Cererea e mai mare decat putem noi sa oferim, a recunoscut Dan Pitica, decan al Facultatii de Tehnologie a Informatiei, din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca.

Concernul american Emerson ar urma sa angajeze cateva sute de specialisti in IT, Endava - companie engleza care a achizitionat, in august, Alfa Global Solutions Cluj, intentioneaza sa inroleze cateva zeci de IT-sti, iar Siemens a deschis un centru de cercetare pentru care va avea, la randul sau, nevoie de informaticieni.

Cu toate acestea, numarul specialistilor in domeniu din Cluj-Napoca este redus. Exista companii care vor sa vina in Cluj si care au declarat ca vor sa angajeze cateva sute de specialisti. Nu stiu unde-i vor gasi, spune un informatician.

Cerere mare pe piata

A fost un vid de oferte, un blocaj in mediul economic, si, cand s-a deblocat, s-au prezentat multe companii care asteptau. Toate au venit la acelasi pom laudat, sustine Pitica. Facultatea a pregatit, anul trecut, 170 de absolventi. Decanul sustine ca piata fortei de munca in domeniu e mai mare, iar interesul tinerilor pentru acest domeniu e scazut.

Vor o facultate care sa le dea o diploma, nu cariera. Nu inteleg. La noi inca mai vin, dar la alte facultati, nu, a marturisit Pitica. Am incercat sa recrutam la Cluj, pentru ca ne intereseaza zona, dar am gasit foarte greu oameni, sustine Danut Gaciu, director business la Vector Software Bucuresti, dezvoltator de solutii IT.

Desi a incercat, in mai multe randuri, sa faca angajari, Vector Software a reusit sa gaseasca doar doua persoane. Poate si pentru ca suntem specializati in implementarea de produse de firma, a explicat Gaciu.

Clujul are programatori excelenti!

Aceeasi situatie si in cazul enterprise resource planning(ERP), construirea de aplicatii de afaceri cu clientii. Inca nu s-au format specialisti la Cluj si e greu sa-i gasim. A trebuit sa apelam la alte localitati, sustine Georgiana Man, director de marketing Grup Brinel Cluj.

Softwin Bucuresti, care a derulat la Cluj, anul trecut, o campanie de recrutare pentru programatori antivirus, a deschis deja un birou in oras, cu 12 programatori angajati. Sunt foarte buni, cum rar gasesti chiar si in Bucuresti. Sunt excelenti!, a declarat directorul de relatii publice Cosmin Mares.

El sustine ca piata clujeana este generoasa si pentru faptul ca numarul de programatori angajati s-a dublat in prima jumatate a anului.

Vin IT-isti din Moldova

Necesarul de specialisti este mai mare decat oferta, cu atat mai mult cu cat nevoia de informaticieni a determinat o migratie, la Cluj, dinspre din estul tarii, mai ales din orasele Bacau si Iasi. Aici nu vor fi niciodata suficienti IT-isti.

Numarul de companii straine care au nevoie a crescut brusc, la acelasi numar de specialisti din piata, a recunoscut Marcel Borodi, presedintele grupului Transylvania Cluster, care reuneste mai multe societati IT in parcul industrial Tetarom I din Cluj. Pana acum, Borodi a reusit sa angajeze 160 de specialisti si ar mai avea nevoie de 30 in urmatoarele sase luni.

Cererea a crescut, vor veni, pana la urma, IT-sti din zonele invecinate, insa e un proces destul de dificil, a mai spus Borodi.

Mai aproape de studenti

Emerson a primit un spatiu de 100 mp in cladirea Universitatii Tehnice de pe Bulevardul Muncii, pe 18 luni. Emerson va angaja sute de ingineri, proaspat absolventi. Siemens Program and System Engineering a decis sa deschida un centru de cercetare-dezvoltare in Cluj-Napoca.

Planurile prevedeau 100 de angajati (ingineri, matematicieni sau informaticieni) pana la 30 septembrie 2006, iar obiectivul pe termen lung este de 400 de angajati, in Cluj-Napoca, pana in 2010.