Vestea ca examenele de Capacitate vor fi inlocuite cu teze avand subiect unic pe tara a provocat controverse. Profesorii si elevii spun ca trecerea la noul sistem de evaluare nu ar trebui sa se produca in plin semestru si se indoiesc ca este vorba de o schimbare in bine.

Ministerul Educatiei si Cercetarii intentioneaza sa introduca tezele unice mai intai la clasa a saptea, iar peste doi ani sa elimine testele de Capacitate. Unii profesori se indoiesc ca tezele unice vor fi in beneficiul elevilor. Ei spun ca se vine din nou cu o schimbare care bulverseaza elevii si ca este putin probabil ca tezele sa fie corectate cu aceeasi exigenta in toate scolile din tara.

Conducerea Ministerului crede, insa, ca tezele cu subiect unic pe tara nu implica o schimbare majora. In plus, noua metoda de evaluare este binevenita, in conditiile in care organizarea testelor de Capacitate avea carente.

Mircea Muresan, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii, a declarat: “Nu e vorba de nicio bulversare a elevilor. Aceste teze se deruleaza asa cum s-au derulat si pana acum, decat ca vor fi subiecte unice”.

Proiectul evaluarii elevilor pe baza tezelor cu subiect unic pe tara este in dezbatere. Reprezentantii Ministerului Educatiei vor stabili in zilele urmatoare cum se va pune in practica. Vara viitoare, pentru anul scolar 2007 - 2008, admiterea in licee sau in scolile de arte si meserii va ramane neschimbata.

Astfel, media de admitere va fi formata din media generala de absolvire a claselor de gimnaziu si media obtinuta la testele nationale.