Un numar de 26 de fermieri din judetul Bistrita-Nasaud au apelat la sprijinul parlamentarilor PD pentru ca acestia sa medieze un conflict intre ei si grupul "La Dorna". Deputatul PD Augustin Zegrean a declarat ca oamenii au venit la sediul partidului, disperati fiindca au semnat un parteneriat cu aceasta companie pentru construirea a 26 de ferme.

Investitia urma sa fie suportata in proportie de 50 la suta din fonduri Sapard accesate de investitor, restul banilor provenind dintr-un imprumut bancar luat de fiecare fermier in parte.

"Banca le-a acordat imprumuturi de 1,2 miliarde lei vechi fiecaruia sa-si construiasca ferme pe care "La Dorna" trebuia sa le doteze cu toata aparatura necesara pentru ca ele sa se ridice la standarde europene. Conditia era ca, dupa ce fermele devin functionale, tot laptele si carnea de vitel sa fie furnizate companiei care a accesat proiectul Sapard.

Problema este ca pana acum nu s-a facut nimic si oamenii sunt disperati fiindca vine 1 ianuarie si ei au deja de rambursat rate la banca", a spus Zegrean.

Potrivit sursei citate, fermierii ar avea optiunea sa renunte la acest parteneriat, dar nu vor fiindca sunt interesati sa isi vanda laptele si dupa 1 ianuarie 2007. "Noi am luat legatura cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care cunoaste situatia, dar nu poate interveni fiindca este vorba de un parteneriat privat.

Eu le-am sugerat oamenilor sa se adreseze instantei pentru a cere ca partile implicate in contract sa-si respecte obligatiile", a mai spus deputatul democrat.

Parteneriatul cu grupul "La Dorna" a fost semnat de fermieri din toata zona de sud a judetului, dar si din Reteag si Ciceu Mihaiesti, localitati aflate la granita cu Clujul.