Gazduita de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, aceasta se doreste a fi si un semnal de alarma asupra lipsei de implicare in conservarea si cercetarea etnografica a lumii traditionale rurale.

Sute de fotografii in concurs

Traditionalul concurs de fotografie organizat in cadrul manifestarii „Fotografia - document etnografic", in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJPCT) Cluj si Universitatea de Arte si

Design (UAD) Cluj, a reunit in acest an nu mai putin de 200 de lucrari inscrise in competitia initiala. „Din pacate, nu toate si-au gasit locul in expozitie. Pe linga calitatea lor artistica, este necesara si insotirea lor de date esentiale privind locul, numele si data imortalizarii...", a precizat Tiberiu Groza, directorul CJPCT Cluj.

„Sintem in ceasul al 12-lea al etnografiei romanesti. Dupa '89, multe valori etnografice s-au degradat mai alert decit in orice alta perioada, in timp ce studierea lor a devenit din ce in ce mai superficiala", a adaugat Ioan Tosa, sef de sectie in cadrul muzeului.

UE ameninta identitatea culturala

Clujenii pot viziona lucrarile expozitiei pina in 23 octombrie, pe linga lucrarile premiate mai fiind expuse fotografii-document din colectia Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a Muzeului Astra Sibiu, precum si din colectia particulara a Dianei Elena Bogdan.

In cadrul vernisajului a mai fost subliniata superficialitatea adusa in arta fotografiei de catre utilizarea aparatelor digitale, dar si pericolul integrarii in Uniunea Europeana, care „aduce stergerea limbii si caracterului etnografic al mediului in care traim, deci a identitatii culturale a poporului".

In continuarea acestei actiuni, organizatorii vor face demersuri pentru prezentarea expozitiei si la Sibiu, in viitoarea capitala culturala a Europei.

Cistigatori la competitia nationala de fotografie

Dintre cei 30 de participanti la cea de-a treia editie a concursului „Fotografia - document etnografic", juriul i-a desemnat drept cistigatori pe Sandu Traian Cimponeriu (Cluj-Napoca) - premiul II la sectiunea alb-negru si premiul III la sectiunea color, Istvan Labancz (Miercurea Ciuc, fotoclub Prisma) - premiul III la sectiunea color.

Trofeul „Carol Pop de Szatmary" i-a fost acordat lui Sorin Onisor (Timisoara), iar trofeul „Szabo Tamas" a fost revendicat de catre Attila Szabo (Miercurea Ciuc, fotoclub Prisma), fotografiile acestuia din urma primind si premiul III la sectiunea alb-negru.