Comitetul Executiv Judetean al PSD Alba a anulat, intr-o sedinta desfasurata luni seara, hotararea biroului organizatiei comunale Ocolis din 17 septembrie, privind inscrierea in partid a lui Cornel Suciu.

Acesta revendica in prezent postul de senator, devenit vacant dupa ce fostul parlamentar de Alba, George Maior, a fost desemnat de Parlament la conducerea SRI.In conditiile in care Suciu a demisionat din PSD in data de 29 martie a acestui an, liderii nationali ai partidului au anuntat ca o vor sustine pentru a deveni senator pe Lucia Tomoioaga, care a ocupat locul patru pe lista electorala pentru camera superioara a Parlamentului. De mentionat ca Suciu a candidat pe locul trei al listei, el revenind in partid in septembrie in cadrul unei organizatii din Muntii Apuseni, unde si-a stabilit resedinta.

Reprezentantii PSD Alba nu au recunoscut, insa, reprimirea lui Cornel Suciu in partid, motiv pentru care, in urma contestatiei formulate de Lucia Tomoioaga, au hotarat sa anuleze decizia PSD Ocolis.

"Dupa tentativele nereusite adresate conducerii centrale a PSD, de a fi nominalizat pentru functia de senator, domnul Cornel Suciu a regizat reprimirea sa in PSD de catre organizatia partidului din comuna Ocolis.

Tinand cont de cronologia evenimentelor, Comitetul Executiv Judetean al PSD Alba apreciaza ca sedinta Biroului organizatiei PSD a comunei Ocolis nu a avut loc in 17.09.2006, ci ulterior datei de 04.10.2006, iar hotararea de reprimire in partid a fost luata in scopul de a-l sprijini pe domnul Suciu Cornel, in actiunea acestuia de a deveni senator de Alba din partea PSD", se precizeaza in continutul deciziei Comitetului Executiv al filialei social-democratilor.

Reprezentantii organizatiei mai sustin ca biroul organizatiei Ocolis nu a respectat statutul "organizand asa-zisa sedinta din 17 septembrie 2006 in lipsa d-lui Pasca Ioan, vicepresedinte al PSD Alba, care coordoneaza activitatea organizatiei locale", respectiv neaducand "deindata la cunostinta organizatiei judetene, situatia creata".

Un alt motiv invocat de reprezentantii structurii judetene de conducere este adeziunea depusa de Cornel Suciu la PD.

Contestatie intemeiata

In opinia membrilor Comitetului Executiv, contestatia Luciei Tomoioaga este intemeiata, avand in vedere ca "aceasta este urmatoarea pe lista de candidati a PSD pentru Senat". Chiar daca reprezentantii PSD vorbesc despre o "regizare" a sedintei organizatiei partidului din Ocolis din 17 septembrie, prin decizia luata, luni seara, se considera, practic, ca a avut loc efectiv.

Conform statutului PSD, o astfel de contestatie poate fi formulata in termen de 15 zile de la data hotararii, in acest caz termenul expirand in 2 octombrie 2006. Presedintele filialei, Ioan Rus, a declarat ca, la formularea contestatiei, s-a avut in vedere data de 5 octombrie, cand hotararea organizatiei locale din Ocolis a fost comunicata Consiliului Judetean al partidului.

In statutul PSD nu se face, insa, referire la data comunicarii, ci doar la data deciziei prin care un membru este primit in partid.

Cornel Suciu a declarat, insa, ca decizia Comitetului Executiv este tardiva, in conditiile in care la data aparitiei in Monitorul Oficial a documentului prin care postul de senator ocupat de George Maior era declarat vacant - 6 octombrie - el era membru al PSD Alba, in organizatia comunala Ocolis.

"Hotararea Comitetului Executiv a fost luata luni, 9 octombrie, si nu poate produce efecte retroactiv. Din punct de vedere juridic simpla formulare a unei contestatii nu duce la suspendarea efectelor hotararii PSD Ocolis", a spus Suciu.

El a respins si referirile la "regizarea" sedintei din 17 septembrie, sustinand ca aceasta a avut loc la data respectiva in prezenta membrilor biroului local al organizatiei si a presedintelui PSD Baia de Aries, primarul Silviu Marzan.