Astfel, Theodor Stolojan nu mai face disidenta din interiorul partidului, ci se pregateste sa anunte propria platforma liberala din afara acestuia, alaturi de alti fosti membri PNL. Prezentarea a fost anuntata pentru duminica, la Pitesti.

Fostul lider acuza grupurile de interese

Stolojan a fost exclus din PNL marti seara, intr-o sedinta fulger a filialei Sectorului 2 Bucuresti. El a numit decizia „rusinoasa" si luata la „presiunea camarilei Tariceanu - Olteanu - Orban, care a reusit sa subordoneze PNL unui grup ce are interesul sa distruga credibilitatea partidului", a spus Stolojan la aflarea vestii.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu a comentat excluderea lui Stolojan, motivind ca are lucruri mai importante de facut. Theodor Stolojan a fost presedinte al PNL intre august 2002 si octombrie 2004, cind i-a predat mandatul lui Tariceanu. El este unul dintre artizanii Aliantei PNL-PD. In prezent, ocupa functia de consilier prezidential.

Reactii diferite din partea partidelor politice

Majoritatea liderilor judeteni ai PNL sint de acord cu excluderea lui Stolojan, chiar daca regreta ca s-a ajuns aici. Singura filiala care a criticat decizia a fost cea de la Sibiu.

In schimb, democratii sustin ca decizia aceasta este o pierdere majora pentru Alianta si pentru PNL, iar social-democratii cred ca acest fapt va pune din nou gaz pe foc in relatia dintre cele doua palate, adica Basescu si Tariceanu. PRM sustine ca „Stolojan este un om terminat din punct de vedere politic".

Iar conservatorii cred ca decizia liberalilor este primul pas spre infiintarea partidului-stat conturat de presedintele Traian Basescu. „Vad foarte probabil faptul ca domnul Stolojan, la fel ca ceilalti care au fost exclusi sau care nu sint pe placul conducerii PNL, sa incerce sa formeze o alternativa la actualul PNL sau la conducerea acestuia", spune Gyorgi Frunda, senator UDMR.

Clujul nu contesta decizia

Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, spune ca, desi nu este adeptul excluderilor, nu i se pare normal ca o „personalitate a partidului, precum Theodor Stolojan, sa atace partidul, sa critice in permanenta, fara sa faca asta in interiorul partidului. Decizia de excludere apartine exclusiv organizatiei si nu avem calitatea sa o contestam.

Cunosc conducerea partidului si nu cred ca s-au facut presiuni asupra organizatiei, asa cum a afirmat domnul Stolojan, care ar trebui sa isi dovedeasca afirmatiile.

Noi speram ca domnul Stolojan si ceilalti exclusi sa realizeze ca au facut o mare eroare criticind mereu partidul si nu muncind alaturi de noi si, poate, daca vor reveni la sentimente mai bune, sa ii primim inapoi in partid, potrivit statutului", spune Nicoara.

In ceea ce priveste platforma liberala pe care Stolojan si grupul sau o vor lansa, Nicoara nu crede ca aceasta „va avea vreun succes. E ca si cind cineva de pe margine se apuca sa dea lectii unui partid politic. Poate cei nemultumiti de functii din PNL sa ii urmeze, dar acestia sint foarte putini", crede Nicoara.

Liberalii europeni nu au declarat nimic oficial

Si viceprimarul Adrian Popa, presedinte al filialei municipale PNL, spune ca o greseala a lui Stolojan a fost faptul ca, daca era nemultumit de partid, nu a venit in filiale, sa discute problemele direct cu oamenii si sa propuna un congres extraordinar. „Pina si platforma aceasta pe care o va propune putea fi prezentata partidului.

Eu nu cred ca filialele nu l-ar fi primit daca ar fi vrut sa vina sa discutam. Nu vad ruperi masive in PNL in urma prezentarii platformei grupului Stolojan", spune Popa. Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat, ieri, ca si liberalii europeni respecta deciziile interne ale PNL.

„Nu am primit, pina in acest moment, o pozitie pe subiectul excluderilor din PNL din partea liderilor Partidului Liberal European (PLE). In relatiile de diplomatie politica, aceste chestiuni nu sint puse in discutie", a conchis Nicolai. Totusi, surse din PLE au afirmat ca politicienii europeni nu ar fi tocmai multumiti de valul de excluderi din ultima vreme din PNL.