In tara noastra urmeaza sa fie infiintate spitale regionale, carora le vor fi arondate mai multe judete, in functie de regiunile de dezvoltare socio-economica si de distantele terestre si aeriene. Arondarea permite transferarea pacientilor aflati in stare critica de la un spital mai slab dotat la spitalul regional cel mai apropiat, pentru acordarea asistentei medicale definitive.

In judetul Cluj, locatia propusa pentru Spitalul Regional de Urgenta se afla in comuna Floresti, urmand ca Spitalul sa fie dat in folosinta in 2008.

Potrivit declaratiilor facute in aceasta vara la Cluj-Napoca de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se preconizeaza ca Spitalul Regional de Urgenta clujean sa fie dat in functiune in anul 2008. In acest sens, Consiliul Judetean a propus o locatie in comuna Floresti pentru Spitalul Regional.

Locatia trebuie sa fie acceptata de catre consilierul care realizeaza studiile de fezabilitate, iar ministrul Eugen Nicolaescu spera sa primeasca un raspuns favorabil in luna decembrie.

Spitale regionale urmeaza sa fie infiintate in toata tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Arondarea judetelor la centrele regionale se va realiza luand in considerare regiunile de dezvoltare socio-economica din care fac parte, precum si distantele aeriene si terestre intre un spital judetean si un anumit centru regional.

Astfel, judetul Cluj se afla in regiunea de dezvoltare Nord-Vest, alaturi de judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu-Mare si Salaj.

Acestea sunt arondate centrului universitar Cluj, respectiv unitatilor sanitare regionale de tip I A si I B din acest centru. Arondarea va permite transferul unui pacient in stare grava, de la o unitate sanitara de tip II, III sau IV direct catre o unitate sanitara regionala de tip I A sau I B, dotate cu aparatura corespunzatoare pentru acest tip de interventii.

In acest mod se doreste evitarea birocratiei, care ar impune transferul pacientului la Spitalul Judetean. In plus, va fi posibil si transferul pacientului la un alt spital regional decat cel caruia ii este arondata unitatea spitaliceasca, in cazul in care distanta este mai redusa.

Autoritatea de sanatate publica, serviciile de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si spitalele dintr-un judet vor stabili protocoalele si procedurile de lucru privind interventia la cazurile critice si transportul pacientilor critici catre spitalele regionale.