Clujenii afla astazi care va fi castigatorul licitatiei pentru construirea cartierului Lombu-lui. Pentru proiect se infrunta doua firme. Este vorba de "Impact" SA, condusa de clujeanul Dan Popp, si de "Iberest" din Portugalia. Competitia este extrem de dura.

Conducerea "Impact" SA a trebuit sa faca fata unor acuzatii de manipulare a Bursei din Bucuresti. Compania a trimis un comunicat de presa agentiilor de stiri in care anunta ca a castigat licitatia. In timp ce informatia era postata pe fluxurile de stiri, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, sustinea o conferinta de presa in care anunta numele celor doua firme finaliste.

Cu toate ca informatia a fost falsa, actiunile "Impact" au crescut spectaculos pe Bursa. Angajatii firmei au recunoscut apoi ca au trimis din greseala comunicatul in care apareau drept castigatori ai licitatiei. Exista suspiciunea ca o ruda a unui director din Primarie ar face afaceri cu una dintre firmele consortiului "Iberest".

Una dintre firmele consortiului "Iberest", "Construtora Abrantina", este cea mai veche din acest domeniu, din Portugalia. Ea are o experienta de 78 de ani in constructii. Compania a ridicat, printre altele, doua dintre stadioanele pe care s-a disputat "Euro 2004".

Pe piata au aparut si zvonuri care dau ca sigur faptul ca "Impact" va castiga licitatia pentru cartierul Lombului, ca un soi de compensatie pentru pierderea contractului pentru construirea cartierului Tineretului din Someseni, proiect obtinut de una dintre firmele holdingului "Trigranit".

Desemnarea unui castigator al contractului pentru cartierul Lombului a fost amanata pana acum, pentru ca membrii comisiei de licitatie au cerut mai multe precizari din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Conform legii, la licitatie pot participa doar companiile care nu au datorii la bugetul de stat.

"Impact" are, insa sumele restante ar urma sa fie compensate cu contravaloarea TVA pe care tot Statul Roman trebuie sa o returneze companiei de constructii.

In ambele cazuri, municipalitatea se va asocia cu castigatorul licitatiei intr-o societate mixta. Administratia locala va avea 51 la suta din actiuni. In schimbul acestora, in ambele cartiere, municipalitatea va primi locuinte. Acestea vor fi trecute direct in domeniul public al orasului, ca sa nu mai poata fi vandute.

In zona Dealului Lombului, autoritatile locale estimeaza ca vor fi ridicate circa 1.000 de locuinte. Su-prafata totala care va fi oferita este de 204 hectare. Este vorba de ultima mare parcela disponibila in Cluj-Napoca. Proiectele depuse de cele doua companii nu cuprind, insa, intreaga zona.

"Iberest" a oferit Primariei, ca suprafata viabilizata, pe langa locuintele sociale, 27 la suta din 150 de hectare, iar "Impact" a oferit 33 la suta din 100 de hectare. Primele acte legate de noul cartier de pe Dealul Lombului au fost deja intocmite de o firma din Ramnicu Valcea, "Arhitect" SRL.

Reprezentantii acestei societati au redactat un studiu de prefezabilitate si un plan urbanistic zonal, in baza unui contract acordat de fostul primar Gheorghe Funar. Conform planului urbanistic, in zona ar trebui sa existe 2.000 de loturi, destinate tinerilor casatoriti, si alte 500 destinate veteranilor de razboi.