Agentii economici isi pot schimba si acum furnizorul de energie electrica in functie de preferinte. De la 1 iulie 2007, si consumatorii captivi, respectiv cei casnici, si unii agenti economici care sunt supusi unor preturi reglementate de noi isi vor putea alege furnizorul. Cine va da tarife mai mici si va asigura servicii mai bune va avea castig de cauza.

La nivelul intregii tari exista 128 de furnizori de energie electrica, dintre care 50 sunt activi. Printre furnizorii de energie se numara atat fostele filiale ale Electrica Bucuresti, cat si operatori particulari, ne-a declarat Cristina Bunescu, director de comunicare la Agentia Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE).

Reglementarile in vigoare au obligat filialele Electrica sa isi separe partea de furnizare de cea de distributie. Ele au oricum conturi separate, dar vor trebui sa se divizeze si in societati diferite. Totusi, sa nu va asteptati ca, din iulie 2007, sa se produca o buluceala de furnizori privati in acest sector!, a avertizat Bunescu.

ANRE a autorizat, pana acum, sase funizori privati din judetul Cluj: Filiala de Distributie si Furnizare Electrica Transilvania, Gevco (societate aflata pe lista neagra a contractelor de distributie, controlata de persoane din fosta conducere a Electrica Cluj), Enset, TEN Transilvania Energy, Enex, Regia Autonoma de Termoficare si Tetarom.

Operatori in expectativa

Electrica trebuie sa stie ca exista pericolul sa-i fie luati toti consumatorii!, crede Peter Pal, vicepresedinte al Grupului Energobit, din care face parte Enex Cluj. Aceasta are ca profil de activitate furnizarea de energie electrica si gaz metan, in cadrul unui contract personalizat. Pal este sceptic in privinta unor mutari spectaculoase in piata, din vara anului viitor.

Noi ne adresam agentilor economici medii, iar investitiile noastre s-au dus in aceasta directie. Eu cred ca segmentul casnic va mai ramane, o vreme, captiv la Electrica, deoarece un furnizor alternativ trebuie sa asigure o infrastructura corespunzatoare, contoare, personal de citire a acestora, pe care le are doar aceasta societate.

Pe viitor insa, sectorul consumatorilor casnici va deveni o piata atractiva, concurentiala, catre care se vor orienta mai multi operatori privati. Acest proces de liberalizare a pietei este, insa, unul pozitiv si va duce la scaderea preturilor la energia electrica, este de parere vicepresedintele Energobit.

Pe de alta parte, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a anuntat ca va vinde ETN unui investitor strategic, care va achizitiona 42% din actiuni, dupa care va aduce capital in numerar de pana la 51% din capitalul social.

Guvernul Romaniei a decis ca 12% din Electrica Nord sa treaca la Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor ai caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura.

Electrica Nord este o companie cu personalitate juridica, organizata ca societate pe actiuni, care distribuie si furnizeaza energie electrica pentru 1,1 milioane de clienti din Cluj, Bihor, Maramures, Satu Mare, Salaj si Bistrita-Nasaud si isi desfasoara activitatea pe 34 160 de kilometri patrati, prin sase sucursale de distributie si de furnizare a energiei electrice.

Din 2005, filiala de nord si sucursala Cluj s-au despartit. ETN a obtinut, in 2004, o cifra de afaceri de 986 de milioane de lei si un profit net de 818 000 de lei. Electrica Nord dispunea de 2300 de angajati.