Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a anuntat ca il va da in judecata pe patronul unui restaurant din incinta Bastionului, Mircea Tonenchi.

Si asta, deoarece administratorul nu vrea sa paraseasca spatiul ocupat in cladirea istorica, iar autoritatile locale sunt in imposibilitatea de a trece la proiectul de reabilitare a imobilului, pentru care urmeaza sa fie alocate sapte milioane de euro din fonduri Phare.

Tonenchi a spus ca a investit deja in restaurant 200.000 de euro, bani pe care i-a luat imprumut de la o banca si a adaugat ca este de acord cu presedintele CJ, dar doar in ceea ce priveste solutionarea conflictului in instanta.

Un monument istoric nu se poate cumpara

Constantin Ostaficiuc nu este de acord ca Tonenchi, singurul comerciant din Bastion care refuza sa plece din incinta, sa ramana in continuare in spatiul pe care il ocupa cu chirie. "Proprietarul restaurantului a cerut chiar sa se modifice ordonanta de Guvern prin care CJ ii era atribuit Bastionul. Apoi, a vrut sa cumpere spatiul in care functioneaza restaurantul.

E imposibil sa cumperi un bun istoric sau o parte dintr-un asemenea monument", a adaugat Ostaficiuc. Acesta a primit girul consilierilor judeteni de a-l da in judecata pe patron.

Mai mult, presedintele CJ a mentionat ca acest conflict dintre el si Tonenchi a depasit latura economica si a devenit unul politic. Sotia patronului de restaurant, Eugenia, este consilier municipal in Timisoara, iar colegii sai din PSD s-au opus, la ultima sedinta a CJ, mandatarii lui Ostaficiuc de a deschide actiune judecatoreasca.

"Ma supun Justitiei"

Mircea Tonenchi a declarat ca se va supune deciziei judecatoresti daca presedintele CJ se va tine de promisiune si-l va chema in instanta. "De cand a venit Ostaficiuc la Consiliul Judetean, din anul 2004, contractul meu era innoit pe perioade din ce in ce mai scurte. Acum in fiecare luna trebuie sa mi se faca alt contract", sustine patronul.

Administratorul restaurantului mai acuza CJ ca nu i-a pus in vedere ca Bastionul urmeaza a fi reabilitat in intregime. "Daca stiam, nu mai investeam. Asa raman cu 150.000 de euro credit la banca. De unde sa achit aceasta suma, daca voi fi scos din Bastion?", se mai intreaba patronul.

Totodata, Tonenchi a adaugat ca atunci cand a facut reamenajarea spatiului a tinut cont de specificul sau istoric. "Fata de gradinile suspendate pe care le vrea CJ, si care nu cred ca existau pe vremea turcilor, in incinta restaurantului meu pana si vitraliile sunt la fel ca si cele originale", a mai spus acesta.

De asemenea, Mircea Tonenchi si-a reafirmat intentia de a cumpara spatiul in care functioneaza restaurantul, in ciuda refuzului pe care l-a primit din partea autoritatilor. "Sunt de acord cu orice solutie care sa fie in beneficiul ambelor parti. Daca nu, atunci ne vedem in instanta", a conchis patronul.

Autoritatile par de neclintit

Bastionul Timisoarei, in fapt cetatea de aparare a orasului, ridicata in timpul stapanirii otomane, va intra in restaurare, gratie unui fond de sapte milioane de euro, obtinuti de CJ. Ceilalti chiriasi ai spatiilor din Bastion au inceput evacuarea, iar lucrarile - printre care amenajarea unor gradini suspendate - sunt prevazute sa dureze 20 de luni.

"Comunitatea timisoreana are nevoie de un Bastion reamenajat, iar cei care ne vor pune bete in roate acestui proiect vor fi chemati in judecata si le vom cere daune de sapte milioane de euro, cat am primit din fonduri Phare", a mai amenintat Constantin Ostaficiuc.