Situatie fara precedent in invatamantul superior banatean. Catedra de Jurnalistica de la Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) ar putea sa dispara, dupa ce conducerea institutiei a decis desfiintarea prin absorbtie a respectivei catedre.

Mai exact, Catedra de Relatii publice (care nu este inca acreditata) ar urma sa o absoarba pe cea de jurnalistica (acreditata), ceea ce reprezinta o premiera absoluta in invatamantul superior.

Mai multi profesori de la Catedra de Jurnalistica din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii de la UVT au inaintat decanatului un protest, in care denunta incercarea conducerii de a desfiinta aceasta catedra.

Ciudatenia e ca initiativa urmareste absorbtia unei specializari acreditate, cum este cazul jurnalisticii, de catre una neacreditata, in speta "relatiile publice".

Seful catedrei de Jurnalistica, Marcel Tolcea, a declarat ca "potrivit cartei UVT, catedra sau colectivul este unitate structurala de baza a facultatii, sau, dupa caz, a departamentului care realizeaza activitati de invatamant si cercetare.

Asocierea cu colectivul Catedrei de Filosofie si Stiintele Comunicarii ar fi logica in sensul venirii cadrelor didactice ce predau Relatii Publice la catedra noastra, si nu invers. Specializarea Relatii Publice nu este acreditata, in timp ce Jurnalistica este".

Profesorul a mai mentionat ca tocmai de aceea este aberant ca o specializare acreditata sa fie "topita" in catedra unui domeniu in curs de specializare.

Pe de alta parte, rectorul universitatii, Ioan Mihai, sustine ca "toate catedrele sunt organizate pe principiul domeniului de specializare", lucru despre care Tolcea sustine ca "nu este adevarat".

"Nu vad care e, de fapt, problema. De fapt, nimeni nu va pierde la salariu, intrucat domnul Tolcea era oricum sef de catedra fara indemnizatie", a adaugat rectorul, care crede ca mai degraba ar fi vorba despre niste orgolii.

Conflict mai vechi

Profesorii de la jurnalistica resping, insa, aceste afirmatii. "Povestea in sine nu are nici o legatura cu competentele colegilor mei de la catedrele de filosofie si relatii publice, ci este o chestiune de principiu", a tinut sa sublinieze Marcel Tolcea.

Cadrele universitare mai atrag atentia ca "o asociere si o dispersie a statului de functiuni intr-un mixtum evident de Filosofie si Relatii Publice ar constitui o inovatie unica in Romania si, probabil, in lume. Asta, fara a mai vorbi ca in procesul de reacreditare a specialitatilor statul de functiuni distinct este un criteriu obligatoriu".

"Daca cineva doreste ca specializarea jurnalistica sa dispara, poate ar fi mai corect sa ni se spuna asta", se mai arata in protest.

Deocamdata, Consiliul Profesoral al UVT a respins controversata initiativa, supusa la vot marti. Situatia nu a fost, insa, "transata" definitiv, iar profesorii sustin ca se asteapta la un contraatac.

Aceasta, in conditiile in care de mai multa vreme conducerea universitatii se afla in conflict deschis cu un grup de dascali din institut, intre care si Marcel Tolcea, si care a cerut in repetate randuri "curatirea morala" a institutiei de invatamant superior.