Sibienii vor viviere. Dupa doar citeva zile de la lansare, sistemul de crestere intensiva a pastravilor de la ferma Sacel a stirnit curiozitatea investitorilor. Administratorul Amenajarii Piscicole Sacel, Mihai Dalacu, a primit deja primele telefoane.

"Au aparut deja oameni interesati in a inchiria strazi de amenajare in viviere, adica module legate de la un mal la altul al lacului. Avantajul unei strazi este ca putem controla, gestiona si pazi in maxim de siguranta cresterea si integritatea pestilor", explica Dalacu.

Initiativa promitatoare

Cele opt lacuri de la Amenajarea Piscicola Sacel vor deveni in curind si mai populate, dupa ce, la sfirsitul saptaminii trecute, administratorii au inaugurat platformele de viviere. Lacurile mari din apropierea Sibiului, cu apa rece si bine oxigenata, ofera conditii optime cresterii pastravilor si sturionilor, dar si altor specii.

"Toate lacurile de la Sacel se preteaza la cresterea intensiva in viviere, la toate speciile de pesti. Promovam in mod deosebit crapul romanesc si oglinda, pastravii curcubeu si fintinel, si toti sturionii", spune administratorul Mihai Dalacu. Insusi Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a participat la deschidere si a laudat initiativa sibienilor, spunind ca se asteapta la adoptarea pe scara larga a acestui sistem.

Oferta fermei

Dupa doar trei zile, Mihai Dalacu a inceput sa fie cautat de persoane interesate sa inchirieze viviere si chiar platforme intregi. „Avantajul unei strazi este ca putem controla, gestiona si pazi in maxim de siguranta cresterea si integritatea pestilor", explica Dalacu. Iar ferma nu asigura doar amplasarea, ci si hrana, paza, si alte optiuni, la cererea clientilor.

Vivierele sint structurate ca hexagoane metalice, cu latura interioara de 6 metri si adincimea de 4,5 metri, si pot fi legate intre ele. Preturile incep de la 500 euro lunar si variaza in functie de marimea modulului, numarul de module, forma pontonului si, desigur, durata contractului.

Supraveghere pe Internet

Printre optiunile suplimentare se numara asigurarea consultantei de specialitate, a personalului de deservire, a hranei pentru pesti. Ferma poate pune la dispozitie si facilitati tehnice, cum ar fi ridicarea automata a plaselor, cu scripeti, instalarea de senzori de lumina sau sisteme de supraveghere video.

"Intentionam, pentru a asigura o legatura directa client - crescatorie, la cererea beneficiarului, sa instalam webcam-uri, pentru informarea permanenta a situatiei de pe platforma, din reteaua interna sau chiar de pe Internet", promite Mihai Dalacu.

Contributia profesionistilor

Proiectul este implementat de Amenajarea piscicola Sacel, in colaborare cu firma prahoveana MC Data Pipe din Magureni. „E un sistem de viviera flotanta, proiectat sa nu se rastoarne sub greutatea celor care intretin obiectul. Produs din tevi de polietilena, fabricate la noi, are ca avantaj ca acestea sint inchise la ambele capete.

Oricare dintre ele, daca se sparge, nu poate scufunda obiectul. Structura este una de hexagon cu latura de 6 metri, pentru a putea fi cu usurinta extinsa, iar in interior se afla plasa", explica Michael Mosenssohn, vicepresedintele firmei Magureni Constructii SRL. Pentru a afla mai multe detalii, cei interesati pot suna la numerele de telefon 0269-552.002, 0746-255.520, sau la sediul Monitorului de Sibiu.