Cu toate ca aceasta masura vine pentru a preveni si descuraja intentiile potentialilor raufacatori, si elevii au de patimit, deoarece nu mai pot chiuli in grup, fiind inregistrati de camerele de luat vederi.

"La «Sincai» nu se prea chiuleste"

Elevii clujeni de la Liceul „Gheorghe Sincai" nu par intimidati de camerele video amplasate pentru a le spori siguranta in interiorul institutiei de invatamint. Trec pe linga ele ca si cum n-ar exista. Totusi, stiind ca le este inregistrata pe banda fiecare miscare de pe holurile intrarilor principale si din curte, acestia nu se prea avinta sa chiuleasca.

Dar ce nu face elevul pentru o doza de nicotina care sa-i calmeze nervii inainte de ora de dirigentie? Furisat in unghiul mort al camerei de supravegheat, atent observat dinainte, trage cu nesat un fum, stinge rapid tigara, o ascunde-n buzunar si-si continua drumul, multumit ca „l-a fentat" pe Big Brother.

"Mizam pe efectul psihologic produs si am constatat ca, in ultimii 2 ani, de cind avem camerele, acestia nu prea chiulesc si ies mai putin in pauze in afara scolii", explica, multumit, directorul liceului, Alexandru Bugariu. Cele patru camere de luat vederi au fost achizitionate acum 2 ani si au costat 20 de milioane de lei.

Chiul filmat si prezentat parintilor, la „Racovita"

Nici elevii de la Colegiul National „Emil Racovita" nu se prea sinchisesc de faptul ca sint supravegheati prin intermediul camerelor video. „Sint obisnuiti cu ele, din toamna anului trecut, de cind au fost montate. Ba chiar au sustinut initiativa asta", sustine directorul colegiului, Constantin Corega.

Elevii din „Racovita" care vor sa fumeze ies la o tigara in afara scolii. Unii revin si-si continua cursurile, iar pe elevii fara chef de scoala nu-i impiedica doua obiective sa mai chiuleasca din cind in cind, chiar stiind ca „filmarile cu ei le sint prezentate parintilor, in cadrul sedintelor cu parintii", explica directorul.

Colegiul National „Emil Racovita" a achizitionat in toamna anului trecut, din fonduri proprii, sase camere de supraveghere, care au costat 2.500 de euro. In plus, colegiul a apelat si la supravegherea profesionala a unei firme de protectie si paza din Cluj-Napoca.

"Nu avem bani"

Desi in Cluj-Napoca mai multor directori de scoli le-ar suride ideea montarii unor astfel de camere de supraveghere, lipsa fondurilor e cea care ii face sa se razgindeasca. „Avem oferte, dar nu avem bani pentru asa un sistem. Ne descurcam cum putem si deocamdata supraveghem copiii cu ajutorul portarului si al elevului de serviciu.

Preintimpinam problemele printr-un parteneriat cu Politia de Proximitate", explica Rodica Iliescu, directoarea Colegiului Economic „Iulian Pop" din Cluj-Napoca.