O serie de institutii publice din Cluj-Napoca ar putea ramane fara sediu. Cladirile in care acestea isi desfasoara activitatea se afla pe lista celor care urmeaza sa fie retrocedate. Lista este deschisa chiar de imobilul in care functioneaza Primaria.

In perioada interbelica, aici isi avea sediul Prefectura, in timp ce Primaria functiona in cladirea in care se afla acum Directia de Taxe si Impozite locale si Casa Casatoriilor, din Piata Unirii. Autoritatile judetene au pornit o actiune in revendicare prin care solicita inapoierea actualului sediu al Primariei, de pe Calea Motilor.

Intre timp, insa, a intervenit o intelegere intre presedintele PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si primarul PD Emil Boc, legata de suspendarea procedurilor de revendicare pe durata mandatului actualei Puteri. Intre timp, insa, si sediul CJ, pe care il imparte cu Prefectura a fost revendicat.

Intre cele doua razboaie mondiale, in cladire a functionat Camera de Comert si Industrie. In perioada comunista, cladirea a fost sediul Comitetului Judetean PCR. Acum, reprezentantii Camerei doresc sa reintre in posesia cladirii.

Actualul sediu al Camerei de Comert si Industrie este, de fapt, fostul hotel "Astoria", locul unde armata a incercat sa ii opreasca pe manifestantii anticomunisti in decembrie 1989 care plecasera de pe platforma industriala a orasului si se indreptau spre zona centrala.

Pe lista retrocedarilor au intrat si cele doua sedii ale PSD de pe strada Napoca. Mai norocos este fostul candidat PUR la postul de primar al municipiului, Aurel Tamas, care a dobandit in proprietate demisolul cladirii in care functioneaza organizatia judeteana a social-democratilor. Spatiul respectiv nu este revendicat, iar aici Tamas isi va deschide un local de lux.

Despagubiri pentru terenul de sub statuie

Sediul Muzeului de arta din Piata Unirii este revendicat de catre menajera ultimului "locatar" al cladirii, contele Istvan Banffy, care i-a lasat acesteia prin testament bunurile sale. Descendentii contelui au atacat, insa, testamentul in instanta, si au invocat lipsa de discernamant a contelui. Ei sustin ca sunt de acord ca imobilul sa ramana in patrimoniul Consiliului judetean.

In centrul Clujului exista aproximativ 500 de cladiri revendicate. Cele mai multe au apartinut unor culte religioase. Nu doar imobilele sunt, insa, revendicate, ci si terenuri sau unitati economice. De pilda, un cetatean a cerut despagubiri pentru terenul de sub statuia lui Baba Novac.

De asemenea, mostenitorii familiei Renner, proprietarii de odinioara ai Fabricii "Dermata" revendica actuala fabrica de pantofi "Clujana".