Sare de la Marea Moarta

Situata in centrul Clujului, respectiv strada Cardinal Iuliu Hossu, „Grota Salina“ repre-zinta un loc inedit pentru toata lumea. Pentru 13 lei noi, oricine poate de acum sa beneficieze de un tratament demn de orice salina din tara, si asta chiar in Cluj-Napoca. „Grota Salina“ este un centru complet de sanatate si refacere amenajat dupa un model occidental.

De jur-imprejur, pereti de sare strajuiesc o incapere in care lumea uita de problemele cotidiene. Deschisa la mijlocul lunii iulie, salina artificiala a fost amenajata cu sare gema si sare de la Marea Moarta, bineinteles, recristalizata.

"Nu stiu exact la cit se ridica investitia, dar asa ceva trebuie sa fi costat destul de mult“, ne-a precizat Eniko Lakatus, secretara centrului. Si cum vorba circula repede, mai ales intre vecini, „Grota Salina“ nu duce lipsa de clienti, cei mai multi dintre ei pensionari.

"Vin si familii cu copii la sedintele noastre, copiii se simt cel mai bine, se pot juca in voie cu galetica si lopatelele“, mai precizeaza Eniko. Dupa o zi de munca in plin stres, multi clujeni ajung sa petreaca 45 de minute, adica durata unei sedinte, inconjurati de sare.

"Cei mai multi discuta si se relaxeaza, mai ales ca scaunele din interior sint extraordinar de confortabile“, afirma secretara. „Grota Salina“ mai are ca tinta si un segment mai neobisnuit de public, si anume corporatiile si firmele mari. Astfel, sedintele de munca organizate in salina sint mai productive, cel putin asa sustin reprezentantii firmei.

Unica in tara

Aspectul excentric si functia pe care o indeplineste fac din aceasta locatie un centru cautat de toata lumea. Pitita in spatele unei porti impunatoare, care parca nu descrie ce e in spatele ei, „Grota Salina“ este o constructie unica in tara.

"Mai exista ceva asemanator la Tirgu Mures, dar, din cite stiu eu, nu arata ca a noastra si nu e la fel de bine pusa la punct“, spune Eniko Lakatus.

Locatia inedita atrage clienti si din afara municipiului. „Am avut astazi o familie din Cimpia Turzii care a venit pina la noi la centru, cu toate ca in Turda exista o salina adevarata. Cred ca le place mai mult aici“, mai spune secretara.

Romania nu sta foarte rau cind vine vorba despre saline. Cea mai mare dintre ele, aflata in localitatea harghiteana Praid, este o adevarata comoara a tarii. De la teren de fotbal, cinematograf, pina la biserica si teren de joaca pentru tineri, salina naturala de la Praid le are pe toate, la circa 800-1.000 de metri sub pamint.

Accesul se face doar cu ajutorul unui autobuz care face in fiecare zi mai multe curse regulate. In ceea ce priveste judetul Cluj, doua saline naturale exista si aici, la Dej si la Turda, care se bucura de vizitatori zilnici. Insa, fara doar si poate, nici una nu este atit de inedita precum cea din beciul clujean.

Efectele salinei

Datorita constructiei dupa o tehnologie moderna, „Grota Salina“ ofera un tratament natural pentru protejarea sanatatii si prevenirea diferitelor boli. Aerul bogat in minerale si microelemente este mentinut la o temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius. De asemenea, centrul de refacere foloseste si terapia culorilor, contrastele prezente aici diminuind stresul clientilor.

Minimum zece sedinte de salina pot trata diferite inflamatii cronice ale cailor respiratorii, boli ale circulatiei, problemele metabolice, diverse alergii, precum si declinul rezistentei organismului la factorii de stres.

"Cei mai multi oameni ne devin clienti fideli la recomandarea medicilor, care stiu de noi si isi trimit aici pacientii“, afirma secretara de la „Grota Salina“.