„Mascati“ de argint

de Ioana OROS     Monitorul de Cluj
Joi, 12 octombrie 2006, 0:00


La 3 secunde de bucuresteni
Luptatorii Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR) Cluj au obtinut locul II la prima editie a Olimpiadei Echipelor Tactice de Interventie, desfasurata la Brasov la inceputul acestei luni. Cei mai buni sapte luptatori ai detasamentului au venit acasa cu medalia de argint, dupa ce au concurat cu cele mai puternice echipe DPIR din tara.
Performanta clujenilor este cu atit mai mare cu cit s-au situat la doar 3 secunde de cistigatoarea competitiei, luptatorii SIAS din Bucuresti. Luptatorii clujeni au reusit sa acumuleze 3.970 de puncte, la o diferenta de 1.000 de puncte de ocupanta locului III, DPIR Neamt.
La olimpiada au participat noua echipaje, dintre care sapte au fost echipaje DPIR din tara plus luptatorii SIAS din Bucuresti si Gruparea mobila de Jandarmi de la Brasov. In aceste conditii, luptatorii nostri au fost primii dintre echipele din detasamente.
Stare de razboi
Despre competitie, cei sapte luptatori povestesc ca a fost una acerba si extrem de grea. „Au fost echipe care si-au scos luptatorii din competitie pe spate si au avut nevoie de ingrijiri medicale, datorita efortului fizic care i-au dus la extenuare“, sustine conducatorul echipei.
In fiecare zi, luptatorii au parcurs cite o proba de concurs, toate contra-cronometru. Dupa ce in prima zi de concurs au demonstrat ca sint la fel de buni ca oricare luptatori din Alianta Nord-Atlantica, a doua zi si-au dus la indeplinire misiunea de salvare a unui luptator ranit si transportarea lui intr-un loc sigur.

In a treia zi au dat dovada de precizie, viteza si indeminare in folosirea armamentului. In sfirsit, ultima zi de probe a fost cea mai dificila, luptatorii fiind nevoiti sa participe la o actiune tactica si sa anihileze doi infractori inarmati, despre care aveau doar anumite semnalmente fizice. „Simti intr-adevar starea de razboi in astfel de momente.

Tensiunea este foarte mare si fiecare secunda este valoroasa“, povestesc luptatorii despre aceasta experienta.
DPIR Cluj are in componenta 30 de luptatori, printre care sint si doua femei. Ei participa in cazuri de flagrante deosebite, luare de ostatici, persoane sechestrate, scandaluri ori transferuri de persoane arestate.
Dincolo de masca
Unul dintre luptatorii DPIR ne-a raspuns la citeva intrebari legate de profesia lor si de modul in care aceasta le influenteaza viata personala:
Reporter: Ce va nemultumeste la aceasta profesie?
- Nu ma nemultumeste nimic, eventual lipsa unei dotari mai bune.
- Ati fost vreodata ranit grav intr-una
dintre misiunile la care ati participat?
- Din fericire nu, dar am avut colegi raniti destul de grav.
- Sinteti multumit de suma cu care sinteti recompensat, comparativ cu riscul la care va expuneti?
- Personal, da. Avem, insa, si oameni care nu sint multumiti
- Cum va afecteaza aceasta profesie viata personala?
- Am invatat foarte mult sa apreciez cuvintul „echipa“ in meseria mea. Asta este bine, pentru ca transpun acest lucru si in viata personala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

174 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by