Liceul Teoretic "Traian Doda" din Caransebes este una dintre unitatile scolare cele mai cunoscute din judetul Caras-Severin. Datorita renumelui castigat in timp, elevii de pe Valea Timisului si Valea Bistrei opteaza an de an pentru aceasta unitate de invatamant care se mandreste cu rezultate de exceptie obtinute la concursurile organizate la nivel local si national.

Tocmai de aceea, surprinde faptul ca, la 16 ani de la moda schimbarii dascalilor de catre elevi, astfel de practici exista si astazi.

Elevii clasei a X-a, specialitatea "Stiinte", reclama faptul ca profesorul de fizica, Ion Dalea, ii terorizeaza la ora. Motivul ar fi ca dascalul este prea exigent, dovada ca este singurul profesor de fizica, din cei trei pe care ii are liceul, care lasa corigenti. Spre exemplu, anul trecut noua adolescenti au fost pusi in situatia de a da corigenta in toamna.

"I-am spus dirigintelui ce face la clasa domnul profesor de fizica, ca nu pricepem nimic din ce ne preda din caietele lui, in conditiile in care spune mereu ca manualul nu este bun. Anul trecut am predat manualele noi, asa cum le-am primit la inceputul anului scolar, iar urmarea a fost ca aproape intreaga clasa a ramas corigenta.

Profesorul Dalea ne asculta rar si ne da mereu lucrari, fara sa ne faca demonstratii practice in laborator", acuza mai multi elevi.

La data de 19 septembrie a avut loc o sedinta cu parintii, fiind repus pe tapet "cazul Dalea". Pe langa diriginte, la intalnire a participat si directorul liceului, Ioan Hogea, caruia i s-a cerut sa-l schimbe pe profesorul de fizica. Elevii sustin ca dupa aceasta sedinta se tem de razbunarea dascalului si se asteapta la ce este mai rau.

Ion Dalea nu pare surprins de ce se vorbeste in liceu, dar este convins ca nu elevii sunt cei care il reclama. "Totul mi se trage de la un articol aparut in doua ziare centrale, cu referiri critici fata de modul de organizare si de desfasurare a Bacalaureatului, multi dintre colegi suspectandu-ma ca as fi adus presa la Caransebes.

Nu este adevarat, iar acest lucru se poate verifica, caci in acea perioada ma aflam la Timisoara. Timp de 17 ani am fost director de liceu si de-a lungul carierei elevii pregatiti de mine au obtinut un numar de 45 de premii la diferitele faze ale Olimpiadei de Fizica. Datorita acestui fapt am primit Diploma de Excelenta.

Sunt exigent, pentru ca nu vreau ca elevii mei sa se faca de ras la facultatile pe care le vor urma", a spus profesorul de fizica.

Directorul liceului, prof. Gheorghe Hogea, se simte stanjenit de faptul ca numele scolii este pentru a doua oara in ultimele luni subiect de ziar si incearca sa faca pace intre parti. "Nu se poate vorbi despre o stare conflictuala, insa nici nu se poate continua in acest fel.

Saptamana viitoare vreau sa ma intalnesc din nou cu parintii, pentru a vedea cum au decurs lucrurile la ultima sedinta", a adaugat Hogea.