Procesul fostului director adjunct al Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Bihor si fost consilier ministerial, Ioan Lascau, se afla inca pe rolul instantelor, dupa doi ani de cand acesta a fost retinut si trimis in judecata. Dosarul s-a plimbat deja intre trei instante, iar acum a ajuns la Tribunalul Brasov, unde a fost retrimis de la Curtea Constitutionala.

Totodata, membrii Comisiei de Cercetare a Averilor con-tinua sa faca investigatii in ceea ce priveste legalitatea dobandirii bunurilor pe care le detine inculpatul. Deocamdata, insa, nici aici nu au fost inregistrate rezultate.

In septembrie 2005, Tribunalul Bihor a dispus scoaterea de pe rol a dosarului si trimiterea acestuia la instanta similara din Brasov, dupa ce Ioan Lascau a cerut stramutarea dosarului. In noiembrie 2005, inculpatul a invocat exceptia de neconstitutionalitate, iar dosarul a ajuns la Curtea Constitutionala.

Fostul adjunct al Finantelor a considerat ca a fost nedreptatit, deoarece nu a fost citat si ascultat cu prilejul certificarii de catre instanta a inregistrarilor convorbirilor telefonice purtate de Lascau si folosite ca si probe de anchetatori. Magistratii Curtii au respins, insa, exceptia de neconstitutionalitate si a retrimis dosarul la Tribunalul Brasov pentru judecare.

In 27 iunie 2006 insa, Ioan Lascau a invocat din nou exceptia de neconstitutionalitate, insa si de aceasta data Curtea Constitutionala a respins-o si a retrimis dosarul tot la Tribunalul Brasov, unde se afla si acum, pentru continuarea procesului.

Retinut in 2004 pentru coruptie

Procurorii DNA l-au retinut pe Ioan Lascau in octombrie 2004, pe cand era consilier la Ministerul de Finante, el fiind acuzat de fapte de coruptie. Potrivit anchetatorilor, inculpatul ar fi pretins 18 miliarde lei vechi de la un om de afaceri pentru a-l ajuta la decontarea rapida a unor lucrari de investitie, realizate de patron.

In schimbul banilor, Lascau ar fi promis ca intervine pe langa functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice si de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor care ar fi putut rezolva ca omul de afaceri sa isi recupereze mai repede banii, iar fostului director adjunct al Finantelor ii revenea 10 la suta din suma ca trebuia decontata si care se ridica la circa 185 de milioane de lei.

In urma extinderii cercetarilor pe vremea cand Lascau se afla in arest, procurorii au stabilit ca acesta se mai face vinovat de o infractiune de luare de mita.

Mai precis, in anul 2002 el ar fi pretins si primit trei miliarde lei vechi de la administratorul unei firme, in schimb promitandu-i afaceristului ca in virtutea functiei pe care o detine in cadrul DGFP nu va dispune nici nu va efectua controale financiare la societatea respectiva si ca nu va demara procedura executarii silite a datoriilor fata de bugetul de stat, cu toate ca acestea erau scadente.

Avere de functionar

In timpul anchetei, procurorii DNA au efectuat mai multe perchezitii la casele lui Lascau, ocazie cu care au gasit mai multe bunuri pe care acesta nu le putea justifica. La subsolul vilei din Oradea, anchetatorii au descoperit un seif ingropat in perete, ascuns sub un tablou.

In el au fost gasiti 20.000 de dolari, 8.000 de euro, sapte ordine de plata in valoare de 11 miliarde lei vechi, noua cereri de contracte si constituire de depozite bancare la diverse banci, un extras de cont pentru certificate de depozit la o banca, precum si cinci ceasuri de firma (Emporio Armani, Cadet, Swansenm Seiko).

De asemenea, in autoturismul Mercedes Benz E 220, anchetatorii au gasit un contract de schimb imobiliar autentificat si un contract de garantie prin depozit bancar, precum si un contract de depozit colateral. La momentul respectiv Ioan Lascau detinea patru imobile.

Vila perchezitionata avea piscina, sala de biliard, jacuzzi, sauna, garaj, trei dormitoare, doua bai, toate incaperile fiind decorate cu mobilier din lemn masiv, modern. Ca urmare, a fost sesizata Comisia de Cercetare a Averilor, care verifica si acum averea fostului adjunct al Finantelor.