Compania austriaca din haldingul Petrochemical, Calder A, doreste sa preia si Carom Onesti. Pentru producatorul de cauciuc sintetic, austriecii se vor lupta cu firma poloneza Dwory.

Calder A a semnat si un contract cu compania Balkan Petroleum pentru preluarea pachetului majoriztar de actiuni de la Rafo. AVAS se opune acestei tranzactii, care este nevalabila fara acordul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

In consecinta, Calder A a cumparat si compania Balkan Petroleum. Autoritatile romane cer insa companiei austriece sa ofere date despre actionarii sai, inainte de a prelua controlul asupra rafinariei din Onesti.

Pentru Carom si-au manifestat interesul si firme din Israel, care insa s-au retras. Carom Onesti este evaluata la circa 49 de milioane de euro.

Circa sapte milioane de euro ar trebui investiti in programe de conformare la standardele de respectare a mediului.

Carom este cea de-a doua mare companie de pe platforma industriala din Onesti, dupa Rafo.

Compania a fost vanduta de statul roman holdingului Tender SA in anul 2003. Pretul tranzactiei a fost de doar 5,5 milioane de euro.

In anul 2005, firma a fost vanduta grupului Balkan Petroleum, care si-a marit participatia la 74 la suta. La scurt timp, compania a intrat insa in faliment din pricina datoriilor.