Fostul coordonator al Compartimentului de Licitatii si Achizitii Publice din Primaria municipiului Lugoj (judetul Timis), Alexandru Claudiu Buciu, continua sa dezvaluie modalitatile de lucru ale primarului Marius Martinescu.

Acesta este acuzat ca isi serveste clientii politici prin atribuirea directa catre firmele acestora a lucrarilor de amenajare a strazilor din oras.Pe strada Gheorghe Lazar au fost efectuate lucrari la reteaua de canalizare, la inceputul lunii septembrie, cu circa doua saptamani inainte ca Primaria sa organizeze o licitatie pentru atribuirea investitiei.

Fostul sef al departamentului de specialitate din cadrul Primariei, Claudiu Buciu, care a demisionat la inceputul anului pe motiv ca nu era de acord cu "metodele nelegale de lucru ale primarului", sustine ca "societatea "Prodecon" castiga, de o maniera cel putin dubioasa, de sase ani incoace, lucrarile de reabilitare a strazilor din municipiu".

In replica, primarul democrat Marius Martinescu, aflat la al doilea mandat, a lasat sa se inteleaga ca numai Buciu vede ilegalitati in atribuirea lucrarilor si ca el nu avantajeaza pe nimeni.

Cu toate acestea, locuitorii de pe strada Gheorghe Lazar confirma faptul ca in zona a fost schimbat sistemul de canalizare, iar firma care efectueaza lucrarile la reteaua de canalizare, "Prodecon", si-a instalat chiar panouri de atentionare, cu insemnele societatii.

"Lucrarea are cadrul legal asigurat. Atat va pot spune. In plus, Buciu are dreptul sa spuna ce vrea, cum si eu va spun ca lucrarea are cadrul legal asigurat", a mai spus primarul Martinescu.

Licitatie cu semne de intrebare

La licitatia organizata pentru atribuirea investitiei s-au inscris, in data de 12 septembrie, doar doua firme, "Prodecon", cea care a si efectuat deja lucrarea, si "Valman Construct", despre care fosul angajat al municipalitatii sustine ca apartine fiilor patronilor de la "Prodecon".

Fostul coordonator al departamentului de achizitii publice mai crede ca licitatia va fi castigata de prima firma, pentru ca, din moment ce ea a efectuat deja lucrarea, e clar ca trebuie sa-si recupereze banii investiti pana acum.

Fostul angajat al Primariei a solicitat Consiliului Local numirea unei comisii de ancheta, care sa cerceteze cum a fost posibil ca o firma sa execute lucrari pe domeniul public fara a avea un contract cu municipalitatea, sa verifice modul in care s-a organizat procedura de achizitie publica si sa sesizeze organele de cercetare penala cu privire la aceste aspecte.

La inceputul anului, atunci cand si-a dat demisia, Claudiu Alexandru Buciu a starnit un adevarat scandal in Primaria Lugoj. Ca urmare a unor sesizari, Curtea de Conturi a demarat un control la aceasta institutie, descoperind mai multe ilegalitati. Printre acestea se numara si zece contracte de achizitii publice incheiate ilegal de catre municipalitate.

Laviniu Bedrosian, actualmente sef al Cancelariei prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, a efectuat si el un control, in urma cu cateva luni. El a afirmat ca intr-adevar "la Lugoj au fost incalcate procedurile de achizitii publice, iar unele lucrari au fost date spre executie preferential catre anumite firme".

Cazul a intrat in vizorul organelor de cercetare penala, care desfasoara in prezent anchete la Primarie.