat de viitorul bursei sibiene, este legat tot de fuziune. Mai precis, de fuziunea cu o bursa straina, care sa impiedice disparitia bursei de la Sibiu. La inceputul anului, s-a vehiculat ideea unei astfel de fuziuni intre Bursa din Budapesta si cea din Sibiu.

Teodor Ancuta a aratat la acel moment ca au fost discutii principiale legate de o “colaborare stransa”, dar a evitat sa foloseasca termenul fuziune, din simplul motiv ca bursa sibiana se afla totusi in negocieri de fuziune cu cea din Bucuresti. Specialistii nu exclud ca discutiile cu privire la fuziunea cu Bursa din Budapesta, controlata de cea din Viena, sa fie reluate.

BVB - Sibiu : 80 - 1

Evaluarile efectuate in acest an asupra burselor din Sibiu si Bucuresti au aratat cam care este diferenta intre cele doua institutii.

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu impreuna cu Casa Romana de Compensatie, parte integranta a sistemului de tranzactionare al pietei, au fost evaluate la 3,4 milioane de euro de firma de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).Valoarea Casei Romane de Compensatie (CRC), organismul care se ocupa cu gestionarea riscului participantilor pe piata din Sibiu, este de 2,35 milioane de euro, conform PwC, in timp ce valoarea Bursei din Sibiu se ridica la 1,05 milioane de euro.

Pe de alta parte, o alta societate de servicii profesionale, Ernst &Young, a stabilit recent ca valoarea Bursei de Valori Bucuresti se situeaza in jurul a 80 de milioane de euro. Valoarea BVB a crescut de aproape cinci ori in ultimii doi ani.