Insa, de citiva ani, IT-istii aleg sa ramina acasa. Orasele din Transilvania, inclusiv Clujul, au inceput sa le ofere slujbele bine platite pe care si le doreau. Mai mult chiar, unii din cei plecati sa lucreze in strainatate se intorc aici fie sa lucreze ca angajati, fie sa puna bazele unor firme specializate pe servicii IT.

Oferta romaneasca are alt sens

„Romania a devenit o optiune serioasa“, sustine Daniel Lar, de la firma Nethrom, infiintata la Cluj inca din 1993. Colegul sau, Mircea Motogna, spune ca a avut ocazii sa plece, dar a ales Clujul, deoarece aici avea familia si o slujba care ii oferea, deja, satisfactii materiale si profesionale.

„In acest moment, piata IT din Transilvania a ajuns a doua dupa Bucuresti, este clar. Timisoara a avut un avans asupra Clujului, care a fost ocolit de investitori o vreme, dar acum recuperam puternic“, mai afirma Mircea.

Un IT-ist scolit la Cluj, Gheorghe Pacurar, are 38 de ani si a lucrat in Germania, Franta, Elvetia, are certificate profesionale de la Microsoft si este licentiat si in Teologie Ortodoxa. Acum lucreaza in Romania, unde cistiga linistit, ca persoana fizica autorizata, mii de euro pe luna. Ultima oferta pe care a refuzat-o a venit de la Comisia Europeana, din Bruxelles, spune el.

„Am investit mult in educatie si, cind faci asta, refuzi sa te mai prostituezi intelectual. Din fericire, oferta pe piata romaneasca a capatat alt sens: oamenii vin pe proiecte interesante, nu mai sint conditionati doar de bani“, spune Pacurar. In opinia sa, totusi, motivele celor care ramin aici tin strict de viata personala, de familie.

Visul traiului bun se poate implini si aici

Cel putin zece firme mari se bat pe piata clujeana, dar si alte citeva sute de firme cu numar mediu de angajati, pentru a atrage specialistii IT. Pachetul salarial trebuie sa fie bun, atmosfera de lucru placuta, iar proiectele profesionale sa fie cit mai noi si provocatoare. Mircea Bozesan, absolvent de Informatica la UBB, a lucrat la mai multe firme, inclusiv in strainatate.

„Am fost detasat, de fapt, la Anvers. Mediul de lucru acolo era mai relaxat decit mediul cu care sintem noi obisnuiti si exista un respect foarte mare fata de angajat. Dar chiar in martie am avut o oferta sa lucrez la Paris si am preferat Clujul“, explica Mircea.

Alin Deac are 27 de ani si este System Administrator la firma Business Logic Systems, care produce soft pentru firme de telefonie mobila. „In ultimii ani, firmele au inceput sa ofere pachete salariale cu asigurari de viata, planuri de pensii. Asta denota maturitate. Cind un angajat primeste plan de pensie, se simte in siguranta. Asa ca isi permite sa ia un credit, sa cumpere un apartament.

Plus ca, in IT, salariile cresc, in medie, cu peste 10% pe an, asa ca daca iei un credit cu 9% dobinda anuala, nici nu il simti. Mai sint tot felul de abonamente la fitness, la inot, asigurari de sanatate la clinici private. Practic, e vorba de visul romanului, casa si masina, pe care acum ni le permitem lucrind aici“, conchide Alin.

Piata e la virf

Cristian Osianu este un tinar care a preferat ca, acum 6 ani, sa isi deschida firma lui de soft la Cluj. „Avem, la Softdesign, doua directii de business: realizam software la comanda clientului plus consultanta in domeniu si dezvoltarea unui produs propriu, pentru Romania.

Acum, majoritatea clientilor nostri sint din strainatate, atrasi de Romania datorita pretului si calitatii“, spune Cristian. El afirma ca, in acest moment, nu l-ar determina nimic sa plece altundeva ca specialist IT: „Se poate dezvolta o cariera frumoasa aici, daca inlaturi grijile materiale“.

In opinia lui, piata IT din Cluj iti ofera ceea de ce ai nevoie, daca muncesti pentru asta. Totusi, in ciuda valului de bunastare care pare sa caracterizeze domeniul, exista o serie de probleme, semnalate chiar de IT-isti. „Avem un deficit foarte mare de forta de munca specializata.

Scolile nu dau destui specialisti capabili sa lucreze in echipa, sa faca fata unor proiecte, iar investitii sint foarte multe“, spune Mircea Motogna.

Viitorul cere dezvoltare pe produse autohtone

„Cresterea cererii pe piata a saltat si salariile. Daca acum citiva ani iti era frica sa nu iti pierzi slujba, ca nu stii ce faci dupa aceea, acum e invers: ai pierdut un job, a doua zi poti merge in alta parte sa lucrezi cel putin pe acelasi salariu“, spune Alin Deac. Lipsa de specialisti a facut ca „head-hunting“-ul in domeniul IT sa fie extrem de agresiv.

„Cred ca sintem pe locul trei, dupa sectorul bancar si asigurari“, considera Mircea Motogna. O alta problema este ca, in ultimii 5 ani, salariile au crescut de la 200 de euro la 1.200 de euro pe cap de programator. Daca ritmul se mentine, spun IT-istii, Romania va deveni foarte curind „o tara scumpa in serviciile IT.

Iar firmele internationale, care, pina acum, isi faceau soft in Romania, vor merge in Republica Moldova, Ucraina sau Bulgaria“, crede Alin Deac. Parerea lui este impartasita de toti colegii din domeniu. „Noi am fost preferati Asiei pentru ca sintem aproape, costurile sint mai mici, cultura e asemanatoare, dar devenim scumpi pentru Europa de Vest“, afirma Daniel Lar.

Solutia, spun clujenii, este reorientarea pietei romanesti de la „outsourcing“ (productie de soft pentru straini) la dezvoltarea de produse de sine statatoare, cum ar fi softurile bancare sau pentru domeniul resurse umane, care sa concureze cu cele internationale.

Cercetarea ramine dincolo de granite

Constantin Orasan a terminat Informatica la Cluj. Acum este Senior Lecturer in domeniul „computational linguistics“ la Universitatea din Wolverhampton, unde preda si lucreaza in cercetare. „Cind am plecat, lucram la o firma de soft la care cistigam foarte bine, dar imi doream sa fac cercetare si in Romania nu aveam cum. Am prins o bursa in Anglia“.

Constantin nu exclude posibilitatea de a veni in Romania, dar nu prea curind. „In ciuda faptului ca am doar 30 de ani, aici am ajuns deja Senior Lecturer. Am libertatea sa cercetez ceea ce vreau si exista finantare sa ma duc la conferinte internationale. In Romania, majoritatea universitatilor sint inca dupa model vechi“, conchide el.

Oferta patronilor

„Vrem sa construim Nethrom City la Cluj: noul sediu al companiei, cartier rezidential, terenuri pe care angajatii le vor putea cumpara la preturi mai mici decit cele de pe piata, zona de agrement, cu teren de golf, piscine, terenuri sportive.

Plus un centru in care angajatii nostri isi vor putea lasa copiii sub supravegherea unor cadre didactice competente, magazine, restaurante“, promite patronul firmei Nethrom, Jaap Veldjesgraaf. Aceasta are 120 de angajati in prezent, din care 100 de specialisti software, si o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro.

„Am vrut sa ma intorc, dar m-au dezamagit firmele romanesti“

„Am plecat in Irlanda in 2000. Acolo era un adevarat «boom» economic si o foarte mare cerere de specialisti IT, deoarece ei nu prea exceleaza in acest domeniu. In Cluj, in 1998, eram inginer de sistem debutant la UBB, cu un salariu de putin peste 500.000 de lei vechi pe luna.

Chiar daca ulterior mi-a mai crescut salariul, am strins in doi ani bani de doua biciclete! Aici, in sase ani, am schimbat patru firme, am fost Network Systems Engineer, Technical Support Analyst, IT Systems Administrator, iar acum sint Implementation Consultant - lucrez pentru o firma care produce diverse softuri pentru companii variate, fac cosultanta de specialitate pentru clienti“, povesteste Cosmin Deac, tot absolvent de Informatica la Cluj. El spune ca dincolo respectul fata de angajat este foarte mare si singurul lucru care l-ar convinge sa se mai intoarca in Romania este o schimbare de mentalitate a oamenilor de aici. „Vara asta am vrut sa vin inapoi. Am trimis CV-uri la zeci de firme romanesti.

Nu mi-au raspuns nici unele, nici macar sa spuna: «Nu, multumim!». Am fost foarte dezamagit. In Irlanda, in Europa, America, asa ceva nu se intimpla“, marturiseste Cosmin.