Democratul Ioan Gligor este noul director al Directiei pentru Sport a judetului Sibiu. Fostul comandant al Centrului Militar Judetean a ramas singurul candidat la a treia incercare, dupa ce alti doi contracandidati nu au fost anuntati oficial de schimbarea datei de concurs la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Scandalul de la DJT apare dupa ce un fostul director al directiei taberelor a castigat procesul intentat actualei conduceri si si-a primit retroactiv toate drepturile salariale

Trei concurenti din Sibiu si-au depus dosarele de candidatura pentru ocuparea functiei publice de director executiv al Directiei pentru Sport Sibiu. Stabilit initial pentru 28-29 septembrie, concursul a fost amanat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) din cauza Zilelor Francofoniei, organizate de Bucuresti.

Prin intermediul site-ului propriu, institutia respectiva a anuntat ca testarea candidatilor va avea loc in intervalul 9-10 octombrie. Anuntul nu era unul oficial, neprezentand nicio data sau numar de inregistrare, ca in cazul oricarui act de asemenea natura.

Gligor, castiga singur

Din cei trei candidati, numai unul a ajuns la concurs. Intamplator, acesta este alesul formatiunii aflate la putere, Partidul Democrat, Ioan Gligor.

Candidatul PD a participat si la anterioarele doua examene, pentru a scoate din cursa pe contracandidatii din interiorul Directiei Judetene Sibiu-functionari publici deja si specialisti in materie de sport, dar a fost de tot atatea ori respins, ca si cei cu care a intrat in competitie. De data aceasta, el a primit postul de director prin excluderea celor doi contracandidati.

Gligor va putea fi numit oficial numai dupa eliberaea ordinului de numire, care va aparea in aceasta saptamana.

Otobicu exclus

Cel care a avut cel mai mult de pierdut in aceasta situatie a fost actualul director al DSJ Sibiu, Cristian Otobicu, detasat in vara de la Pitesti. Cu un trecut care il leaga de orasul de pe Cibin-aici a facut liceul si a obtinut primul titlu national la atletism, ca sportiv al CSS Soimii-, Otobicu a decis sa candideze.

Dar nu s-a mai putut prezenta la concurs, deoarece nu a primit nicio adresa oficiala in acest sens. In plus, Agentia Nationala pentru Sport l-a anuntat ca examenul va avea loc in 11 octombrie, deci cu o zi mai tarziu, iar cand a sunat pentru confirmare, i s-a raspuns cu „Ne pare rau, concursul a inceput”. Ieri, angajatii ANS nu stiau absolut nimic despre acest caz.

„Cata vreme concursul nu s-a tinut la noi, nu stim nimic. Asa ceva nu a plecat de la noi”, a explicat una dintre responsabilele serviciului Resurse Umane. La ANFP, tacere totala. „Candidatul de care vorbiti a facut o sesizare catre Corpul de Control si nu putem oferi detalii pana cand nu se da un raspuns”.

Informarea, bat-o vina!

Castigatorul concursului, Ioan Gligor nu este de acord cu ipotezele formulate de actualul director. „Nu il cunosc pe domnul Otobicu, dar nu se poate asa ceva. Oricine putea participa la examen, nu putem vorbi de implicare politica”, a spus acesta.

Cum de a fost posibil sa ramana singur in cursa? „Schimbarea datei concursului a fost publicata pe site-ul ANFP si in cotidianul «Gandul». Cei doi n-au fost bine informati. Si eu am ramas surprins ca se tin examene lunea”, a adaugat democratul.

Ioan Gligor este absolvent al Academiei Militare „Nicolae Balcescu” Sibiu (1981), a absolvit Universitatea de Aparare Bucuresti (1992) si Facultatea de Drept (2000), iar in prezent este doctorand al Facultatii de Geopolitica Bucuresti. A fost comandant al UM 1105 Sibiu (1993-1998), iar apoi sef de Stat Major al Centrului Militar Judetean (1998-2004).

De doi ani este directorul unei firme private romano-franceze. Este membru al Partidului Democrat din 2004.

„Cred ca am depasit momentul 89”

Senatorul PD, Nicolae Neagu, sustine ca politicul nu are nicio treaba in concursul de la DJT, insa nu ascunde faptul ca proaspatul director este membru PD si va raspunde pentru ce va face in noua functie. „Informatiile pentru toate concursurile pe posturi apar pe site-uri. Cine s-ar fi interesat pentru acest post ar fi trebui sa stie. Sincer nici nu stiu cine a fost la concurs si cine nu.

Eu cred ca am depasit totusi momentul 89, cand se anunta cine pe ce pozitie va fi instalat”, a anuntat Neagu. Asemanarea scandalului de la DJT cu ce s-a intamplat intamplat la tabere i se pare eronata. „Acolo a fost un cu totul alt caz. Acolo exista un director, pe cand aici exista un interimat”, a mai spus Neagu.

Nu e primul caz

Schimbarea directorilor institutilor deconcentrate nu s-a facut fara scandal. Seful de pana in 2004 al Directiei Taberelor, Stefan Firu, chiar a castigat un proces in urma caruia acesta va trebui sa primeasca toate salariile restante. Firu a fost director al Taberelor pana la 1 octombrie 2005, moment in care a fost inlocuit de Claudiu Spanu.

Reprezentant al PD, Claudiu Spanu a castigat concursul organizat de ANT pe data de 13 septembrie 2005, in urma reorganizarii Directiei judetene pentru Tineret (DJT) care, din toamna anului trecut, inglobeaza si Directia pentru Tabere Sibiu. Conform hotararii judecatoresti, Firu va trebui sa primeasca aproximativ 100 de milioane de lei vechi, plus o functie in cadrul DJT Sibiu.

Totusi, Stefan Firu a declarat ca nu va merge inapoi la directia taberelor.

Bogdan BRANZA