Platforma politica lansata ieri de gruparea Stolojan la Pitesti a avut tonul unei motiuni de cenzura. Consilierul prezidential Theodor Stolojan a criticat dur actualul Guvern, prin prisma faptului ca este condus de un liberal care, spune el, a uitat sa fie presedintele tuturor liberalilor si a devenit exponentul unui grup restrins de interese, promovind oligarhia in PNL. Stolojan l-a acuzat pe presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, de gafe majore facute in calitate de premier si a propus cinci directii strategice pentru reasezarea valorilor liberale.

Atacuri la adresa lui Tariceanu

Viziunea sustinuta ieri de Stolojan, Valeriu Stoica si cei care le stau alaturi vorbeste despre o uniune federativa a partidelor de dreapta din Romania, care s-ar constitui in jurul acestui pol liberal. Stolojan a tinut sa aminteasca faptul ca inca din anul 2002 exista ideea formarii acestui pol de dreapta in Romania si ca ea a fost expres mentionata in programul de infiintare a Aliantei PNL-PD.

Fostul presedinte al PNL, recent exclus din acest partid, a enumerat citeva gafe, pe care el le-a numit majore, facute de Tariceanu: refuzul anticipatelor, implicarea tirzie in problema inundatiilor, lipsa de viziune, anuntarea retragerii trupelor romanesti din Irak, dar si punerea la cale a unei intilniri intre ministrul Justitiei si un liberal cercetat penal, adica Dinu Patriciu.

Stolojan regreta faptul ca, la retragerea sa din fruntea PNL, i-a lasat locul lui Tariceanu. Criticile liberalilor disidenti s-au indreptat, cu precadere, spre activitatea guvernamentala a PNL si, respectiv, a premierului.

Grupul Stolojan - „agentii“ lui Basescu

Reactia lui Tariceanu a fost scurta: el l-a trimis pe Stolojan sa studieze sensul sintagmei „platforma politica“ si a spus ca este o „pierdere de timp pentru el, ca premier, sa stea sa comenteze niste critici penibile care sint aduse, de fapt, de anturajul lui Stolojan“.

Tariceanu a replicat intrebarilor jurnalistilor spunind ca platforma grupului Stolojan este minata de probleme „personale pe care domnul Stolojan le are cu mine“.

Purtatorul de cuvint al PNL, Varujan Vosganian, a cerut oficial o reactie publica din partea Presedintelui Traian Basescu, pe motiv ca Stolojan face parte din cabinetul sau si isi depaseste atributiile constitutionale implicindu-se in „reformarea unui partid“ fara sa demisioneze din functia detinuta acum.

Liberalul Crin Antonescu a calificat prezentarea platformei drept un „atac al lui Traian Basescu la adresa PNL“ purtat de niste „cetateni care sint in afara PNL si nu sint altceva decit niste agenti ai lui Basescu“.

Sustinere slaba

Alaturi de Stolojan a luat cuvintul si Valeriu Stoica. El a negat faptul ca platforma lor ar fi „orchestrata“ de Basescu, a negat faptul ca grupul s-ar alatura, pe viitor, PD-ului.

Cei doi deputati recent exclusi din PNL, Raluca Turcan si Cristian Boureanu, au fost si ei prezenti la Pitesti si au acuzat actuala conducere a PNL, in special pe Tariceanu, ca li s-a „urcat puterea la cap“.

In sala unde a avut loc lansarea au fost prezente aproximativ 500 de persoane, majoritatea fosti membri PNL, dar si citiva actuali membri nemultumiti de directia spre care se indreapta partidul. Ceilalti actori de pe scena politica nu au comentat lansarea platformei lui Stolojan, spunind ca este o problema interna a PNL.

Stolojan a promis ca va incepe discutiile cu fiecare filiala in parte, in ciuda faptului ca el a fost exclus din partid, pentru a vedea unde are sustinere platforma lansata ieri.

Platforma nu va avea succes

Liberalul Anton Ionescu a fost presedinte al filialei clujene a PNL timp de 10 ani si spune ca ii cunoaste personal pe Stolojan si Stoica. „Am fost colaboratori apropiati, ii cunosc, sint oameni inteligenti amindoi si cu mare aport in dezvoltarea partidului. Cu toate acestea, nu reusesc sa inteleg de ce, daca au avut nemultumiri, nu au ales calea dezbaterilor interne, din partid.

Nu cred ca platforma lor, care nu aduce nimic nou, va avea succes. La Cluj, cel putin, nu stiu daca se va gasi un liberal care sa adere la platforma lor. Ceea ce fac ei acum va dauna partidului, ca imagine publica“, apreciaza Ionescu.

Atac la adresa lui Tariceanu

Platforma prezentata de Theodor Stolojan a reprezentat, de fapt, un atac impotriva lui Calin Popescu Tariceanu, considera presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara.

Nicoara a declarat ca liderii platformei au dezinformat opinia publica sustinind ca ideile sint impartasite de liberali din intreaga tara, in conditiile in care din judetul Cluj nu a participat nimeni la lansare si nici un membru al PNL Cluj nu si-a manifestat intentia de a se ralia noii miscari.

"Cred ca reprezentantii acestei platforme se vor constitui in cele din urma intr-un partid, iar inainte de alegeri se vor indrepta spre cei care i-au impins din spate“, a mai afirmat Marius Nicoara.