Recent, presa a vehiculat ideea conform careia presedintele Basescu doreste sa creeze un mega-partid popular, care sa includa PD, PC, o parte din PNL, UDMR si PSD. A fost vehiculat si numele lui Theodor Stolojan sau al ministrului Vasile Blaga, pentru functia de prim-ministru, in perspectiva unei noi configuratii guvernamentale.

Conducerea PSD Cluj sustine ca toate aceste idei au pornit din interiorul Aliantei, pentru a abate atentia publica de la preocuparile importante.

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a declarat ieri la Cluj ca “ideea infiintarii unui partid unic a fost lansata tot de Alianta, pentru a schimba tema de la preocuparea principala”. Rus a afirmat ca nu a discutat niciodata cu Basescu sau cu ministrul Vasile Blaga referitor la o alianta intre PSD si PD. “PSD are viitorul lui, PD la fel”, a adaugat liderul social-democrat.

Potrivit liderului social democrat, este posibil ca si in Romania sa se lanseze dupa alegerile din 2008 principiul care a fost aplicat in Germania, unde partidele de centru-stanga “s-au asezat la masa negocierilor” si au alcatuit o formatiune politica, in care a primat interesul national.

Este posibil ca si in Austria sa se intample acelasi lucru, iar in Bulgaria procesul este in curs de desfasurare. Ioan Rus este insa de parere ca in Romania aceasta idee este o utopie si este extrem de dificil de realizat si spune ca este important ca respectul sa primeze in politica romaneasca, deoarece “este nevoie de respect pentru faptele bune si de critica pentru cele rele”.