Recenta excludere a lui Theodor Stolojan din PNL a starnit reactii dintre cele mai diverse in randul liberalilor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru “Buna ziua, Ardeal”, Cristian Boureanu, exclus si el recent din PNL, este de parere ca excluderea lui Stolojan nu a fost intemeiata.

In plus, Boureanu considera ca premierul Tariceanu este o “jigodie” si nu se bucura de respect din partea cetatenilor.

Reporter: Care credeti ca sunt motivele reale ale excluderii lui Theodor Stolojan din PNL?

Cristian Boureanu: Theodor Stolojan a militat in permanenta pentru indeplinirea programului politic si a promisiunilor facute catre electorat in campania electorala de acum doi ani. Acest lucru a generat o permanenta tensiune intre Stolojan si Tariceanu, Bogdan Olteanu si altii aflati la conducerea partidului.

Acestia din urma au un proiect al PNL-ului pe modelul partidelor liberale din Europa, situate pe centru-stanga si care sa poata fi pe aceeasi linie cu social-democratii. Calin Popescu Tariceanu doreste sa mearga pe modelul Partidului Liberal din Ungaria, acesta fiind un proiect promis si de Patriciu si de Tariceanu.

Bineinteles ca aceasta orientare este de fapt o contradictie cu doctrina reala a PNL-ului.

“Exista legaturi de familie, dar si de afaceri intre cei trei”

Rep.: Considerati ca intre premierul Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban si Bogdan Olteanu exista si altfel de legaturi, nu doar politice?

C.B.: Exista multe alte legaturi intre cei trei, nu doar politice. Exista legaturi de familie, dar si de afaceri. Trebuie sa se tina cont si de zvonurile care justifica perfect actiunile comune ale lui Tariceanu cu PSD.

In acest moment, Calin Popescu Tariceanu mai este in fruntea Guvernului si a partidului doar datorita legaturilor pe care le are cu PSD-ul si pentru ca este sustinut de acestia.

Rep.: Este posibila infiintarea unui alt partid de catre cei exclusi sau aderarea la PD?

C.B.: In momentul de fata, eu sunt partener cu cei din Partidul Democrat pentru indeplinirea obiectivelor propuse in campania electorala. Obiectivul principal acum este relansarea PNL-ului, iar PNL si PD ar putea relansa partidul. Strategia nu a fost indeplinita in general din cauza lui Calin Popescu Tariceanu, care are alte orientari decat cele liberale.

“Atitudinea lui Tariceanu este una de aroganta si dispret”

Rep.: Credeti ca seriile de excluderi din PNL vor afecta imaginea si credibilitatea partidului?

C.B.: In mod sigur vor afecta credibilitatea partidului. In acest moment, Tariceanu oscileaza intre programul PNTCD si PSD. Atitudinea presedintelui PNL este una de aroganta si dispret. Tocmai din acest motiv nu se bucura de respect din partea cetatenilor. In plus, l-a exclus pe al doilea om din guvernare si pe cel care trebuia sa fie presedintele Partidului National Liberal.

Rep.: Credeti ca si Valeriu Stoica va avea aceeasi soarta cu a celorlalti exclusi?

C.B.: Consider ca excluderea din partid a lui Theodor Stolojan nu a fost intemeiata si reactia pe care am avut-o ma face sa repet faptul ca Tariceanu este o jigodie. Cred ca Valeriu Stoica risca in mod sigur sa aiba aceeasi soarta.

Cristian Boureanu a fost membru PNL din 1995 pana in toamna acestui an, cand a fost exclus din partid. Din 2001 a fost membru al Biroului Executiv al PNL, timp de doi ani a fost presedinte al Organizatiei pentru Tineret a PNL.

A fost ales pe listele PNL-PD Arges si pana in septembrie 2006 a fost vicepresedinte al Comisiei pentru industrii si servicii, iar in prezent face parte din Comisia Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europerana.

Este promotor si membru al Fundatiei Horia Rusu, promotor si membru al Consiliului de conducere al Institutului pentru Libera Initiativa (ILI) si membru al Fundatiei Colegiului National de Aparare.

A propus proiecte de lege privind infiintarea centrelor de informare si consultanta pentru tineri, privind sprijinul acordat investitorilor pentru construirea caminelor studentesti private sau o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii invatamantului.