Excluderile din PNL au continuat cu Theodor Stolojan, consilierul prezidential pe probleme economice si fost lider al Partidului National Liberal. Acesta a declarat ca, desi nu a primit o instiintare oficiala privind excluderea sa din PNL, decizia luata de conducerea filialei Sectorului 2 nu reprezinta o surpriza pentru el.

Decizia liberalilor a starnit reactii diverse in randul clasei politice din Romania. Liberalii clujeni regreta excluderea, dar considera ca imaginea partidului nu va fi afectata.

Democratii sunt de parere ca scoaterea lui Stolojan in afara PNL este o pierdere majora pentru liberali si Alianta, iar social-democratii spun ca decizia liberalilor va pune gaz pe foc in relatia tensionata dintre Palatele Cotroceni si Victoria.

Stolojan considera ca excluderea din randul liberalilor s-a facut pe fondul presiunilor exercitate de grupul Tariceanu-Olteanu-Orban si reprezinta o decizie rusinoasa, care demonstreaza ca PNL se afla pe un drum gresit.

“Dupa aceasta decizie rusinoasa, de excludere a mea, pentru ca am alte puncte de vedere decat aceasta camarila din jurul domnului Tariceanu, vom avea prezentarea platformei politice in aceasta duminica.

Platforma se adreseaza membrilor PNL si simpatizantilor valorilor liberale si dorim sa avem cat mai multi aderenti pentru a putea determina o schimbare de opinie si de directie strategica in cadrul PNL”, a declarat Theodor Stolojan, referindu-se la proiecul de relansare a Partidului Liberal elaborat impreuna cu Valeriu Stoica si Cristian Boureanu.

Consilierul prezidential sustine ca nu poate contesta o decizie a PNL la Curtea de Onoare si Arbitraj “care si-a pierdut credibilitatea, deoarece a abdicat de la dreptate si adevar”.

Stolojan a lansat un apel pentru cei care adera la programul sau, de a nu se expune in aceasta etapa pentru ca, in caz contrar, “grupul Tariceanu-Olteanu-Orban va face ceea ce a facut si cu ceilalti: ii va exclude din partid”.

Printre cei care i-au telefonat fostului lider liberal dupa anuntarea deciziei filialei PNL Sector 2 nu s-a aflat si presedintele Traian Basescu.

Theodor Stolojan a precizat, in context, ca seful statului nu se amesteca in relatia sa cu PNL si a subliniat ca lansarea platformei liberale nu are deocamdata nici o legatura cu activitatea sa de consilier prezidential, mai ales ca aceasta lansare are loc intr-o zi de duminica, deci in afara programului de lucru.

“In momentul in care voi ajunge la concluzia ca activitatea mea politica va aduce prejudicii muncii mele in calitate de consilier prezidential, voi lua decizia pe care va trebui sa o iau”, a conchis fostul lider liberal.

Reactiile generate

PNL: Credibilitatea partidului nu va fi afectata

Liberalii clujeni si-au exprimat regretul fata de excluderea din partid a lui Theodor Stolojan, dar considera ca aceasta decizie nu va afecta imaginea sau credibilitatea partidului.

Horea Uioreanu, deputat PNL Cluj, s-a aratat dezamagit de excluderea fostului lider PNL si este de parere ca “perioada aceea de doi-trei ani cand PNL a fost condus de Stolojan a fost poate, daca nu cea mai buna, una dintre cele mai bune perioade ale partidului si acest lucru nu poate fi contestat de nimeni”.

Deputatul clujean este dezamagit si de imaginea lui Stolojan gresit perceputa de catre toti liberalii, nu doar de catre cei din conducere: “Eu cred ca domnul Stolojan este o persoana cinstita si colegii de partid au perceput gresit actiunile lui. S-a inteles gresit ca actiunile lui Stolojan au fost cu comanda de la Cotroceni”, a conchis deputatul liberal.

PD: O pierdere majora pentru liberali

Democratii considera excluderea lui Theodor Stolojan o pierdere majora pentru liberali si Alianta. “E o pierdere pentru PNL si Alianta fiind vorba de fondatorul Aliantei, de un om care a contribuit la venirea la putere a portocaliilor”, este de parere Cristian Radulescu, lider al deputatilor democrati PD.

PSD: Gaz pe foc

La randul lor, social democratii sunt de parere ca excluderea lui Stolojan va pune gaz pe foc in relatia tensionata dintre Cotroceni si Palatul Victoria. Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD considera ca “este o atitudine care pozitioneaza relatia dintre PNL si Cotroceni intr-o zona foarte tensionata”.

PRM: Stolojan, un om terminat

Peremistii, in schimb, considera ca Stolojan este un om terminat din punct de vedere politic, iar conservatorii cred ca decizia liberalilor este primul pas spre infiintarea partidului-stat, conturat de presedintele Traian Basescu.

“Domnul Stolojan, al carui nume a fost vehiculat ca posibil inlocuitor al primului ministru, e un om cu un ciclu politic incheiat”, a declarat Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM.

“Gestul intareste scenariul de infiintare a unui partid-stat, cu mai multe persoane sau aripi din partidele aflate acum pe scena politica”, sustine Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC.

Ceva mai optimist, senatorul UDMR Gyorgi Frunda spune ca “vad foarte probabil faptul ca domnul Stolojan, la fel ca ceilalti care au fost exclusi sau care nu sunt pe placul conducerii PNL, sa incerce sa formeze o alternativa la actualul PNL sau la conducerea acestuia”.