Municipiul Alba Iulia continua sa reprezinte una dintre cele mai importante surse de descoperiri arheologice unicat din Romania. Muzeul National al Unirii si Primaria au prezentat, ieri, rezultatele spectaculoase ale activitatii de descarcare arheologica desfasurata, in ultimele luni, in Parcul Unirii din cartierul Cetate, in apropierea Catedralei Reintregirii.

In zona centrala a parcului administratia locala va amenaja o fantana arteziana cinetica. Cercetarile arheologice efectuate pe amplasamentul viitoarei constructii confirma, in primul rand, faptul ca aici s-au aflat fostele "canabae" (asezari civile) ale castrului Legiunii a XIII-a "Gemina" de la Apulum, respectiv aici locuiau cei care aveau legaturi sociale sau economice cu castrul militar.

Totodata, ele permit identificarea unui nou punct cu descoperiri funerare, apartinand epocii postromane pe harta arheologica a municipiului Alba Iulia.

In ceea ce priveste descoperirile din perioada medieval-tarzie, se poate spune ca acestea se integrau in cartierul de la vest de cetatea medievala. Tehnic, activitatea de cercetare si descarcare arheologica s-a soldat cu descoperirea a 350 de obiecte din metal, ceramica, sticla si os. Restauratorii au procesat mai mult de 10.000 de cioburi din ceramica.

Printre raritatile identificate de arheologi se regasesc 3 vase de sticla din perioada romana, vase din ceramica "terra sigilata" si mai multe cahle (placi de soba). "Pentru noi a fost un adevarat El Dorado din punct de vedere al ceramicii.

S-au descoperit mai multe vase terra sigilata decat au fost gasite in 118 ani si mai multe cahle decat in 120 de ani", a declarat directorul muzeului, Gabriel Rustoiu.

De asemenea, primarul Mircea Hava a declarat ca administratia locala va sustine in continuare activitatea de cercetare arheologica din oras.

Descoperiri din perioada romana si cea medievala

Cercetarea arheologica s-a realizat, astfel, pe suprafetele de contur ale epocilor pentru care au fost atestate descoperiri, fiind identificate doua nivele distincte de locuire in zona: nivelul medieval, respectiv nivelul roman. Astfel, pentru perioada medievala au fost cercetate un numar de 3 locuinte de suprafata, un semibordei, 6 gropi de provizii si menajere, 2 cuptoare exterioare si 2 vetre.

Au mai fost descoperite, de asemenea, un numar de 4 morminte de inhumatie (dintre care trei deranjate/jefuite in perioada apropiata de inhumarea lor), al caror inventar arheologic pare sa le plaseze in perioada romana - postromana. Pentru perioada romana au fost descoperite si cercetate 4 locuinte de suprafata, 3 bordeie, 32 gropi de provizii si menajere, 9 cisterne/fantani pentru apa.

Totodata, un numar de 32 de gropi cu diverse functionalitati au fost descoperite in nivelul de epoca romana, cu inventar deosebit de bogat, de la ceramica la piese din bronz sau din os, materiale care se afla in curs de restaurare. 9 gropi cu forme aproximativ circulare si cu adancimi foarte mari au fost interpretate drept fantani, datorita modului de realizare.

Dintre piesele-unicat descoperite se remarca o amuleta din bronz sub forma de falus, prima de acest fel gasita corespunzator perioadei Daciei romane si o cahla cu figura unui cavaler.

Pe langa echipa muzeului din Alba Iulia, au lucrat la activitatea de descarcare arheologica si voluntari din Anglia, Canada si SUA.