Solicitam discretie fata de profesori si parinti. Monitorul de Cluj a constatat, in urma unui banal raid de dimineata, ca zeci de liceeni fumeaza pe rupte, fara sa tina cont de pericolul pe care acest viciu il are asupra sanatatii. Ziarul nostru trage un semnal de alarma pe aceasta cale, aducind acest fenomen in atentia Inspectoratului Scolar Judetean si Autoritatii pentru Sanatate Publica Cluj.

Pregatiri de dimineata

De buna-dimineata, inca de la prima pauza, liceenii clujeni se pregatesc si se inghesuie care mai de care sa ajunga la intilnirile cu tigarile. Se stie, doar: nici o zi la scoala nu incepe bine si nu continua corespunzator fara inhalatul fumului aducator de rabdare, asa ca nici un elev inteles dinainte cu tigarile nu lipseste de la intilnirile care au loc in timpul pauzelor.

Proaspat frezati, in haine de fite, elevii de la scoala postliceala „Spiru Haret“, de indata ce aud sunetul soneriei, se grabesc la intilnirea cu tigarile. La nici 2 minute, pe aceeasi alee, in fata scolii, isi fac aparitia si cei de la Colegiul Pedagogic. Doar tigarile mai lipsesc! Ciorchini de elevi asteapta cu miinile la gura, muti de nerabdare, rendez-vous-urile.

Tigarile se aprind unele de la altele, fumul se imprastie in jur si se uita de ore pentru 10 minute.

Orele dintre „fumuri“

Mate, Mate, Info, Info, Chimie si Romana. Toate intr-o zi. Una dupa cealalta, despartite doar de cite o pauza de maximum 20 de minute.

Pentru a degaja orarul greoi, intilnirea cu cite o tigara e o adevarata sursa de inspiratie, aducatoare de liniste interioara si chef de scoala si pentru elevii Colegiului National „Emil Racovita“ din Cluj-Napoca. O tigara, dar nu orice fel de tigara. Nimeni nu se injoseste sa fumeze altceva decit Kent sau Dunhill.

Orice elev fumator din „Racovita“ care se respecta foloseste pauzele cu cap, intilnirile cu tigarile desfasurindu-se in afara scolii, sub gangul salii de lectura a Bibliotecii „Octavian Goga“.

Pufait linga Baba Novac

Nici elevilor din Liceul „Gheorghe Sincai“ nu le este straina senzatia oferita de inhalatul tigarilor in pauze. Cei mai speriosi se intilnesc cu ele in incinta scolii, ascunsi de ochii profesorilor, iar cei mai bravi il afuma pe Baba Novac, peste drum de liceu.

In mai putin de 5 minute, linga statuie, se aduna peste 30 de liceeni fumatori. Fumurile ii imbie si pe cei din „Cosbuc“, care apar la intilniri ceva mai tirziu. Constienti de timpul pierdut si regretind intirzierea, isi scot rapid pachetele de tigari, se pun in cerc si inhaleaza fumul datator de cancer pulmonar.

Copiii precoce

La Grupul Scolar de Industrie Usoara din cartierul Manastur, la intilnirile cu tigarile vin si copii de 12-13 ani. Nerabdatori, acestia chiulesc de la ore pentru a savura in spatele cladirii cite o „pipa“. Aceeasi situatie se regaseste si la Scoala Speciala Nr. 1 de pe strada George Cosbuc. Singura diferenta este ca aici copiii se afuma in plina strada, taman sub ochii curiosilor.