Una dintre persoanele care au sesizat o serie de nereguli de care se faceau vinovate autoritatile clujene a fost Cornel Szabo, membru in Asociatia Impotriva Abuzurilor Cluj. Se pare ca acest lucru i-a deranjat pe unii “capi” clujeni, pentru ca Szabo a fost gasit mort la sfarsitul lunii septembrie.

Cu doua saptamani inainte de a muri, Cornel Szabo a fost primit in audienta in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. De remarcat este faptul ca investigatiile care se fac in acest caz nu au fost concluzionate nici pana acum, existand suspiciunea ca se incearca tergiversarea rezolvarii acestui caz.

Cotidianul “Buna ziua, Ardeal” a facut la sfarsitul lunii trecute o serie de dezvaluiri privitoare la “cazul Szabo”. Reamintim cititorilor nostri ca victima acestui posibil asasinat, Cornel Szabo, a fost gasita in data de 23 septembrie 2006 in gara municipiului Dej.

Cadavrul se afla intins pe o linie de cale ferata insa nu prezenta semnalmentele specifice unui accident feroviar. O echipa de criminalisti condusa de comisarul Ioan Crisan de la Biroul de Criminalistica a Politiei municipiului Dej a sosit la fata locului pentru a derula cercetarile de rigoare. Este de mentionat faptul ca la fata locului nu a fost chemat un procuror criminalist.

De asemenea, rudele apropiate nu au fost anuntate pe cale oficiala, chiar daca victima avea asupra sa cartea de identitate. Identificarea s-a facut la fata locului dupa declaratiile unui anume Utiu care ar fi fost consatean cu Szabo.

Chiar daca indiciile prezente la fata locului puteau oferi pista unui caz de crima, comisarul Crisan ne-a declarat ca in acest caz nu a fost nevoie de un procuror criminalist deoarece nu existau suspiciunile unui asasinat. “Dosarul este la Postul de Politie TF Dej.

Stiu ca s-a efectuat necropsia, iar rezultatul se pare ca ne ofera indiciile unui caz de sinucidere”, ne-a declarat comisarul Ioan Crisan. Contactati in data de 27 septembrie pentru a ne oferi unele date asupra circumstantelor in care a avut loc moartea lui Szabo, politistii din cadrul postului de politie TF Dej ne-au declarat ca cercetarile sunt in curs de derulare.

“Pentru a ne pronunta, noi asteptam incheierea raportului medico-legal. Intre timp, noi audiem martorii si persoanele care declara ca l-au vazut pe Szabo inainte ca acesta sa fie gasit mort. De asemenea, efectuam cercetari cu privire la conditiile in care a avut loc decesul”, ne-a declarat la acea data agentul sef de politie din cadrul Postului de Politie TF Dej, Sidor Martian.

Se pare ca investigatiile in acest caz de moarte suspecta se deruleaza cu foarte mare greutate, intrucat politistii de la postul de politie TF Dej sunt si acum in asteptarea raportului de constatare medico-legala.

Dorin Neamtu, autopsierul care a efectuat cercetarile medico-legale asupra victimei, considera ca Szabo este victima unui accident cel putin ciudat. “Victima prezenta leziuni la nivelul bazinului si se afla intinsa pe o sina de cale ferata.

Ciudat este faptul ca aceasta isi tinea sub cap o geanta in care se aflau obiectele sale personale”, declara autopsierul spitalului Municipal Dej, Dorin Neamtu.

Redus la tacere?

Cu cateva zile inainte de a muri, Cornel Szabo s-a plans persoanelor apropiate ca este amenintat telefonic cu moartea de catre persoane necunoscute. Pentru a dezvalui unele aspecte asupra acestui caz, trebuie mentionat faptul ca Szabo a fost primit in audienta cu doua saptamani inainte de a muri in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Surse din cercul de persoane apropiate lui Cornel Szabo dezvaluie faptul ca acesta a facut o serie de sesizari la MAI, cu privire la cazuri de coruptie care-i incrimineaza pe unii “capi” ai lumii interlope clujene.

De remarcat este faptul ca asupra lui Szabo s-au gasit unele inscrisuri adresate catre Departamentul General Anticoruptie (cu numarul de inregistrare 352105) si catre Prefectura Judetului Cluj (cu numarul de inregistrare 18852). De asemenea, una din dovezile care atestau faptul ca Szabo a fost la Bucuresti in acea perioada a fost partial distrusa.

Filele din carnetul de calatorii pe CFR care constituiau dovada deplasarii lui Szabo la Bucuresti au fost rupte.

Unele persoane din cercul de apropiati ai victimei ne-au declarat ca acesta se afla in posesia unor inregistrari audio care, daca ar fi fost facute publice, ar fi generat un adevarat cutremur prin deconspirarea unei presupuse retele criminale din care fac parte o serie de persoane publice ale judetului Cluj.

Sotia lui Szabo, Maria, care declara ca s-a aflat la un moment dat in posesia acestor inregistrari, sustine ca, dupa moartea sotului ei, probele audio in cauza au intrat in posesia unei anumite persoane care i s-a recomandat ca lucreaza in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Cluj si ca “are legaturi cu serviciile secrete”.

Ulterior, s-a dovedit ca persoana care a intrat in posesia respectivelor documente nu avea nicio calitate oficiala. Este interesant de remarcat faptul ca una dintre persoanele care a fost in posesia acestor inregistrari audio, Marian Muresan (consateanul lui Cornel Szabo) este de negasit, intrucat acesta a plecat in Spania impreuna cu familia.

Ciudat este ca Muresan era proprietarul unei societati comerciale in comuna Recea Cristur (jud. Cluj), iar rudele acestuia sustin ca Muresan s-a hotarat in decursul a cateva zile sa plece din tara, fara a avea initial planuri in acest sens. Insa, aceleasi surse ne declara ca, inainte de a pleca, Muresan ar fi lasat probele audio in grija lui Cornel Szabo.

Szabo “lucrat” de justitie

Cornel Szabo a facut o serie de dezvaluiri privitoare la Alexandru Rus, primarul din Recea Cristur. Szabo sustinea ca Rus este suspectat ca face trafic de influenta. De asemenea, primarul Alexandru Rus era implicat intr-un proces de violare de domiciliu, asupra lui planand prezumtia ca isi exercita influenta asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj.

In urma unui proces civil ce priveste dreptul de proprietate asupra unui teren, Cornel Szabo a intrat in conflict cu autoritatile din comuna Recea Cristur (judetul Cluj). Szabo sustinea ca o Comisie locala de fond funciar a intrat, in lipsa lui, pe un teren personal, pentru a-l marca in vederea confiscarii.

Aceasta comisie era formata din primarul Alexandru Rus, Ionel Pop, beneficiarul obiectului de reimproprietarire, consilierul Florin Pintea, cativa ingineri, seful de post din comuna si alti consilieri.

In urma acestei actiuni, Cornel Szabo a dat in judecata comisia de retrocedare pentru violare de domiciliu. Tribunalul Dej, in competenta caruia intra rezolvarea acestei actiuni judecatoresti, si-a declinat competenta catre Tribunalul Cluj-Napoca, pentru ca printre acuzati era si un cadru politienesc din jurisdictia municipiului Dej.

Prin prim-procurorul Niculae Moldovan, Tribunalul Cluj Napoca a respins plangerea formulata de Cornel Szabo ca fiind nefondata. Szabo nu a renuntat si a trimis plangerea catre Curtea de apel Cluj.

La acea sedinta de judecata, Szabo a reclamat o serie de nereguli privitoare la legitimitatea actului de justitie. In cadrul unei intrevederi, avocatul lui Cornel Szabo la acea data, Adrian Anghel, ne-a declarat ca nu se poate pronunta asupra acestor vicii de procedura. “Eu nu eram de fata atunci cand au avut loc aceste vicii de procedura.

Cu toate acestea, eu cred ca omul are dreptate!”, a declarat la acea data avocatul Anghel. In acel caz, verdictul justitiei a fost dat in favoarea acuzatilor, considerand ca toate aceste sesizari nu fac obiectul unor nereguli.

Raiul afacerilor ilegale

Cornel Szabo ne-a relatat pe larg faptul ca Recea Cristur a fost transformata de catre autoritatile locale intr-un veritabil “fanar” al afacerilor ilegale. Szabo sustinea ca sub acoperirea unor acte fiscale, Alexandru Rus, primarul din Recea Cristur, taie si spanzura ca pe propria mosie. Comuna Recea Cristur (jud.Cluj) mai este cunoscuta si ca domeniu de vanatoare in care diverse persoane, unele publice, fac un adevarat macel cinegetic. Contactate, autoritatile locale par sa nu fie la curent cu nimic din ceea ce s-ar putea intampla in comuna.

Cornel Szabo ne declara ca unele persoane, care primesc ajutor social si ar trebui sa depuna ore de munca in folosul comunitatii, se plang ca au fost exploatati in folosul personal al celor ce conduc primaria din Recea-Cristur ca pe propria mosie.