De fiecare data cand apare un copil minune, lumea e extaziata. Dupa o perioada foarte lunga de timp in care scena romaneasca a fost invadata de fetite si baietei care cantau despre iubire, iata ca a aparut si primul copil, un pui de om care ne-a vrajit. Nu am gresi cu nimic daca am afirma ca toti suntem gramada la piciorusele ei, vrajiti de dragalasenia, de puritatea si de talentul copilei.

Ne place "Ghita" pentru ca e o piesa reusita, si pentru ca e cantata de ea. Daca ar fi cantat-o altcineva, ar fi trecut neobservata. A avut parte de o lansare fulminanta, in luna august cu albunul "La varsta de trei ani". A vandut de atunci pana acum mai multe albume decat oricare artist roman.

Se vorbeste despre includerea numelului ei in Cartea Recordurilor nu doar la sectiunea Cea mai tanara vedeta ci la mai multe, cum ar fi Cea mai tanara cantareata care lanseaza un album, Cea mai tanara cantareata care prezinta singura un concert de doua ore. Incredibilul recital al copilei include 28 de piese, 12 de pe propriul album si 16 ale la fel de celebrului ei tata, Pavel Stratan.

Toata presa scrisa, audio, si TV, a prezentat-o ca fiind cea mai mica vedeta, marea revelatie a anului 2006.

Copilul vedeta... este poate lucrul la care viseaza parintii tuturor copiilor. Fiecare doreste ca progenitura sa sa aiba succes, sa fie vedeta, sa isi faca un nume.

Dezbaterile in jurul subiectului legat de copiii minune s-au intensificat in ultimul timp, de cand Cleopatra Stratan i-a pus in umbra pe aproape toti "vedetii" din Romania. Opiniile pro si contra curg, lumea nemaistiind de ce parte a baricadei sa se aseze.

Interesant de remarcat este faptul ca si psihologii ezita sa dea un verdict strict profesional, osciland ca noi toti intre a afirma ca micuta este exploatata prin munca sau a spune ca ceea ce face este incredibil.

"Am auzit-o cantand, am vazut-o la televizor evoluand pe scena. Este un caz interesant care meritra studiat. Trebuie vazut daca ceea ce face ea este dorinta ei sau aparitia ei in viata artistica este urmarea dorintelor si aspiratiilor parintilor ei.

S-ar putea ca intr-adevar acest sa copil sa fie unul deosebit, pentru ca in mod normal un copil la varsta ei nu se poate juca cu limbajul atat de usor cum ii vine ei sa o faca. Va mai dura probabil cativa ani pana cineva va putea sa afirme cu exactitate daca programul de azi al Cleopatrei Stratan a afectat-o in vreun fel.

Daca acum e suprasolicitata, s-ar putea sa apara in timp un fenomen de respingere, va refuza sa mai iasa in public si sa fie admirata. Asta in cazul in care acum se fac presiuni asupra ei. Daca parintii au ca obiectiv realizarea unor ambitii personale, mai ales ca si tatal lucreaza in acest domeniu, atunci efectele se vor vedea.

Dar pana acum din tot ceea ce s-a vazut pe ecran, tatal este grijuliu si dragostea pentru copil se vede.

Cu toate astea, pentru ca micuta Cleopatra este o vedeta pe care toata lumea doreste sa o vada, ar fi absolut necesar sa urmeze sfaturile unui medic si al unui psiholog care sa ii stabileasca un regim de viata sanatos si sa ii urmareasca reactiile zilnice", ne-a spus Lucia Cosa, psiholog al Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Mures.

Prinsi in vraja

Desi este o mare stea, Cleopatra a dorit cadou de ziua ei de nastere, o papusa. Dorinta normala, a fiecarei fetite de ziua ei. Daca ii va canta papusii "Ghita", ramane de vazut. Insa consilierea de care ne vorbea Lucia Cosa, este un lucru care nu trebuie neglijat de parinti.

S-a folosit in timpul dezbaterilor pe care le-a starnit Cleopatra, termenul "exploatare prin munca". Asa cum a aparut a fost inlaturat pentru ca toti au fost de acord ca ceea ce face Cleopatra, face din placere. Placerea unui copil acum de patru ani, careia, ca oricui de altfel, care traieste intr-un anume mediu, acea atmosfera ii vine de minune.

Si ca traieste in acel mediu artificial artistic se vede clar din atitutinea prea sexoasa pe care a fost pusa sa o afiseze in "Ghita" cel putin si care dupa parerea specialistilor "este neadecvat” pentru un copil de varsta ei.

Dorind sa aflam mai multe am apelat la psihologii Holt Romania, fundatie de consultanta si servicii sociale pentru copii si familii, in numele carora am vorbit cu Ada Gabor, asistent social psiholog. "Cleopatra are niste parinti responsabili care au grija de ea. Cat timp ei au acceptat programul copilului si se descurca, nimeni nu poate interveni.

Normal ca este greu sa faca fata unui asemenea program, chiar si in cazul in care copilul a acceptat toate contractele pentru deplasari si concerte. Eu cred ca atunci cand au decis sa scoata la rampa acest copil, s-au gandit si la a consulta un specialist in dezvoltarea copilului.

Nu este nici o lege care sa spuna la ce ora se culca sau se scoala un copil si in cazul de fata daca fetitei ii place sa cante si ii place sa fie pe scena, noi nu ne putem amesteca. Si in strainatate sunt copii care canta si nimeni nu arunca cu pietre in ei. Daca ii place si din cate se vede are talent, nu vad de ce ar trebui sa fie privata de chestia asta", ne-a spus Ada Gabor.

In general, un copil de trei -patru ani face ceea ce ii spun parintii. De cate ori nu am fost pusi in situatia de a intra in cate o casa in care locuia un copil de varsta Cleopatrei si puiul de om era nevoit sa ne spuna o poezie sau sa ne cante ceea ce a invatat la scoala. O faceau pentru ca le-o cereau parintii. Nimeni nu ii intreba daca vor.

Sa se aplice oare macar putin din acest sistem si Cleopatrei? Traind in atmosfera artistica introdusa in casa de tatal ei, poate copilul nici nu simte ca indeplineste un vis al tatalui, evoluand pe scena.

O iubim si o apreciem nimeni sa nu se indoiasca de asta. Si pana in ziua in care trebuia sa cante la Festivalul Vinului la Targu Mures, nu ne-am gandit la ea decat ca la un copil talentat, inzestrat de natura cu o putere deosebita, frumoasa si extraordinara. Si acum gandim la fel doar ca am adaugat o mica indoiala.

"Oare"?

In ziua in care trebuia sa cante la Targu Mures a fost ziua ei de nastere. Purtata de dimineata pe la televiziunile centrale pentru interviuri, Cleopatra a pornit la drum si la ora 23.00 a ajuns la Targu Mures. Oboseala si o stare febrila l-a facut pe tatal ei sa decida sa o duca la hotel, ramanand singurul reprezentant al familiei Stratan pe scena.

"Principalul organizator al Festivalului Vinului am fost noi, Primaria Targu Mures. Cleopatra este una din vedetele cele mai indragite acum la noi si am invitat fiica si tatal sa sustina un concert in prima seara a festivalului. Concertul e fost programat la ora 21.00, dar au intarziat.

Ajungand doar la ora 23.00, Cleopatra era obosita, avea o stare febrila astfel ca tatal a decis, spre deziluzia tuturor celor aflati in cetate, sa o duca la hotel. A ramas singus pe scena si a avut un recital deosebit, dar va spun din nou, concertul micutei a fost programat la ora 21.00, o ora rezonabila", ne-a spus Marius Pascan director executiv, purtator de cuvant al Primariei Targu Mures.

Noi romanii avem o experienta destul de trista in ceea ce priveste copiii vedeta.

Lulu Mihaescu, intruchiparea personajului Veronica, din "Veronica" (1972) si "Veronica se intoarce" (1973), a fost la vremea ei una din cele mai populare vedete de la noi. A mai aparut in productiile "Mama" si "Saltimbancii", apoi a fost uitata de public. A incercat sa se impuna in muzica, dar a fost respinsa de lumea artistica.

Actoria a ramas doar un vis, iar Veronica s-a inchis in lumea ei. Astazi are 39 de ani.

"Pistruiatul", personajul cel mai iubit din cele interpretate de copii, a fost aproape un idol al mai multor generatii. De multe generatii. Costel Baloiu, cel care i-a dat viata, si-a facut debutul. A urmat "Roscovanul" dupa care adolescentul Costel Baloiu s-a trezit singur, pe un drum nesigur. S-a casatorit la 18 ani si a avut o viata destul de zbuciumata.

Acum, Pistruiatul este sofer la o firma de transport si este casatorit pentru a treia oara. Medeea Marinescu este singurul copil-minune a carei cariera a continuat si la varsta maturitatii, dar au existat si in viata ei destule cumpene, pornite din teama ca nimic din ceea ce va face nu va depasi momentul "Maria, Mirabela". Acum e randul Cleopatrei.

Daca "Ghita" e cantat cu placere, daca nu e pusa sa demonstreze ceva, ci din contra parintii au observat talentul copilului si vor sa arate lumii ca talentul nu trebuie sa astepte trecerea anilor, lucrurile sunt in regula. Daca au vrut si au urmarit altceva, atunci copilul e condamnat la nefericire. Vom vedea in ce mod vom vorbi, daca vom mai vorbi peste cativa ani, de fenomenul Cleopatra.

Sunt nemultumit pentru ca cineva a acceptat sa-si programeze copilul de patru ani sa cante la ora noua sau zece seara, o ora total nepotrivita pentru un copil de patru ani. Si sunt extrem de nemultimit pentru ca sute de copii, innebuniti pe buna dreptate dupa Cleopatra, au adormit in carca parintilor, asteptand-o.

Apoi, la doua ore dupa ce trebuia de fapt sa inceapa spectacolul care n-a mai fost, au plecat dezamagiti si tristi, acasa", Florin Romanta, director KISS FM Targu Mures.