Dupa prostitutie, meseria de camatar - adica ocupatia unei persoane care ofera imprumuturi banesti in schimbul unor dobanzi excesive - este una dintre cele mai profitabile meserii. Daca ai talentul si tupeul necesar, poti sa te procopsesti cu masini de lux, case si vile, masini de spalat sau chiar bijuterii.

In plus, camatarii sunt acoperiti din punct de vedere legal, atata timp cat legea nu interzice imprumutul de bani cu camata. Sub protectia anonimatului, camatarul A.D, in varsta de 35 de ani, se destainuie GAZETEI, povestind cum a reusit sa obtina sume fabuloase prin eforturi minime.

Aparentele inseala

De obicei, camatarul imprumuta o suma de bani urmand ca, la o anumita data stabilita de comun acord cu cel care a luat camata, solicitantul imprumutului sa-l contacteze pe camatar si sa-i inapoieze banii, plus dobanda aferenta. Aceasta este cea mai facila metoda de a obtine bani, dar lucrul prin camatari este si unul extrem de riscant.

Asta intrucat, de obicei, la data stabilita, camatarul nu mai raspunde la telefon, iar adresa la care sustine ca poate fi gasit este de obicei una fictiva. Astfel, cel care a luat imprumutul se trezeste apoi in neplacuta situatie in care un ordin judecatoresc il anunta ca si-a pierdut casa, masina sau orice alt bun pus la bataie, adica stipulat ca si gaj la imprumut.

Cardasie cu notarii

“Smecheria e chiar simpla. Dau anunt in ziare si stabilesc o dobanda cat de cat rezonabila, facand pe bunul samaritean. Apoi, le povestesc vrajeli, ca si eu la randul meu am fost salvat la un moment dat tot de un camatar. Ca sa fie totul cat mai credibil, mergem chiar si la un notar public. Unul de-al casei.

Initial, eu ii spun omului ca are sase luni in care sa-mi inapoieze banii si dobanda, dar notarul scrie in contract o saptamana. Daca cel care i-a camata observa, imi cer scuze si refacem contractul, oricum, tot eu am de castigat, insa dureaza destul de mult timp. Ati fi surprinsi cati fraieri semneaza insa ca orbii, entuziasmati ca isi vor putea rezolva problemele.

Eu dispar, timpul trece, si, dupa circa o saptamana, sunt proprietarul de drept al unei masini sau al unui apartament, depinde cu ce bun imi garanteaza clientul”, povesteste A.D.

Chichita juridica

Lipsa cunostintelor juridice sau disperarea de moment ii determina pe multi sa cada in plasa “asa-zisilor” samariteni. Astfel, multi dintre cei fraieriti ar fi reusit sa isi pastreze bunurile cu care au girat, daca ar fi stiut o chichita juridica.

Daca camatarul nu poate fi gasit, banii pot fi dati spre pastrare notarului care a incheiat contractul, acesta avand obligatia de a pastra banii pana la aparitia ordinului judecatoresc care permite camatarului sa intre in posesia bunului girat. Notarul prezinta banii, ordinul judecatoresc se anuleaza si camatarul nu poate sa faca altceva decat sa-si primeasca banii si dobanda aferenta.

Mama la girat

O alta metoda este cea a cautatului de clienti prin intermediul ziarelor locale din Cluj. “Ma uit sa vad daca gasesc persoane care solicita imprumuturi. Povestea este ca citeam ziarul X dimineata, am vazut anuntul si ca vreau sa-l ajut ca doar “oameni suntem”.

Deoarece acest lucru impune sa ma imbrac la costum, sa-l scot pe om la o cafea sau sa-l plimb cu una dintre masinile mele, sincer, mi-e prea lene sa caut eu fraierii.

Oricum lumea e destul de naiva. De altfel, daca reusesti sa spui cuvintele potrivite, cred ca unii si-ar gira si propriile mame!”, sustine A.D.

O singura regula

Pe parcursul a aproximativ doi ani, de cand lucreaza “in bransa”, A.D. a respectat intotdeauna o singura regula: “niciodata nu fraieresc femei in varsta, ca si eu am o mama. In rest, eu sa fiu sanatos!”, declara A.D. Primii bani pe care i-a facut i-a trimis fratelui sau, in Spania. “La fel ca si cu sexul, prima hotie nu o uiti niciodata.

Reusisem sa-i iau la unu’ o casa superba din cartierul Grigorescu. Am vandut-o si banii i-am trimis fratelui meu care era in Spania, la furat, si se descurca greu. Dupa aceea, am inceput sa am mai mare grija cu ce castigam.

Am cunoscut un notar foarte bun, cu care impart profiturile, lucram excelent! Am doua case in Cluj si trei in afara localitatii, conduc ultimul tip de Mercedes S Klasse aparut pe piata, am un cont in strainatate cu circa 100.000 de euro - pentru cand voi iesi “la pensie” - femeia mea are la bijuterii de se-ngroapa in ele, iar locurile in care ne invartim trebuie sa fie de minim trei stele.

Sunt unii camatari care castiga mult mai bine decat mine, insa eu prefer sa lucrez mai incet, dar sigur. Nu ma grabesc nicaieri, iar camataria n-o sa dispara. Mai mult, nu ma simt vinovat pentru ceea ce fac, dimpotriva, daca sunt fraieri pe lume, greseala lor!”, a conchis A.D.