Oferta exista, disipata insa si, la fel ca proiectele care vizeaza probleme de urbanism, fara o viziune de ansamblu. Proiectele care se contureaza in aceste luni, insa care se vor concretiza abia incepand din toamna anului urmator, ar putea constitui variante care sa raspunda cererii care va veni in anii urmatori. Si asta deoarece, cererea devine din ce in ce mai conturata in acest moment.

Urbanisti constructori

Daca pentru locuintele de standarde ridicate, cea mai potivita zona este centrul istoric, din punctul de vedere al pozitionarii, problemele ridicate de proprietatile plasate in acest perimetru indica mai degraba zonele adiacente ca amplasamente ideale pentru locuintele de lux. Problema locuintelor se rezolva punctual.

Densitatea de locuitori pe hectar in centrul istoric este ridicata, in vreme ce in vecinatatea nucleului istoric sunt spatii mult mai aerisite, acolo sunt locuinte cu gradini. Se poate gandi si un nucleu de locuinte. De la Sf. Mihail, pe o raza de un km, doi, nu exista terenuri disponibile.

In periferia zonei centrale, la 2-3 km de acest punct de reper inca se pot gasi terenuri pe care se pot face ansambluri.

In Grigorescu sunt gradini care pot sa mai primeasca in unele zone niste vile, iar in zona Someseni, la periferia orasului, sunt parcele mari disponibile, dar acestea au dezavantajul de a fi departe de centru, spune arhitectul Vasile Mitrea, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Pentru putine apartamente se poate indica zona istorica prin reconsiderarea unor imobile.

Sunt mansarde care pot sa primeasca apartamente de confort sporit, se poate accepta chiar inlocuirea unor imobile degradate fizic, adauga Mitrea. Dezavantaje in zona centrala a municipiului sunt conditionarile in ceea ce priveste inaltimea imobilelor, modul de ocupare al terenului sau arhitectura.

Zona pericentrala pare sa fie cea mai convenabila solutie - nu mai apar conditionari, nu apar probleme cu parcajele. In ceea ce priveste mare parte dintre proiectele concretizate, urbanistii observa ca, in majoritatea cazurilor, investitorii urmaresc exploatarea maxima a terenurilor, si nu oferirea unor standarde de locuire ridicate neap`rat.

Unele dintre ansamblurile rezidentiale noi nu se leaga de viitoarea retea de circulatie a orasului. Nu sunt gandite in contextul unui plan urbanistic general, cu strazi majore, care sa favorizeze circulatia. O parte dintre ele nu vor putea fi racordate la reteaua de circulatie. Sunt gandite la nivel de parcelute, explica Mitrea. In Cluj, o oferta consistenta nu exista.

La noi functioneaza, in cele mai multe cazuri, goana dupa profit. Se pare ca nu reusim sa punem pe piata acest gen de ansamblu rezidential, nu cu zece case, ci cu cateva sute de locuinte, care sa asigure nu doar necesarul de locuinte, ci si toate serviciile necesare, de la gradinite la comert. Ofertele sunt izolate, iar rezolvarile punctuale.

In plus, mai exista zone in Cluj unde acum se construieste si unde ani buni de aici inainte se va construi, considera si Emanoil Tudose. Se construieste haotic, fara sa existe planuri de sistematizare. Locuintele care se construiesc se adreseaza in general clasei medii.

Pentru cei care dispun de resurse financiare, zonele Andrei Muresanu, Grigorescu sau Gheorgheni sunt preferate, afirma Dorin Oltean, director al companiei de constructii TCI. De asemenea, zona aflat` la periferia centrului, in zona Parcului Central si a Parcului Babes, pare, in acest moment o tinta pentru investitorii in segmentul de lux.

Imobiliare

In ce priveste piata de locuinte pentru clasa superioara, Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei Grup de Lux, imparte oferta in categorii.

Pot fi locuinte mai vechi, renovate, cu standarde ridicate din punctul de vedere al finisarilor, al dotarii sau arhitecturii si mai sunt si proiectele lansate acum sau care urmeaza sa se lanseze si care incep sa fie gandite si pentru clientii care doresc lux.

Este vorba despre un public tinta mai special, in cazul caruia dezvoltatorii trebuie sa tina cont de ceea ce isi doresc clientii., spune Lupeanu. Zona Andrei Muresanu ofera case vechi si renovate sau case vechi care pot fi renovate. Majoritatea celor care cauta case prefera sa se indeparteze de oras si isi indreapta atentia catre periferie, pentru priveliste si pentru a evita traficul intens.

Cele mai cautate sunt zonele Buna Ziua sau chiar locatii in afara municipiului, cum ar fi Gilau sau Floresti. Aceste oferte se adreseaza unui public foarte bine tintit si care are 5 pana la 10% din piata.

Majoritatea proiectelor dezvoltate de investitori vizeaza publicul tanar si cu acces la credite, clasa medie, in care pot ingloba si oferte speciale pentru un segment exclusivist de public (spre exemplu, un apartament tip penthouse intr-un bloc).

Oamenii cu bani din Cluj si-au cam facut locuintele, dar incep sa vina investitorii, cei care acum isi dezvolta afacerile sau cei care vor sa investeasca in imobiliare. Ofertele sunt imparstiate - cate o casa in Andrei Muresanu, in Buna Ziua sau in Floresti. Nu exista un punct, o zona eminemente de lux, desi Buna Ziua iese in evidenta in comparatie cu restul orasului, mai afirma Lupeanu.

Preturile pentru apartamentele in imobile de lux pot ajunge la 200.000 de euro, sau chiar peste aceast` sum`, iar pentru case pot depasi un milion de euro. Oferta este minimala pe partea rezidentiala. Locuinte de la 120 mp in sus sunt destul de putine, sunt cateva blocuri pe Buna Ziua, cateve oferte in centru, in zona parcurilor din zona Plopilor.

Ca sa vorbim de oferta de lux, un apartament ar trebui sa aiba minim 120 mp, terase etc., spune Sanda Moldovan pre[edinte UNIM Cluj.

Conform acesteia, sunt in acest moment in discutie cateva proiecte, pentru clasa medie si superioara, cu apartamente de 180-200 mp, care vor incepe probabil in primavara anului viitor, trei dintre ele fiind in Buna Ziua, pregatite de investitori straini sau din Cluj, care se intind pe terenuri de la doua hectare la sase hectare.

Exista cateva oferte de apartamente de lux, dar sunt putine si deloc compacte. Nu se poate vorbi in acest moment de o oferta clar` in ceea ce prive[te locuintele de lux, spune si Marcel Popa, expert evaluator ANEVAR.

Desi apar locuinte la preturi foarte ridicate, care pot ajunge chiar la 300.000 de euro, nici jumatate nu indeplinesc standardele pe care le-ar presupune o locuinta pentru a fi numita de lux.

Conform expertilor din domeniu, pentru a atinge aceste standarde, o locuinta ar trebui sa indeplineasca mai mult decat criterii care vizeaza suprafetele; pozitionarea, serviciile, functionalitatea si conditiile oferite de vecinatati fiind elemente cel putin la fel de importante

Companii

Unul dintre cei mai importanti investitori cu care se lauda Clujul, Emerson, va aduce o crestere a cererii pe segmentul superior si n domeniul imobiliar. Desi deocamdata echipa nu este clar conturata, iar faptul ca fabrica va fi finalizata anul viitor presupune existenta unui numar mic de angajati, pentru locatia de la Cluj, investitorii vor aduce specialisti din afara tarii de anul viitor.

Cei mai multi dintre angajatii actuali sunt din zona, iar cei veniti din alte judete si-au gasit cate un apartament, temporar, de una - doua camere, prin forte proprii. Deocamdata nu avem probleme legate de locuintele angajatilor, probabil ca abia anul viitor va trebui sa ne confruntam cu aceasta situatie, a declarat Catalin Banciu, director general al Emerson Romania.

Pentru angajatii Bechtel, situatia a fost doar partial clarificata. Avem deja inchiriate locatii pentru top management, asta insemnand directorul de proiect, directorul adjunct si alti membri ai echipei de management, majoritatea fiind straini, spune Bogdan Sgarcitu put`torul de cuvant al companiei.

Locuintele au fost alese in functie de bugetul pe care l-a avut alocat fiecare dintre ei si in functie de locatia dorita. Faptul ca biroul este la Savadisla, unul dintre reprezentantii Bechtel si-a inchiriat o casa in Floresti, iar al]ii au preferat alte locatii, in functie de zona si de ceea ce au gasit disponibil pe piata.

Nu s-au cautat neaparat zone centrale, unii au preferat cartiere rezidentiale, in timp ce altii s-au orientat inspre locuin]e mai vechi, in toate zonele orasului. Pentru partenerii, colaboratorii, consultantii externi sau angajatii din alte locatii, compania Brinel are doua apartamente inchiriate. Apartamente noi in apropiere de sediul companiei (Bulevardul Titulescu).

Am vrut sa fie in apropierea birourilor noastre, sa indeplineasca anumite standarde de calitate, sa fie mobilate, cochete si acceptabile si din punctul de vedere al chiriei. Echipa care s-a ocupat de problema a cautat foarte mult pana sa gaseasca apartamentele care sa indeplineasca criteriile pe care le-am urmarit, Georgiana Man, marketing manager Brinel.

Compania inchiriaza si alte locatii, pe moment, in functie de numarul celor care vin si de perioadele pentru care raman in Cluj. De asemenea, o data cu venire la Cluj a celor de la Nokia cu m`rirea num`rului de expati la Bechtel, Tirrena Scavi, Siemens [i alte companii prezente deja la Cluj, este de a[teptat o cre[tere a cererii de locuinte de lux n ora[ul de pe Some[.

Proiectele

Pentru cartierul rezidential American Village, lucrarile vor incepe in aceasta saptamana, prima etapa a proiectului va fi gata la rosu la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor, iar finisajele vor fi finalizate in iulie.

Investitorii de la American Village au avut discutii cu reprezentantii companiei Siemens, iar un centru IT care se va dezvolta in zona ar putea aduce de asemenea potentiali clienti pentru viitorul ansamblu.

Publicul tinta pentru noi este reprezentat de persoane cu varste de 35-45 de ani, cu posibilitati financiare de nivel mediu si superior, personal din domeniul bancar, IT sau medicina, cei de la companii straine care isi fac filiale aici, societati care aduc directori aici.

Societati care pot sa cumpere apartamente si apoi sa le gestioneze in functie de necesitati, de angajatii pe care ii aduc, fie temporar sau permanent, spune Sorin David, Ceda Imobiliare. Amplasat in zona Grigorescu-Vest, intr-o zona verde de peste 4 hectare, complexul va cuprinde in prima faza 30 de condominiumuri.

Acesta va mai include o zona de agrement si relaxare (piscina, jacuzzi, parc, teren de sport) si presupune paza si ingrijire a spatiului verde inconjurator. Un alt proiect asteptat este cel care va lua locul fabricii de dulciuri Feleacul. Pentru suprafata de doua hectare din Marasti, investitia va ajunge la aproximativ 35 milioane de euro.

Proiectul, inca in pregatire, ar cuprinde zona de locuinte, cu acces restrictionat, dar si servicii pentru locatarii zonei. Unul dintre proiectele lansate in acest an care vizeaza segmentul de lux este Central Park Residence situat in zona Plopilor Vest.

Ansamblul rezidential, finantat si dezvoltat de Enol Group Invest, care se va ridica pan` in toamna anului viitor, in imediata apropiere a Parcului Rozelor, va cuprinde 220 de apartamente cu finisaje superioare, de lux, cu doua, trei si patru camere, cu pere]i tip freastra, cu terase orientate spre Parcul Babes, un parcaj subteran cu 222 de locuri si alte facilitati moderne, printre care aer conditionat integral in imobil, lifturi panoramice, spa]ii verzi si spa]iu de joaca pentru copii si servicii de administrare unic` asigurata (toate utilit`]ile publice). De asemenea, Trustul CRE dezvolta in zona Buna Ziua un ansamblu rezidential care va cuprinde 24 de case si 26 de apartamente in vile cu doua etaje.

Cartierul va include un Centru Media, un club de relaxare, piscina, terenuri de tenis si penthouse-uri.