Petru Calian, presedinte al Partidului Conservator Cluj, a vorbit intr-un interviu acordat ziarului nostru despre rolul PC in cadrul coalitiei de guvernare, despre alegeri europarlamentare, dar si despre rolul PC Cluj pe scena politica locala.

Presedintele PC Cluj a afirmat ca PC va merge singur la alegerile viitoare, iar conservatorii clujeni sunt un factor de echilibru pe plan local intre PNL si PD. Pozitia partidului a fost consolidata de cand Petru Calian a devenit presedinte al filialei Cluj.

Reporter: Considerati ca Partidul Conservator mai are vreo sansa si vreun cuvant de spus in cadrul actualei coalitii de guvernare?

Petru Calian: Partidul Conservator are rolul lui in coalitie. Trebuie sa mentionez ca avem foarte multi secretari de stat, secretari de agentii si ministri. Noi avem proiecte de lege la care nu renuntam si aici pot sa va dau un exemplu: luptam pentru realizarea proiectului de lege privind reducerea TVA-ului la alimentele de baza.

De asemenea, PC a avut un cuvant greu de spus la legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Ieri (n. red.: miercuri), in cadrul Comisiei Juridice, prin amendamentele mele, am reusit sa subordonam Consiliul National al ANI Parlamentului si nu presedintelui sau altcuiva, cum era pana acum. As putea sa mentionez multe altele in chestiuni legate de buget. Ideea principala este ca noi vrem sa facem ordine.

Rep.: In cazul unor alegeri anticipate, PC va merge tot cu Alianta, la fel ca si la alegerile anterioare?

P.C.: Pentru alegerile europarlamentare, PC va merge singur pe lista, avem deja nominalizate cateva persoane importante, chiar si din Cluj.

Nu pot sa va dau nume, dar pot sa conturez insa un profil al candidatilor: sunt persoane foarte bine pregatite din punct de vedere profesional, persoane din categoria de varsta 25 - maxim 35 de ani si trebuie sa precizez ca eu am 38 de ani, deci nu poate fi vorba si despre mine.

Sunt persoane care vin din randul noii generatii, care nu au avut legatura cu regimul comunist, sunt persoane curate.

Vom merge tot singuri si la alegerile urmatoare. Din ultimele sondaje reiese ca Partidul Conservator a ajuns la 7 %, ceea ce este un pas important pentru noi.

Rep.: Credeti ca se impune lustrarea clasei politice? Daca da, credeti ca presedintele PC, Dan Voiculescu, ar trebui sa faca primul pas inapoi?

P.C.: Voiculescu nu trebuie sa faca un pas inapoi, el mai are multe de spus in scena politica si eu consider ca face bine ceea ce face. Este considerat incomod de catre presedintele Basescu, pentru ca spune lucrurilor pe nume. Si ma bucur ca a dat dovada de curaj domnul Voiculescu atunci cand a venit cu o lege prin care sa ia de la bogati si sa dea la cei saraci.

Si aici ma refer la acea contributie de 1 % din profitul pe trei ani al societatilor comerciale sa fie virata in fondul de solidaritate pentru pensionari.

Eu ma rog lui Dumnezeu sa ii dea sanatate domnului Voiculescu sa mai poata activa in politica cel putin zece ani de aici incolo pentru ca spune lucrurilor pe nume.

Rep.: Considerati ca se poate vorbi despre consolidarea partidului pe plan local, de cand conducerea PC a fost preluata de catre dumneavoastra?

P.C.: In opinia mea, da, se poate vorbi despre o imbunatatire a PC Cluj si aici cred ca si presa ar trebui sa fie de acord cu mine. As putea sa dau si cateva exemple: acum avem conferinte de presa regulate, avem puncte de vedere ferme in Consiliul Local iar filiala noastra a ajuns acum mult mai cunoscuta in tara.

Rep.: Unde se pozitioneaza PC Cluj pe plan local, in raport cu puterea reprezentata de PNL si PD?

P.C.: Partidul Conservator este un factor de echilibru intre PNL si PD pe plan local. Noi sustinem tot ceea ce este o buna initiativa a primarului, dar si atragem atentia cand ceva nu este bine facut.

Aici pot sa va dau un exemplu minor: cand domnul Boc face reclama la numarul acela direct catre primar, 984, si acolo nu raspunde nimeni, este normal ca noi sa ii semnalam acest lucru. Iar galeata aceea goala si sparta cu care domnul Boc se plimba in campania electorala, cred ca acum este si mai goala.

Dar, revenind la lucrurile serioase, repet, tot ceea ce este initiativa buna, noi sustinem, iar ceea ce este gresit trebuie semnalat si corectat.

Rep.: Veti candida la functia de primar al orasului Cluj-Napoca la alegerile viitoare?

P.C.: Este prematur sa vorbim despre asa ceva si decizia o sa apartina filialei. Cu siguranta vom avea mai multe propuneri, vom realiza si un sondaj la nivelul filialei si abia dupa aceea se va decide cine este cel mai potrivit candidat.

Rep.: Ce obiective aveti in calitate de vicepresedinte al Comisiei de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor?

P.C.: Mai intai sa fiu si votat si apoi mai vorbim despre obiective. Oricum, eu am fost luat prin surprindere de plecarea doamnei Gratiela Iordache din Partidul Conservator. Ceea ce pot sa va spun este ca vreau sa muncesc foarte mult, sa se simta ca PC are un vicepresedinte pentru ca fara bani nu faci nimic.

(n.red.: Gratiela Iordache a fost vicepresedinte al Comisiei de buget, finante, banci cat timp si-a desfasurat activitatea in PC).