Primul Centru de Fertilizare in Vitro din Sibiu a fost inaugurat astazi la Clinica Polisano. Dotat cu aparatura ultramoderna, centrul centrul este cel de-al patrulea de acest gen din tara. Pana acum cuplurile sibiene care doreau sa apeleze la metodele de fertilizare in vitro erau nevoite sa mearga al Bucuresti, Timisoara sau Cluj.

Cheltuielile necesare unei astfel de proceduri au fost etimate la 4000 de euro. „Centrul a fost proiectat in cadrul clinicii inca de la constructia acesteia, cu scopul de a veni in ajutorul cuplurilor care doresc sa isi indeplineasca astfel un vis nerealizat. Ma gandesc de foarte multi ani la acest proiect.

Pentru a-l pune in practica am pus bazele unei colaborari de specialitate cu o echipa care desfasoara cu succes aceasta activitate intr-o clinica privata din Viena, sub coordonarea doctorului Strohmer Heinz”, sustine doctorul Ilie Vonica, managerul general al Clinicii Polisano.

50 % rata de succes

Doctorul Strohmer este profesor la Universitatea din din Viena si a deschis pana acum mai multe astfel de centre. Rata de succes la tehnicile de fertilizare in vitro este de 50 la suta. La centrul din Sibiu vor fi folosite cele mai noi tehnici. „Cel mai mult trebuie sa ne gandim la cuplurile care sufera din cauza infertilitatii.

In primul rand trebuie redus stresul fizic si emotional a pacientului. Este important ca pacientii sa aiba acest centru la ei in oras. Este un program de succes”, spune doctorul Strohmer Heinz. Pentru a putea incepe o fertilizare in vitro, mai intai medicii trebuie sa pregateasca mama din punct de vedere emotional. Urmeaza, apoi, stimularea terapeutica a ovulatiei. In tot acest interval, pacienta este atent monitorizata.

Tehnici moderne

Centrul de fertilizare in vitro ofera asistenta medicala de specialitate pentru tratamentul infertilitatii cuplului si reproducerea umana asistata.

Aici se folosesc cele mai noi tehnici si proceduri in domeniu: stimularea ovulatiei, tratamentul hormonal pentru partenera sau pentru parteneri, punctia ovariana pentru prelevarea foliculilor ovarieni, inseminarea intrauterina de sperma, fertilizarea in vitro injectarea intracitoplasmatica de sperma-ICSI, embriotransferul si conservarea prin inghetare a spermei si embrionilor.

Centrul combina atmosfera relaxata cu un laborator dotat la cele mai inalte standarde. In prima faza sunt stabilite cauzele infertilitatii. Pentru prelevarea foliculilor ovarieni punctia ovariana se realizeaza sub ghidaj ecografic cu ajutorul unei sonde vaginale, tehnica fiind efectuata aub analgezie si supravegheata de specialist.

Centrul cuprinde si un laborator de andrologie destinat analizei si preaprarii spermei, Injectarea intracitoplasmatica de sperma s-a dovedit a fi o metoda eficienta de tratament in cazurile severe de infertilitate la barbati.

Aceasta metoda este o terapie complementara pentru fertilizarea in vitro, si ofera posibilitatea de-a avea un copil in cazul cuplurilor in care barbatul este subfertil sau infertil. Embriotransferul este ultima procedura in etapele fertilizarii in vitro. Cu ajutorul transmisiei video pacienta poate vedea modul in care sunt aspirati embrionii in cateterul de embriotransfer.

Investigatiile de laborator care preced si cele care urmeaza unui ciclu de fertilizare in vitro se efectueaza in laboratorul de analize al clinicii. Cuplurile care vor apela la tehnicile de fertilizare in vitro de la centru vor plati in jur de 4000 de euro. Sumele cuprind insa toate sedintele de pregatire dar si analizele si tratamentele aferente procedurii.

28 de ani in vitro

Primul copil conceput prin fertilizare in vitro s-a nascut in Anglia, in urma cu 28 de ani. In timp metoda s-a extins in intreaga lume. In Romania, primul astfel de centru a fost inaugurat in 1995 la Timisoara.