Locatarii trebuie sa ceara despagubiri

Primii clujeni care cad victima propriilor naivitati sint cei de pe strada Negoiu nr. 16, care miine vor fi debransati de la reteaua de electricitate. SC Electrica Transilvania Nord a trimis un preaviz de deconectare care expira in 18 octombrie. La adresa respectiva, afaceristii Manole si Irimies, despre care Monitorul de Cluj a mai relatat, au construit trei blocuri fara autorizatie.

In primul s-au si mutat locatari, atrasi de pretul relativ mic al apartamentelor si de promisiunea constructorului ca se vor rezolva toate actele de intabulare, desi constructia a fost ridicata fara acte legale. Ei vor ramine intii fara curent si, probabil, ulterior, si fara celelalte utilitati, apa si gaz!

Autoritatile sustin ca aceasta este o solutie pentru descurajarea constructiilor ilegale: beneficiarii care s-au mutat intr-un bloc fara autorizatie vor fi obligati sa dea in judecata constructorul pentru faptul ca au ramas fara apa, curent si gaz si vor cere despagubiri, iar acesta nu va mai ridica alte constructii ilegale, pentru ca afacerea nu va mai fi rentabila.

Prefectura Cluj a demarat un amplu control la constructiile ilegale, din echipele de verificare facind parte reprezentanti ai Electrica, E-ON Gaz, Romtelecom si ai Primariei Cluj-Napoca.

21 de constructii ilegale verificate

"Am trimis in urma cu trei zile o adresa, tuturor institutiilor care se ocupa de furnizarea utilitatilor in Cluj-Napoca, cu 21 de cladiri care au fost construite fara autorizatii.

Prin intermediul acestor adrese trimise in regim de urgenta, le-am solicitat institutiilor care furnizeaza utilitati sa ia masuri in situatiile in care racordarea la utilitati a celor 21 de cladiri fara autorizatii de construire a fost facuta ilegal.

Am fost instiintati ca SC Electrica SA va deconecta in aceste zile doua blocuri construite fara autorizatii“, explica Minodora Fritea, directorul Directiei Politiei Comunitare din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Cu toate ca adresele au fost trimise in regim de urgenta, nu toate institutiile au raspuns cererii municipalitatii. Potrivit reprezentantilor Primariei,

E-ON Gaz inca nu a trimis nici un raspuns. Compania de Apa Somes, insa, a descoperit 15 blocuri dintre cele 21 fara autorizatii de constructie in care racordarea la reteaua de canalizare a fost facuta ilegal.

Paun ameninta cu demisia

Consilierul local Ciprian Paun (PNL), unul dintre initiatorii actiunii „Buldozerul“, de demolare a constructiilor ilegale, dar si ai unui proiect care prevede incheierea unui protocol cu companiile de utilitati, ne-a declarat ca daca municipalitatea nu va cistiga razboiul cu constructorii ilegali va demisiona din Consiliu.

"Noi trebuie sa rezolvam problemele cu care se confrunta clujenii. Nu voi putea sa le explic celor care m-au trimis in Consiliul Local ca nu am reusit“, a subliniat Paun.