Reprezentantii partidelor politice din Timis in structurile de conducere locale sau in Parlament participa, ca actionari sau angajati, la activitati dintre cele mai interesante.

Exista consilieri, judeteni sau locali, care distribuie inghetata sau sine de tramvai, altii care conduc firme de paza si protectie ori farmacii, dar exista si parlamentari care si-au facut din calitatea de senator ori deputat o adevarata meserie.

Doi dintre cei patru senatori ai judetului, democratul Gheorghe David si Ilie Sarbu (PSD), nu desfasoara in prezent alte activitati in afara celei de parlamentar, care sa le aduca venituri suplimentare. Fost patron de discoteca in Timisoara, Sarbu a ramas acum doar presedinte onorific la o asociatie culturala si membru in Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor.

Liberalul Adrian Cioroianu a fost, pana nu demult, administrator si asociat unic la o firma cu profil media, dar a renuntat la ambele calitati, cesionandu-si actiunile. Doar Valentin Dinescu (PRM) a ramas actionar la o firma ce comercializeaza produse din carne.

Deputati "de meserie"

Deputatii timiseni Petru Andea (PSD), Stefan Glavan (PC) si Slavomir Gvozdenovici (Uniunea Democrata a Sarbilor) isi asigura veniturile lunare preponderent din salariul de parlamentar. Doar acesta din urma mai preda, din cand in cand, la Universitatea de Vest din Timisoara. Platit cu ora, Gvozdenovici nu strange mai mult de 12 milioane lei vechi anual din aceasta "indeletnicire".

Exista, insa, o alta categorie de deputati care sunt actionari la diferite firme, la ce detin, in diferite procente, actiuni care le aduc dividende destul de frumoase. Spre exemplu, Radu Lambrino (PD) este actionar unic la o societate care se ocupa de publicitate.

De asemenea, alti doi deputati - Niculae Mircovici (Uniunea Bulgarilor) si Valeriu Tabara (PD) - au ales sa devina actionari la o banca comerciala, iar deputatul UDMR Toro Tibor este "cuponar" la o societate agricola.

Consiliul Local, mai tare decat CJ

Judecand dupa afacerile pe care le au, despre consilierii locali din Timisoara se poate spune, de departe, ca sunt mult mai "prosperi" decat colegii lor din Consiliul Judetean. Este indeajuns sa o amintim aici pe Rodica Vlad (PNTCD), proprietara unui lant de farmacii din oras.

Colegul sau de partid, consilierul Constantin Catana, lucreaza la o firma de proiectare, la care actionar este si fiul primarului Gheorghe Ciuhandu.

Un alt taranist, Cornel Mistor, este angajat al unei firme care distribuie sine de tramvai, in timp ce Calin Vasi vrea sa puna bazele unei afaceri cu inghetata.

Nici PSD nu sta rau la acest capitol, avand in vedere ca Sorin Grindeanu, liderul grupului de consilieri ai partidului, este asociat la o firma de comisionariat vamal, Eugenia Tonenchi detine o tipografie, iar Radu Toanca se ocupa de afaceri imobiliare.

Liberalii contraataca la acest capitol cu Bogdan Achimescu. Acesta conduce mai multe firme, printre care una de comercializare a produselor din beton si structuri metalice, el fiind actionar unic la o alta societate care detine un hotel. De asemenea, Adriana Blaj, tot de la PNL, este director de vanzari la firma lui Achimescu, iar Sorin Karagena detine o imprimerie.

Democratii stau ceva mai "slab" la acest capitol, doar Ovidiu Ciuhandu iesind in evidenta prin functia de manager al unui lant de magazine.

Consilierii independenti din cadrul CJ, Eugen Milutinovici (plecat din PSD), Ionel Patrichi si Dan Bara ("evadati" din PNL), conduc si ei firme ori, cazul lui Patrichi, institutii deconcentrate.

Cel mai "infipt" dintre alesii timiseni pare a fi Titu Bojin, liderul grupului PSD din Consiliul Judetean, care detine doua societati si un post bun la Directia Apelor, pe care a condus-o pana la schimbarea Puterii, in anul 2004.

In PD, afacerile sunt mai diversificate: Alin Popoviciu, fost antrenor de tenis, detine o pizzerie in Timisoara, Dan Deac conduce o firma de protectie si paza, iar Tiberiu Lelescu un depozit en-gros de legume si fructe.

Un alt caz interesant este cel al peremistului Ioan Nasleu, fost absolvent de Teologie, fost angajat la SRI si organizator de gale de Local Kombat, care detine o firma care inchiriaza autoturisme.