Nu mai sint bani!

Angajatii din sistemul sanitar au iesit ieri in strada in Capitala si ameninta cu declansarea grevei generale daca revendicarile lor nu vor fi solutionate de reprezentantii Guvernului.

Potrivit liderului sindicatului Sanitas Cluj, Stefan Roman, principala revendicare o reprezinta rectificarea bugetului pe acest an pentru ca angajatii din sistem sa poata primi toate drepturile care li se cuvin, iar unitatile sanitare sa poata cumpara materialele sanitare si medicamentele de care au nevoie.

„Cel putin la Cluj, nu mai sint bani pentru plata salariilor si a utilitatilor pentru lunile noiembrie si decembrie", a declarat ieri Stefan Roman, care spune ca angajatii spera ca pina la sfirsitul anului sa fie platite toate restantele salariale si toate tichetele de masa.

4% din PIB pentru Sanatate

Sindicalistii cer si alocarea a cel putin 4% din PIB pentru Sanatate in anul 2007, ca si majorarea salariilor cu un procent de 70%, tot anul viitor. Printre revendicari se numara si prezentarea unui proiect privind normativul de personal pina la 1 noiembrie si acordarea de tichete de masa pentru toti salariatii din sistemul sanitar.

Potrivit liderilor sindicali, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca este dispus pentru alocarea a 4,2% din PIB pentru Sanatate, dar ca nu va lua in calcul majorarea salariilor. La ora actuala, salariul mediu in sistemul sanitar este de 650 de lei, iar in cazul infirmierelor si asistentelor incepatoare, salariile nu depasesc 350 sau 400 de lei noi.