Dorin Sava, purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, a informat alba-news.info ca in perioada 26 - 30 septembrie s-a desfasurat in orasul croat Dubrovnik reuniunea Asociatiei Europene a Localitatilor si Zonelor Istorice (EAHTR) si a Consiliul Europei. Tema discutiilor a fost "Turismul cultural - beneficii economice sau pierderea identitatii?".

La aceasta reuniune a fost reprezentata si Alba Iulia, delegatia fiind condusa de Laura Enache, arhitect-sef.

Ca urmare a faptului ca au fost remarcate realizarile Asociatiei Localitatilor si Zonelor Istorice si de Arta din Romania (ALZIAR), presedintele acesteia, Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, a fost ales membru cu drepturi depline in conducerea asociatiei europene.

Mai mult, s-a luat in calcul ca Romania sa organizeze in anul 2008 conferinta internationala a celor doua organisme europene.

Totodata s-au stabilit, contacte cu asociatiile similare din Anglia si Serbia, iar reprezentantii Croatiei au apelat la ALZIAR pentru a o ajuta sa creeze o asociatie dupa modelul celei romane.

In plan practic, cooptarea lui Mircea Hava ofera Romaniei posibilitatea sa participe la programele finantate din fonduri europene CULT-STRAT si INHERIT, initiate de catre EAHTR si partenerii acesteia.