Fostul sef al Complexului de Vinificatie Jidvei, Toader Ignat, a ramas condamnat la un an inchisoare pentru infractiunea de insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial, in urma deciziei penale definitive a ICCJ.

Decizia instantei supreme a fost data dupa exact patru ani, la 4 octombrie 2006 si, in urma acesteia, pedeapsa de un an inchisoare se va inscrie in cazierul fostului sef al Complexului de Vinificatie Jidvei cu toate consecintele care decurg de aici (inclusiv perioada de incercare de trei ani).

Judecatorii ICCJ l-au achitat pe Toader Ignat pentru infractiunea de delapidare si au respins cererile de despagubiri civile, dupa patru ani si sase luni de anchete si procese.

Plangerea penala - inceputul descoperirii neregulilor

Aceasta condamnare, care ar fi putut sa nu existe, este o urmare directa a actiunilor pe care Ignat le-a pornit in urma cu peste patru ani, printr-o plangere penala in care solicita condamnarea SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba si a patronului acesteia, Claudiu Necsulescu, pentru o presupusa infractiune de contrafacere.

Daca judecatorii ar fi luat in seama plangerea penala formulata de angajat, firma ar fi fost obligata la plata de despagubiri reprezentand 50 la suta din veniturile realizate in urma comercializarii vinurilor de Jidvei, retragerea din circulatie a tuturor vinurilor cu semnatura lui Ignat pe contraeticheta, precum si daune de 40 miliarde lei vechi.

Trebuie precizat ca plangerea a venit dupa o alta actiune a fostului sef al Complexului de Vinificatie, care activa in cadrul SC "Jidvei" SRL, care a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, la numai o luna si 17 zile de la privatizarea firmei din Jidvei, o cerere pentru inregistrarea pe propria societate a celor 12 produse de vinificatie de la Jidvei.

OSIM si-a dat avizul pentru doua din aceste produse, "Romantine" si "Gewurztraminer".

Toader Ignat a fost angajatul SC "Perla Tarnavei" SA in perioada anilor 1995 Ð mai 1999, avand functia de sef complex vinificatie. In cadrul SC "Jidvei" SRL el si-a desfasurat in continuare activitatea de vinificatie, pastrandu-si functia pana la data de 22 mai 2001.

In aceasta calitate Ignat avea atributii de administrator, care ii confereau acestuia obligatiile de a detine, utiliza si pastra bunurile societatii, inclusiv cele necorporale, cum ar fi marcile, desenele industriale si altele in numele si interesul SC "Jidvei" SRL Ð Filiala Alba.

Aceste marci reprezentau intreaga gama de produse vinicole a firmei, fapt ce ar fi determinat, in cazul admiterii cererilor depuse de angajat, stoparea activitatii de comert cu produse specifice de catre societate, falimentarea acesteia si disponibilizarea celor 2.000 de angajati. Aceasta actiune a lui Toader Ignat a determinat conducerea SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba sa emita Decizia nr.2/09.01.2002 prin care s-a dispus interzicerea producerii si comercializarii produselor specifice purtand marcile "Romantine" si "Gewurztraminer", fapt ce a cauzat dereglarea activitatilor economico-financiare ale societati

Prin Sentinta civila nr.192/18.02.2003, a Tribunalului Bucuresti, Sectia III-a civila, a fost admisa cererea formulata de reclamanta SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba impotriva SC "Stoian Ignat" SRL si in consecinta s-a dispus anularea inregistrarii marcilor cu denumirea de "Romantine" si "Gewurztraminer" inregistrate la OSIM, avand ca titular firma patronata de Ignat, sentinta ramasa definitiva si irevocabila prin decizia Curtii de Apel Bucuresti si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru a hotari astfel instanta a retinut reaua-credinta a lui Toader Ignat in privinta inregistrarii celor doua marci, aratandu-se ca insusirea celor doua marci nu a fost intamplatoare, intrucat datorita functiei sale el avea cunostinta de valoarea economica a acestora.

Asa cum a recunoscut in propria declaratie, Ignat a solicitat, in data de 17.09.1999, inregistrarea celor 12 marci in numele SC "Stoian Ignat" SRL al carei administrator si asociat unic este. Solutia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care inculpatul a ramas condamnat definitiv, vine sa justifice profilul de infractor al acestuia, intarit de cele doua condamnari anterioare.

El a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz de incredere si la alte trei luni de inchisoare cu suspendare pentru amenintare.

Toader Ignat mai este cercetat in prezent in doua dosare penale aflate unul pe rolul Tribunalului Bucuresti, iar celalalt pe rolul instantei similare din Alba.

In prima cauza, procurorii au retinut in sarcina inculpatului nu mai putin de cinci infractiuni (inselaciune, fals, uz de fals, gestiune frauduloasa, abuz in serviciu), cu o valoare a prejudiciului estimata prin expertizele contabile la peste 80 miliarde lei vechi.

Al doilea proces, aflat pe rolul Tribunalului Alba, are ca obiect infractiunile de evaziune fiscala si inselaciune, prejudiciile fiind si aici insemnate, calculele cifrandu-le la 17 miliarde lei vechi.