La sfarsitul lunii viitoare, cele 19 tablouri provenite din colectia de la Muzeul National Brukenthal vor fi aduse in Sibiu de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Bucurestenii pot admira tablourile numai pana in prima jumatate a lunii noiembrie, pentru ca dupa aceasta perioada Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta va fi inchisa timp de sase luni pentru lucrari de reamenajare.

Lucrarile ce urmeaza a fi restituite fac parte din celebra colectie alcatuita la Viena in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de catre Samuel von Brukenthal.

Dintre acestea, multe piese au o valoare exceptionala, precum Rastignirea de Antonello da Messina, Sfantul Ieronim in desert de Lorenzo Lotto, doua portrete de donatori de Hans Memling, Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck, Uciderea pruncilor de Pieter Brueghel cel Batran, Sfanta Familie de Iacob Jordaens sau Peisaj olandez de Philips de Koninck.

Galeria de Arta Europeana reflecta prin cele 300 de opere expuse, parcursul stilistic, estetic si cultural al artei europene, de la goticul tarziu la impresionism. (S.D.)