In cazul cererilor de anulare AGA, Broadhurst actioneaza in calitate de actionar minoritar.

ZIUA de Cluj v-a prezentat, in mai multe editii precedente, ce practici adopta grupul de societati off-shore Broadhurst-Ivington-Lindsell, condus in Romania de fostul presedinte al Bursei electronice RASDAQ, Siminel Andrei, in societatile unde este actionar majoritar, pentru a-i prejudicia pe actionarii minoritari.

De data aceasta, ne vom concentra asupra „intepaturilor pe care le-a dat Broadhurst ca actionar minoritar unor societati precum Mechel Campia Turzii SA (fosta Industria Sarmei SA), Sinterom SA, Armatura SA, Semrom Transilvania SA, Sanex SA, Carbochim SA sau Prodvinalco SA.

ZIUA de Cluj a monitorizat actiunile in instanta inaintate de societatea off-shore Broadhurst, de la inceputul anului 2004 pana in prezent, prin care a cerut anularea unor hotarari AGA ale mai multor societati mari din Cluj, la care este actionar minoritar. Broadhurst nu a avut in ultimii trei ani alt gen de procese la Cluj.

Toate demersurile celor de la Broadhurst in Justitia clujeana au avut aceeasi finalitate: au fost respinse, in 90 la suta din cazuri, in toate fazele procesuale.

Broadhurst ar putea invoca faptul ca judecatorii ar avea lacune, dar cand pierzi chiar toate procesele si diversi reprezentanti ai societatilor parate spun ca oamenii din spatele off-shore-ului au o strategie bine stabiltia de pus „bete in roate, lucrurile sunt destul de clare.

De la inceputul lui 2004, Broadhurst a chemat la instanta Tribunalului Comercial Cluj societatile pe actiuni Semrom Transilvania, Alimentara, Sinterom, Carbochim, Prodvinalco, Mechel Campia Turzii (fosta Industria Sarmei) si Sanex, totalizand 15 cauze.

Dintre acestea, una cu Carbochim este pe rol la Inalta Curte de Casatie si Justitie, una cu Mechel este pe rolul Tribunalului Comercial, iar restul actiunilor Broadhurst au fost respinse de magistrati, atat la prima instanta, cat si la Curtea de Apel Cluj.

Agasarile Broadhurst, oficial, fara rost

Juristul Sinterom SA, Adrian Ciortan, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca Broadhurst, care detine unu la suta din intreprindere, are un birou de aproximativ 30 de avocati care au acces la Monitorul Oficial si, astfel, vaneaza vicii de procedura in ce priveste publicarea hotararilor AGA in respectivul oficios.

De obicei, dupa ce se clarifica chestiunile de procedura, avocatii Broadhurst prezinta obiectiunile societatii la continutul hotararii AGA atacate.

Astfel, dupa ce, recent, au pierdut procesul referitor la un viciu de procedura legat de o hotatare AGA a Sinterom SA, Ciortan spune ca se asteapta ca Broadhurst sa atace din nou hotararea prin care actionarii producatorului de confectii metalice au votat vanzarea unor imobile.

Ciortan a precizat ca nu a vazut niciodata in instanta un avocat al Broadhurst, acestia doar trimitand actele pentru dosar. „Moral, au dreptul, juridic, nu au ce sa faca, spune juristul Sinterom despre numeroasele contestatii depuse la instante de Broadhurst si se intreaba ce au de castigat cei din spatele lor.

Pe aceeasi lungime de unda este fostul presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Armatura, Petru Turc. Acesta a parasit de curand Armatura, moment in care a spus ca fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell (actionare cu cinci procente la Armatura - n. red.) nu fac altceva decat sa puna bete in roate si ca au tot timpul ceva de comentat.

Broadhurst are 40 de avocati care se ocupa numai cu contestari ale procedurilor de la adunarile actionarilor, a declarat Turc. Un litigiu dintre firma off-shore si societatea Sanex, incheiat in septembrie 2005, a aratat ca Broadhurst are si obiceiul de a tergiversa cauzele, fiind amendata pentru acest lucru.

In cazul Sanex, Broadhurst a fost aliata cu SIF Oltenia, de unde reiese din nou legatura dintre presedintele NCH, Siminel Andrei, si deputatul Gratiela Iordache, fost senior advisor la SIF Oltenia, despre care ZIUA de Cluj a relatat pe larg.

„Presedintele si uneltele sale

Persoana de contact pentru biroul juridic al Broadhurst este Daniela Calin, care a lasat la Tribunal doar un numar de fax, astfel ca nu am reusit sa o contactam. Iar de creierul din Romania al fondului de investitii din spatele Broadhurst, Siminel Andrei, este extrem de greu de dat, fiind foarte discret, desi tine fraiele unuia dintre cele mai mari imperii financiare din tara noastra.

La adunarile generale ale actionarilor de la societatile clujene, tarate prin instante de actionarul minoritar Broadhurst, participa din partea off-shore-ului diversi anonimi, care au lectia bine invatata: spun si ridica mana asa cum le este dictat din birourile de pe Bulevardul Pierre de Coubertin nr.

3-5 din Bucuresti, unde este cartierul general al conglomeratului de societati romanesti si off-shore condus de Siminel Andrei, supranumit „presedintele datorita numeroaselor functii de conducere pe care le-a detinut sau le detine si acum.

Piedici la privatizarea combinatului din Campia Turzii

Un proces pierdut definitiv de Broadhurst a avut in centrul atentiei hotararea AGA din 24 august 2004 de la Industria Sarmei SA Campia Turzii (ISCT), care a fost transformata in Mechel Campia Turzii dupa finalizarea privatizarii.

Atunci, s-a hotarat majorarea capitatului social al ISCT cu 12,1 miliarde lei vechi prin emiterea unui numar de 209.535 actiuni catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pe aceasta cale, Statul a recuperat datoriile pe care societatea le avea la Fondul national unic de asigurari de sanatate.

Broadhurst a pretins ca, potrivit Legii 297 din 2004 privind piata de capital, s-a ridicat ilegal dreptul de preferinta al vechilor actionari de a subscrie noile actiuni.

Judecatorii de la doua instante clujene le-au explicat celor de la Broadhurst ca majorarea capitalului ISCT a fost un efect obligatoriu al privatizarii si s-a realizat prin derogare de la prevederile legii valorilor mobiliare, deoarece au operat regulile speciale din legislatia privatizarii.