Proiectul de infiintare a Zonei Metropolitane Bacau bate pasul pe loc din cauza Primariei Bacau. In timp ce la Oradea, Zona Metropolitana are deja 11 proiecte numai pe infrastructura, la Bacau, orgoliile politice au intarziat infiintarea Zonei Metropolitane. Data aderarii va prinde Bacaul fara niciun proiect scris macar.

Dupa abandonarea proiectului “Bacaul Mare”, initiat de administratia Sechelariu, prin care municipiul Bacau ar fi urmat sa inglobeze mai multe comune, s-a renuntat la principiul administrativ pentru crearea unei zone periurbane.

Adica, noul proiect initiat de consilierul judetean Codruta Arvinte nu mai conditiona asocierea de inglobarea localitatilor periurbane sub administratia municipala. Se mergea practic pe idea de asociere pentru derularea de proiecte, lasand independenta administrativa comunelor. Numai ca proiectul propus de Codruta Arvinte s-a impotmolit.

Primaria Bacau s-a impotrivit cat a putut acestui proiect de Zona Metropolitana pana in momentul in care primarul Romeo Stavarche a decis ca poate beneficia de un plus de imagine de pe urma lui. Asa se face ca municipalitatea bacauana a venit cu propriul proiect de Zona Metropolitana.

Zona la conservare

“Zona Metropolitana Bacau hiberneaza, deocamdata” - spune Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. “Rolul de motor si l-a asumat Primaria municipiului si eu inteleg sa respect acest lucru, chiar daca initiativa pentru infiintarea zonei a pornit din Consiliul Judetean”.

Fara sediu

La una din sedintele de Consiliu Local Bacau, s-a propus ca Zona Metropolitana sa aiba sediul in cladirea Bibliotecii Judetene. Numai ca, ulterior s-a descoperit ceea ce se stia: cladirea se afla in renovare si, in plus, nu i se poate schimba destinatia.

“Sediul Bibliotecii e exagerat” - considera Codruta Arvinte, initiatorul proiectului de infiintare a Zonei Metropolitane. “Asociatia Zonei are nevoie de doua birouri si maxim 4-5 oameni care sa scrie proiecte”.

Stand-by

Primarul Romeo Stavarache a anuntat ca luna aceasta va supune spre aprobare consiliului local statutul si actul constitutiv al Zonei Metropolitane.

“E destul de tarziu” - spune Codruta Arvinte. “Inceputul lui 2007 ar fi trebuit sa ne prinda cu macar un proiect gata scris”. Ea spune ca intarzierea se datoreaza municipalitatii bacauane, care inca nu si-a dat acordul de participare. “Ei au atras alte comune - Odobesti si Izvorul Berheciului - dar n-au dezbatut inca daca participa sau nu Bacaul”.

Huluta: “Stavarache a preluat idea Codrutei”

“Zona Metropolitana a fost ideea Codrutei Arvinte” - spune Gheorghe Huluta, consilier judetean PSD. “Insa Stavarche a contrat-o dupa care a preluat idea, insa ar trebui sa recunoasca, nu sa se impopotoneze cu meritele altora. Sa recunoasca faptul ca a tergiversat-o”.

Esec la Arad

In conformitate cu prevederile Legii 286/2006 pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, zona metropolitana este „asociatia de dezvoltare intercomunitara constituita pe baza de parteneriat intre capitala Romaniei sau municipiile de rangul I si unitatile administrativ-teritoriale aflate in zona imediata“.

Astfel, din cauza ca municipiul Arad nu este, inca, municipiu de rangul intai, zona metropolitana nu mai poate fi creata.

Proiecte la Oradea

Zona Metropolitana Oradea, prima care s-a constituit in mod legal, in mai 2005, are deja foarte multe proiecte din care unele au si obtinut finantarea.

Zona Metropolitana Oradea are 13 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurilor (din care unul de 27 milioane de euro pentru un drum intre Cluj si Oradea), trei proiecte pe dezvoltare urbana, 14 pe dezvoltare institutionala, sapte pe Modernizarea administratiilor si 10 pe Dezvoltarea resurselor umane.