Dupa nenumarate teorii legate de reabilitarea sau stramutarea stadionului Moina, presedintele CJ, Marius Nicoara, avanseaza si ideea modernizarii arenei pe cont propriu, asta in masura in care Guvernul va accepta sa se implice, asa cum exista promisiuni.

Dupa ce, doi ani la rand, studiul de fezabilitate si proiectul tehnic realizate de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca au fost declarate nefolositoare, se pare ca in final s-ar putea apela totusi la acestea ca o solutie pentru Universitatea Cluj, in cazul in care va promova in 2007.

Timp de doi ani, s-au avansat doar teorii legate de modul in care s-ar putea solutiona problema stadionului municipal. Stramutarea arenei pe un teren din afara orasului (posibil pe Valea Garbaului) a fost ideea cea mai vehiculata anul trecut, idee care, de altfel, a si starnit tot soiul de controverse.

Ne-multumirea opiniei publice se lega, insa, nu de faptul ca CJ intentiona sa construiasca un nou stadion undeva in afara orasului, ci de intentia de a demola vechea arena, astfel incat acel teren sa poata fi valorificat.

Orice argument pentru pastrarea stadionului Moina pe vechea locatie era respins pe motiv ca bugetul judetului sau cel local nu ar putea sustine un proiect de reabilitare si modernizare. Structura este mult prea slaba, daramarea stadionului fiind o necesitate - acestea erau principalele argumente care au impiedicat demararea procedurii de modernizare a stadionului.

Consilierii judeteni, inclusiv cei din partea PSD, au aderat la aceasta idee, aproband stra-mutarea stadionului. Singurul care s-a opus de fiecare data a fost Serban Gratian, cel care, de altfel, a si comandat acest studiu de fezabilitate in anul 2003, cand conducea Consiliul Judetean.

Trebuie precizat ca acest studiu de fezabilitate, precum si proiectul tehnic, au fost elaborate de catre o echipa de specialisti din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, sub egida acestei institutii de invatamant. Cu toate acestea, clujenilor li s-a inoculat ideea, atat din presa scrisa, cat si de la televizor, ca s-au cheltuit degeaba banii pe acest proiect.

E un studiu care se refera doar la o reabilitare a stadionului si care nu prevede o moderni-zare, asa cum o cer normele FIFA si UEFA, aceasta a fost teoria care, repetata la infinit, a condus la ingroparea definitiva a unui studiu profesionist realizat. Daca s-ar fi tinut cont de acest proiect, astazi, situatia stadionului Moina ar fi fost cu totul alta.

ZIUA de Cluj a intrat in posesia studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic care releva ca echipa Universitatii Tehnice a lucrat documentat.

Nu numai ca s-a deplasat in Ungaria pentru a studia modul in care s-a realizat un obiectiv similar cu cel din Cluj-Napoca, Nepstadion din Budapesta, si chiar si in alte orase din alte tari, dar a si tinut corespondenta cu forurile internationale sportive, astfel incat proiectul sa fie in concordanta cu normativele europene pe acest sector.

Proiect de modernizare

CJ angaja, in anul 2003, o echipa a Universitatii Tehnice, coordonata de prof. inginer Ioan Pop si de prof. arhitect Mircea Moldovan, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind reabilitarea si modernizarea stadionului Ion Moina. Sumele scoase la bataie de CJ se ridicau la 166.243 de lei (pe atunci 662 430.000 de lei).

In aceasta suma trebuia sa intre atat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, cat si licitatia cu caietul de sarcini si ceea ce mai implica acest demers. Directorul economic al CJ, Petru Malai, a explicat ca CJ a platit doar studiul de fezabilitate, adica 1

490 de lei (pe atunci 149.940.000 de lei), pentru ca proiectul tehnic ar fi urmat sa se execute pe bucati si sa fie platit ca atare. In 2004, echipa Universitatii Tehnice a mai apucat sa elaboreze proiectul tehnic care includea refacerea tribunei II. Imediat, insa, dupa 2004, acest proiect a fost abandonat complet, pe motiv ca nu ar fi fost suficient de bine realizat.

Cu toate acestea, lucrarile propuse, in doua etape, aveau ca finalitate modernizarea stadionului Moina si incadrarea sa in normele FIFA - UEFA. In proiectul tehnic se precizeaza ca lucrarile din prima etapa vizau tribuna II, intrarea I si partial peluza stadionului.

Era vorba despre consolidarea structurilor stadionului si despre modernizarea spatiilor existente, astfel incat acesta sa devina functional pe o perioada de cel putin 30 de ani. Conditiile de calitate cerute impuneau acces la utilitati de norme europene, astfel incat meciurile din intreaga europa sa poata fi desfasurate pe Moina.

De asemenea, era prevazuta asigurarea unor conditii de mediu sigure, care sa ofere spectatorilor confort. Spatiul rezervat mass-media a fost, de asemenea, gandit intr-o maniera corespunzatoare. Conform normativelor europene privind licentierea, se impun patru categorii de criterii - A, B, C, D. Acestea se refera la terenul de joc - suprafata, banda de gazon, gazon, calitatea terenului de joc.

Se mai refera la stadion, cu tot ce implica asta, zone rezervate spectatorilor, iluminat, vestiare, facilitati pentru mass-media - tribuna presei, facilitati pentru arbitri, comentatori radio-tv etc monitorizarea spectatorilor, parcari, terenuri de antrenament.

Arhitectul Mircea Moldovan a declarat ca proiectul realizat este unul profesionist si ca ar vrea sa vada ce specialist ar putea contrazice acest lucru. El a precizat echipa s-a documentat foarte bine si ca s-a lucrat dupa alte modele executate in afara tarii. Nepstadion din Budapesta, de pila, a fost unul dintre modele.

Lucrarile de modernizare se ridicau, conform proiectului, la suma de 210.838.070.000 de lei (peste 5 648.100 de euro).

Perspectivele CJ pentru stadion

Dupa cum presa locala a relatat in repetate randuri, stramutarea stadionului Ion Moina nu a fost posibila, iar asta pentru ca CJ nu a reusit sa obtina nici un teren pe care sa poata construi o arena noua. In schimb, s-au vehiculat alte solutii. Investitori peste investitori au fost anuntati, cu tot soiul de propuneri.

Timpul a trecut, insa, si toate acestea s-au dovedit, deocamdata, simple teorii. Nici executivul CJ, si nici comisia formata din consilieri - desemnata sa se ocupe special de identificarea unor investitori cu potential care sa reabiliteze arena - nu au gasit solutiile ideale.

In ultima instanta, presedintele CJ, Marius Nicoara, a anuntat ca, daca pana la anul nu se va gasi un investitor, avand in vedere ca acum se pune la punct un caiet de sarcini in acest sens, va apela la premierul Tariceanu pentru o finantare guvernamentala care sa vina in sprijinul modernizarii actualei arene.

Nicoara a recunoscut ca, daca va fi necesar, se va folosi de studiul de fezabilitate elaborat de Universitatea Tehnica. De cealalta parte, cel care a angajat acest studiu, PSD-istul Gratian Serban, a sustinut ca s-au pierdut niste ani buni si ca acest proiect, care nici nu a fost foarte scump, ar fi putut fi aplicat, cu un ajutor financiar, fie de la CJ, fie de la Consiliul Local.

Gratian Serban a sustinut ca nici o locatie nu este mai buna decat cea actuala pentru stadion si ca nu a inteles cum colegii sai, inclusiv cei din PSD, au putut accepta ca acesta sa fie demolat. Cred ca s-au gandit ca vor prinde niste lucrari acolo, nu s-au gandit ca toate acestea vor fi scoase la licitatie..., a comentat Gratian Serban.